Банкеръ Daily

Рожденици

Германия "превключи" на фаза "тревога" от извънредния си газов план

Берлин повиши нивото на риск от националния извънреден газов план и задейства втората фаза на "тревога" след рязката редукция на доставките на синьо гориво от Русия.

Мерките означават по-стриктен пазарен надзор и въвеждането в действие на някои спрени електроцентрали на въглища, съобщи в официално изявление на 23 юни министерството на икономиката. Правителството засега се въздържа да приеме специални закони, които да разрешат на енергийните компании да прехвърлят по-високите си разходи на бизнеса и на домакинствата.  

Министърът на икономиката Роберт Хабек каза, че страната трябва да извърви трънлив път и "въпреки че гражданите все още не са усетили, държавата е в газова криза". 

Най-голямото европейско стопанство е изправено пред безпрецедентната перспектива компаниите и индивидуалните потребители да останат без захранване след като руският президент Владимир Путин ограничи газовите доставки. Проблемите се задълбочиха през миналата седмица след рестрикциите върху суровината, протичаща по основната газова връзка за Германия - "Северен поток". 

Котировките на базовите газови европейски фючърсни контракти се повишиха с 1.7% - до 129.30 евро за мегаватчас в Амстердам. Те са поскъпнали с над 50% откакто руският газов монополист "Газпром" оряза с около 60% количествата синьо гориво по "Северен поток".

Германия, която разчита на Русия за над една трета от газовите си нужди, задейства първоначалната фаза на "ранно предупреждение" на 30 март когато Кремъл поиска да получава рубли за за изнесения газ и принуди Берлин да се подготви за потенциални намаления на потоците. Третото и най-високо ниво на "извънредно положение" включва и държавен контрол върху дистрибуцията на енергия.

Хабек, който е и вице-канцлер, заяви, че решението на Москва да ореже пратките по газопровода "Северен поток" прави невъзможно натрупването на достатъчно газови резерви без да се предприемат допълнителни мерки. Той е обезпокоен, че ключовата тръба няма да се върне към нормалния си капацитет на запълване след 10-дневния период на годишни планови рамони и поддръжка, който започва на 11 юли. 

В момента газовите хранилища на територията на Германия са запълнени на около 58% и целта на правителството е този дял да нарасне до 80% към 1 октомври и до 90% към 1 ноември. По данни на германския мрежови регулатор BNetzA обаче дневната норма на запълване е паднала с около 50% на 22 юни - до най-ниското си равнище от началото на месеца. При тази скорост ще са необходими над 100 дни, за да се достигнат целевите параметри на кабинета, с други думи - в традиционния отоплителен сезон. 

BNetzA ще прибегне до режим на захранването, ако Берлин задейства третото, най-високо ниво на газовия план. Вероятни ограничения ще бъдат наложени на почивните и увеселителните мероприятия, а домакинствата и жизнено важните публични услуги, каквито са болниците, ще бъдат защитени.  

Синьото гориво е изключително важна част от германския енергиен микс и е далеч по-трудно да бъде заместена отколкото руския суров петрол и въглища, чиито доставки ще бъдат забранени до края на годината. Около 15% от електрозахранването на Германия се генерира от газ, който се използва и за отопление на жилищата и за индустриалните процеси в химическия, фармацевтичния и металообработващ сектор.

Берлин предприема мерки за гарантиране на газовите доставки, включително като пое контрола върху местното поделение на "Газпром" - "Газпром Германия", което вече се казва "Осигуряване на енергия за Европа". Държавата строи и инфраструктура за внос на втечнен природен газ от САЩ и от други доставчици. Правителството осигурява и допълнителни кредитни линии от държавната банка KfW за гарантиране на газови инжекции в хранилищата. Те ще са под формата на аукциони, които ще започнат това лято и целят да насърчат индустриалните газови потребители да пестят гориво и то впоследствие да се вкара в резерва.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във