Банкеръ Weekly

Спорт

Банско влезе в топ 5 на ски елита

Зимният ни курорт ще приеме четири старта от Световната купа, в Пампорово ще карат европейски скиори

Стартовете за световната купа по ски алпийски дисциплини започнаха със състезанията в австрийския зимен център Зьолден. Надпреварата ще е крайно оспорвана и непредвидима, като със сигурност ще прикове вниманието на милиони зрители по пистите и пред телевизионните екрани. Популярността на белия керван нараства непрекъснато и телевизионният рейтинг на състезанията вече гони този на Формула 1.


България ще е домакин на два старта за Световната купа при мъжете и два при жените. Очаква се четирите старта в Банско през февруари догодина да бъдат гледани на живо


от над 800 млн. зрители

по цял свят. Курортът успя да се пребори с конкуренцията на испанския зимен център Ла Молина главно заради отличната организация на стартовете при мъжете тази зима и силната подкрепа, която държавата оказва на състезанията за Световната купа. При последната си инспекция рейсдиректорите на световната федерация ФИС одобриха трасетата, а срещата им на държавно ниво с министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков също повлия положително. Банско взе и отменените заради земетресението в Япония стартове в Сапоро.


Зимният ни център в Пирин ще се нареди до Вал д Изер (Франция), Лейк Луис (Канада), Гармиш-Партенкирхен (Германия) и Сочи (Русия), които също ще са домакини на по два старта при мъжете и жените. Гигантският слалом и слаломът при мъжете у нас по календар са на 18-19 февруари, а седмица по-късно ще се проведат и спускането и супергигантския слалом за жени.


Пампорово пък спечели слаломите за Европейската купа за мъже на 12 и 13 февруари 2012-а. Привличането на стартове при мъжете и жените в един сезон е невероятен успех за България. Това показва, че държавата ни израства и вече може да прави толкова големи спортни прояви. След като във ФИС ни вярват, че може да реализираме такива проекти, значи сме на прав път. Това неминуемо ще се отрази и на интереса към ските в България, коментира президентът на федерацията Цеко Минев.


Страната ни вече


донесе късмет на американците

Линдзи Вон и Тед Лигети. Двамата се снимаха в промоционален телевизионен клип за двата кръга в Банско и буквално часове по-късно спечелиха първите стартове за сезона в австрийския курорт Зьолден. Екипът на рекламна агенция Киви предложи на много от най-големите ски звезди да се снимат безвъзмездно. Някои от тях се съгласиха, а други отказаха. Късметът проработи точно за тези, които записаха посланията си към българските ски фенове. Австрийката Елизабет Гьоргъл взе бронз, а Вон и Лигети взеха първите места. Линдзи има и победа в Световната купа в Банско през март 2009 година.


Иначе в Зьолден световният шампион от Гармиш-Партенкирхен 2011 Лигети бе най-бърз в първия манш и успя да запази лидерската си позиция, като това бе деветата му победа в кариерата за Световната купа. Втори финишира 20-годишният французин Алексис Пинтюро, а трети стана представителят на домакините Филип Шьоргхофер, който за трети път в кариерата си се качи на подиума. Олимпийският шампион от Ванкувър 2010-а Карло Янка от Швейцария остана четвърти. Миналогодишният носител на Световната купа Ивица Костелич от Хърватия изоставаше на 18-о място след първия манш, но с най-добро второ спускане стигна до пета позиция.


Българският национален отбор по ски алпийски дисциплини ще открие новия състезателен сезон през ноември с участие на стартове за Световната и Европейската купа, както и на няколко състезания от по-ниска категория, организирани от ФИС. След успешната лятна подготовка ще се разчита на добро представяне още на слалома за Световната купа в Леви, Финландия, на 13 ноември. Там ще бъдем представени от Георги Георгиев. Преди това от 8 до 10 ноември другите трима национали от А отбора - Никола Чонгаров, Стефан Присадов и Светослав Георгиев, трябва да участват в спускане и супергигантски слалом за Европейската купа в Райтералм, Австрия. От средата до края на месеца


четиримата ни алпийци ще се появят

на слалома в Давос (Швейцария), гигантския слалом в Цинал (Австрия) и Супер-Г във Вал Гардена (Италия). Скиорите ни под ръководството на старши треньора Грега Кощумай и помощниците му Иван Конярски и Ангел Пумпалов се подготвяха на австрийския глетчер Мьолтал.


Сезонът бе под угроза заради несъгласието на скиорите с новите правила, които световната федерация въведе. Те засягат размера на ските и увеличаването на радиуса на завоите. Именно националът ни до неотдавна Килиан Албрехт, който вече втора година е шеф на Комисията на атлетите към ФИС, бе сред основните действащи лица при разискванията. Състезателите са категорични, че ако бъдат приети промените, ще се наложи да променят коренно техниката си на каране. Един от най-яростните противници на нововъведенията е легендата Боде Милър, който дори заплаши, че ще спре да кара. Скиорите дори са готови на безпрецедентна стачка, като въпросът ще бъде разрешен до края на месеца.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във