Банкеръ Daily

Спорт

Батков дава на феновете 15% от акциите на "Левски"

Собственикът на футболния "Левски" прие исканията на тръста "Синя България" - да му даде 15% от акциите на клуба и две места в Управителния съвет, който на предстоящото общо събрание на акционерите ще бъде увеличен от пет на седем души. Общото събрание ще се проведе на 17 декември.

В замяна на акциите тръстът ще трябва осигурява около 1 милион лева в касата на клуба. Предстои да бъде подписан договор и да се уточни за кое перо ще отиват въпросните постъпления от инициативите на привържениците.

Батков обясни какво предстои да се случи в следващите 40-45 дни.

"Левски не е провеждал общо събрание на акционерите от 2012 г. Причината е, че в края на 2012 г. имахме среща с потенциален спонсор, където бяха договорени неща. Те трябваше да вземат акции. Това планирано спонсорство не се случи. Междувременно клубът като финансов резултат генерира много голяма загуба - от порядъка на 35-36 млн. лева. Това не остана незабелязано от УЕФА и през май клубът беше санкциониран. Беше ни предписано намаляване с 40% на фонд работна заплата на първия отбор и административния персонал, и капитализиране на дълговете към мажоритарния акционер. В края на месец октомври бе стартирана процедурата по апортиране на тези вземания. Вещи лица извършиха пълен преглед на заявените парично вземания, което включи преглед на счетоводството. В това число банкови вземания и валута от чужбина. Назначените вещи лица вписаха своите оценки и те бяха приети", разкри Батков.

"Сега увеличаваме капитала с апорт на дружествато с акумулираните от 2006 г. приходи от Шампионската лига. Така за 2014 г. загубата ще бъде сведена до 7 млн. лева. Към края на 2014 г. Левски ще стопи цялата загуба и ще приключим годината на печалба. Това ще стане и благодарение на участието ни в ШЛ през 2007 г., когато не се раздадоха дивиденти. Общият размер на вземанията, които предстоят да бъдат апортирани са 29 966 000 лева. Това са реални пари, които са изразходвани в Левски. Така Левски ще бъде на плюс или поне на 0. Също така ще бъдат освободени членовете на УС и НС и ще бъдат увеличен капитала", обясни собственикът на "Левски".

Батков заяви, че предстоящите промени са "дълбоко символични". "Това е стъпка в посока да покажем, че сме едно цяло с феновете и сме отборът на народа. За всичките тези десет години и половина само съм давал, но не съм вземал пари", завърши той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във