Банкеръ Daily

През обектива

Премахването на Huawei от Великобритания до 2023 г. е непостижимо

Обединеното кралство ще се сблъска със "затъмненията" на мобилните телефони, ако мрежите трябва да премахнат цялото оборудване на Huawei до 2023 г., каза изпълнителният директор на "Бритиш Телеком Груп" пред депутатите.

Говорейки пред Комисията за наука и технологии, Хауърд Уотсън, технологичният директор на телекомуникационното дружество, заяви, че предлаганият тригодишен срок за извеждане на китайската фирма от мобилната телефонна инфраструктура на Великобритания е непостижим.

"Да го постигнем за тригодишен период означава буквално да изключим клиентите на 4G и 2G, както и на 5G, в цялата страна", каза Уотсън, като се позова на логистичните затруднения на физическата работа на толкова много точки в кратки срокове.

Ръководителят на мрежите на Vodafone за Великобритания, Андреа Дона, потвърди предупреждението на Уотсън, казвайки, че необходимите работни дейности ще създадат сигнални черни точки, "понякога за няколко дни, в зависимост от това колко голяма или натрапчива е извършената работа".

Компанията Huawei е подложена на задълбочен контрол за връзките си с китайската държава, въпреки че винаги е казвала, че е напълно независима организация. През януари правителството на Обединеното кралство обяви, че въпреки тези опасения ще позволи оборудването на Huawei да се използва при създаването на британската 5G мрежа, но с изискването не повече от 35% от общата мрежа да може да работи с оборудването на марката. Решението беше благодат за Vodafone и британския телеком, тъй като 60% от мрежите на двете компании в момента работят на базови станции на Huawei.

Въпреки това сега се смята, че Борис Джонсън се готви да включи консервативни бунтовници, противопоставящи се на присъствието на Huawei в 5G мрежи, и изготвя планове за намаляване на участието на китайската компания до нула до 2023 г.

Миналата седмица бившият ръководител на "МИ-6" Джон Сауърс заяви, че строгите американски санкции означават, че компанията Huawei е по-интегрирана с китайската технология от всякога и сега представлява неприемлив риск за сигурността на страната.

Прекъсванията, причинени от работата по преминаване към нови доставчици, е изключително скъпа промяна. Но нито британският телеком, нито Vodafone са се отказали от надеждата за победа в дългосрочен план, като двете компании спорят само за бавно  и плавно преминаване към нови доставчици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във