Банкеръ Weekly

Спорт

Борисов обеща базите на ЦСКА

Ударите върху "новия" ЦСКА се сипят от всички страни. Но пък Бойко Борисов обяви, че иска да помогне на "червения" клуб. Премиерът, който е известен с пристрастието си към "Левски", каза, че той и колегите му от Министерския съвет са готови да дадат веднага базите на ЦСКА "за колкото години искат". От думите му обаче не стана ясно дали стадион "Българска армия" и базата на Панчарево ще бъдат отпуснати на концесия или под някаква друга форма. Борисов допълни, че държавата в момента помага на друг клуб - "Черно море", да си оправи стадиона и осветлението.

Междувременно "черните облаци" над столичния клуб стават все по-гъсти и буреносни. Тръгна делото в Софийския градски съд по обявяването му в несъстоятелност и до десетина дни ще стане ясно дали най-титулуваният български тим е платежоспособен, или ще бъде управляван от държавен наместник - синдик. Производството е по жалбата на пернишката фирма "Юнис" от лятото на 2013-а. Тя започна ремонт на базата в Панчарево по времето, когато собственик на "червените" бе "Титан". Но после се оказа, че реконструкцията е незаконна и всичко изградено трябва да бъде съборено. Едновременно с пернишката компания ЦСКА също пусна молба в съда да бъде обявен в несъстоятелност, но тя бе отхвърлена, тъй като исковете се дублират.

След ФИФА клубът бе наказан и от УЕФА. "Армейците" са извадени за една година от евротурнирите, а причината е неплатена в срок санкция за нарушаване на финансовия феърплей. Те е трябвало да платят глобата от 200 000 евро до 30 юни, но са пропуснали да го направи.Това означава, че дори да сторят подвиг и да спечелят Купата на България, футболистите на Христо Янев пак няма да видят Европа. Казусът се усложнява, тъй като вече тече нов срок за издължаване и ако той не бъде спазен, наказанието ще се увеличи на три години. В същото време, ако клубът бъде обявен в несъстоятелност, той няма да може да прави подобни финансови преводи. Така че от "Борисовата градина" разполагат с броени дни, за да покрият глобата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във