Банкеръ Daily

Спорт

"Бенфика" се слави с най-много фенове в Португалия

На днешния ден през през 1904 г. е основан спортен клуб "Бенфѝка" (на португалски: Sport Lisboa e Benfica, Спор Лижбоа е Бенфика) в Лисабон (Португалия), известен най-вече с футболния си отбор. Познат е на запалянковците с прозвищата Benfiquistas Aguias ("Орлите"), Encarnados ("Червените") и Glorioso ("Славните").

Клубът е формиран в резултат на обединението на "Спор Лисабон" (основан 1904 г.) и "Групо Спор Бенфика" (1906 г.). Отборът играе в Португалската лига (Portuguese Liga) - висшата лига за португалските професионални футболни клубове. Позната е още като Лига Сагрес, на името на основния спонсор в шампионата на Португалия. В нея взимат участие 18 клуба през всеки сезон, но само пет от тях са печелили титлата. В над 80-годишното съществуване шампионатът е доминиран от така наречените "Трите големи" ("Бенфика", ФК "Порто" и "Спортинг" - Лисабон), които имат общо 81 титли, а "Белененсеш" и "Боавища" печелят другите две.

"Бенфика", заедно със "Спортинг" - Лисабон и ФК "Порто", формират тройката на големите футболни отбора в Португалия. Като спортен клуб, "Бенфика" има и още отбори - по баскетбол, волейбол, хандбал, футзал, ръгби, моторни спортове, атлетика и други.

"Бенфика" е рекордьор по шампионски титли на Португалия (35), включително и в последните четири години. Отборът има във витрината си и две Купи на европейските шампиони от сезоните 1960-61 и 1961-62 година. А пет пъти е бил и финалист в същия турнир: 1963, 1965, 1968, 1988, 1990 година.

Емблемата се състои от орел, щит в клубните цветове - червен и бял, както и съкращението ШЛБ - "Спор Лижбоа е Бенфика" (SLB, от Sport Lisboa e Benfica) на лента върху футболна топка, положена върху колело на велосипед. Девизът на отбора е E Pluribus Unum - "Един от многото". Преди домакински мач орел лети от едната до другата страна на стадион "Луш". Затова и прозвището на отбора е "орлите".

Стадион "Луш" е наричан от феновете на "Бенфика" - "Катедралата". Името често се превежда като "Стадиона на светлината", което е грешка. "Луш" всъщност е квартал в Лисабон, в която се намира самият стадион, а думата луш (luz) случайно значи и "светлина". Оттук и погрешното название. Стадион "Ещадио да Луж" е с капацитет от 65 647 места. Няколко мача от Евро 2004 са играни на този стадион, включително и финалът.

"Бенфика" се слави като отборът с може би най-много фенове в Португалия. Клубът има също много фенове извън страната, най-вече в бившите португалски колонии, както и сред португалци, живеещи в цяла Европа, много фенове и в Канада и САЩ.

Най-известният футболист на "Бенфика" е Еузебио да Силва Ферейра (на португалски Euse'bio da Silva Ferreira, произнася се Еузебиу да Силва Ферейра), централен нападател. Роден е на 25 януари 1942 г. в Мапуто (Мозамбик), познат и само като Еузебио, и с прякорите Черната перла и Черната пантера. Той е една от най-големите звезди на този спорт в историята му. Играта му ще се запомни със скоростта, бързия дрибъл и изключително силния и точен удар с десния крак. Освен звезда на футболния терен, Еузебио е бил още португалски шампион по спринтовите дисциплини 100, 200 и 400 метра за младежи до 19 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във