Банкеръ Weekly

Спорт

Бразилия позлатява световното първенство

Страната на кафето, плажовете, карнавалите и футбола тръпне в очакване на звездния си миг. По-малко от 90 дни остават до началото на световното футболно първенство. Световната купа е национална кауза, която гарантирано ще донесе и милиарди долари приходи. Но организацията и провеждането на планетарния шампионат ще са и най-важният тест за социалното и финансовото бъдеще на южноамериканската държава. Бразилия е една от най-бързо развиващите се световни икономики, но в същото време изпитва огромни затруднения да се пребори с високите нива на бедност и престъпност. И ако местното правителство вижда в Мондиал 2014 и Олимпиада 2018 прекрасна възможност за привличането на милиардни инвестиции, за голяма част от населението колосалните разходи за нови стадиони, летища, магистрали и транспортни комуникации са грешно похарчени пари, които ще натоварят "до червено" държавния бюджет.


Бразилският кабинет смята да инвестира над 25 млрд. долара за домакинството на двете спортни събития. Огромната част е заделена за футболния шампионат. Според калкулациите на спортното министерство всеки похарчен цент ще се превърне в злато, тъй като икономическият ефект до 10 години трябва да надхвърли общо 70 млрд. долара. Стратегията на управляващите е почти 20 млрд. долара от държавните инвестиции да бъдат използвани за подобряване на инфраструктурата, обществения транспорт, електрическата и канализационните мрежи. Бразилия иска да отпуши гърлото на "инфраструктутната си бутилка", тъй като се надява, че до 2016-а почти 3 млн. туристи над нормалния годишен поток ще посетят страната. От тези гости се очаква да харчат парите си в ресторанти, магазини, за транспорт и телефони, за здравни услуги... Туристическата индустрия предвижда допълнителна печалба от 2 млрд. долара, очаква се бум в телекомуникационния, медийния и рекламния сектор. Не на последно място, ще бъдат отворени към 332 хил. постоянни и почти още толковавременни работни места.


Ако този идеален сценарий се осъществи, според анализаторите на "Ърнст енд Йънг" Бразилия ще постигне икономически ефект от близо 120 млрд. долара. Други специалисти обаче изтъкват, че икономическият ефект от организацията на световните първенства по футбол никога не достига очакваното в страната домакин. От спортната телевизия ESPN посочиха, че бразилското правителство досега е наляло над 13 млрд. долара за построяването на нови стадиони, реновирането на съществуващите съоръжения и за нови летища в градовете, които ще приемат мачове от мондиала. Други 3.5 млрд. долара са инвестирни в околната инфраструктура. В същото време се предполага, че бразилците ще похарчат 8 млрд. долара по време на световното първенство, а чуждестранните гости ще оставят още 2.6 млрд. долара. Вижда се, че финансовият аспект на отделните прогнози драстично се разминава. Гражданите са недоволни, че разходите за построяването на нови стадиони скочиха трикратно над първоначално планираните. Инвестициите на Бразилия надхвърлиха многократно тези на последните две страни организаторки на световен шампионат - Южна Африка и Германия. Появиха се съмнения за корупция и финансова неефективност, а строителството драстично се оскъпи и заради високите данъци. Друг проблем е, че между четири и осем от новите стадиони могат да се окажат "бели слонове", които никога няма да работят на печалба. Такива са съоръженията в Манаус и Куджаба. Те струват по 200 млн. долара, но на тях ще играят нискоразредни тимове, които събират по 2-3 хил. души публика на мач. Мнозина пък поставят под съмнение необходимо ли е било изобщо да се харчат 900 млн. долара за охраната на шампионата.


Що се касае до приходите от световни първенства, според проф. Денис Коутс от Университета в Мериленд нашествието на стотици хиляди футболни фенове прогонва от държавата домакин останалите туристи, които търсят спокойствие и искат да избегнат високите цени. Коутс твърди, че през 2006-а Германия е спечелила от туризъм едва 60 млн. евро над регулярните постъпления в сектора, а приходите на Южна Корея четири години по-рано изобщо не са се променили. Южна Африка пък похарчи 5 млрд. долара за нови хотелски комплекси и ресторанти, но успя да си върне едва 11% по време на шампионата през 2010-а.


Другият проблем е социално-икономически. За да разчистят пътя на новите стадиони, местните власти изселиха хиляди семейства от домовете им. Бяха засегнати предимно обитателите на местните "фавелас", които са квартали, населявани предимно от социалнослаби. Правителството на щата Порто Алегре компенсира засегнатите с по 13 хил. долара, но пазарната цена на подобни имоти в страната варира между 17 500 и 20 000 долара. Затова и много хора затънаха в дългове, а улиците на големите градове бяха залети от протестиращите. Бразилците започнаха да усещат на плещите си и поскъпването на живота, което е неизбежно особено в градовете, приемащи мачове от шампионата. Цените на недвижимите имоти растат, гражданите вече купуват по-скъпи билетчета за градския транспорт, а сметките им за образование и здравеопазване също се качват. Таксиметровите шофьори вече са "наточили" апаратите си и возят на значително завишени тарифи. "Хората казват, че Бразилия е развиваща се икономика, но проблемът е, че тръгваме от нулата. Образованието ни например е на ниво 80-те години на ХХ век. Смятам, че световното първенство не ни е от полза, тъй като 70% от разходите са публични средства. След като правителството има толкова много пари, защо не ги инвестира досега, вместо да ги дава като подаяние на ФИФА?", риторично попита профсъюзният лидер Лучиано Кардосо.


И наистина, единственият сигурен печеливш от шампионата в Бразилия ще е Световната футболна федерация. Тя вече си гарантира общи приходи от почти 3.5 млрд. долара от продажбата на телевизионните и маркетинговите права. От ФИФА твърдят, че 1.2 млрд. долара от постъпленията ще бъдат похарчени за организацията на Световната купа, а 70% от печалбата ще отиде за по-малки турнири и проекти за развитие на футбола из целия свят, включително и инициативата за приобщаване към играта на бедните африкански деца.


Шегаджиите казват, че Световното първенство по футбол в Бразилия е просто поредица от финансови трансфери. От жените към мъжете, които ще се забавляват повече. От бразилците към ФИФА и световните футболни фенове. От местните данъкоплатци към футболните клубове и процъфтяващите строителни компании. Но държавата е готова да заложи на карта част от своето бъдеще заради привилегията да приеме вълнуващото футболно първенство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във