Банкеръ Daily

Рожденици

Ердоган: За да има мир, Русия да върне окупираните украински земи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира войната в Украйна, отношенията между Турция и САЩ и предстоящите избори в Турция в обширно интервю за американската телевизия Пи Би Ес.

Турският държавен глава е в Ню Йорк, за да присъства на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН.

В интервюто Ердоган подчерта, че винаги е бил за приключване с мир на конфликта между Русия и Украйна, от който няма печеливши.

Хората умират и никой няма да спечели в крайна сметка, каза Ердоган.

На въпрос дали Русия трябва да запази част от завладяната територия в Украйна, за да се прекрати конфликтът, Ердоган отговори отрицателно.

Когато говорим за реципрочно споразумение, това е, което имаме предвид. Ако ще се установи мир в Украйна, разбира се, връщането на земята, която беше нападната, ще стане наистина важно, каза турският президент, като подчерта, че никоя инвазия не е оправдана.

Ердоган коментира, че отношенията между Анкара и Вашингтон не са идеални, тъй като обемът на „нашата търговия със САЩ не би трябвало да е там, където е днес“. Той обърна внимание и на проблема с доставките за Турция на изтребителите Ф-16.

А в отбранителната индустрия не сме на нивото, което желаем. Например, имаме нерешен проблем с Ф-16. Осигурихме Ф-16 от Съединените щати. Но вместо това се вземат определени политически решения, които водят до налагане на санкции на Турция. Това не е много подходящо за две приятелски страни като САЩ и Турция, каза Ердоган.

Анкара иска да купи от САЩ 40 изтребителя Ф-16 Block-70, както и 80 комплекта за модернизация на наличното въоръжение на Турция. Анкара обяви желанието си да придобие Ф-16, след като беше изключена от американската програма за производство на изтребители бомбардировачи пето поколение Ф-35 заради закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400.

Ердоган изрази увереност в победата си на предстоящите през юни президентски и парламентарни избори в Турция.

Нямаме никакви притеснения относно спечелването на изборите. Никой няма да ни замени, защото няма алтернатива, заяви турският държавен глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във