Банкеръ Daily

Коалиция "Продължаваме промяната" и "Демократична България:

Защо Тристан и Изолда не се взеха?

Изборите в началото на октомври наближават и всички партии треска ги тресе в очакване на тежката дума на Негово Величество Избирателя. Висока температура, бълнуване, понякога халюцинации - това са характерни проявления на треската, които не подминават и политиците, броящи дните до деня на вота.

Прави впечатление, че млади политически организми, които по принцип би трябвало да са с по-висок имунитет - като "Продължаваме промяната" наприме, също падат жертва на треската. 

Бившият премиер и партиен лидер на ПП Кирил Петков обяви, че седем месеца те са се учили и сега вече знаят как да управляват. И вероятно ще се явят на изборите по-мотивирани и с по-ясна идея как и с кого да управляват.

Тази готовност е симпатична и заслужава подкрепа, най-малкото защото колцина са лидерите и въобще политиците, които с ръка на сърцето си признават, че са били табула раза в управлението на държавата? И липсващите им досега знания ще придобият с опит - горчив, но необходим...

Своеобразният политически наивитет на ПП обаче сякаш си остава траен родилен белег на партията. Доказателство за впечатлението, че все още им предстои дълъг път в натрупването на опит, са последните изказвания на знакови лица от партията.

Разпознаваемият като шеф на парламентарната група на ПП и неслучил се шеф на БНБ Андрей Гюров, който дори беше спряган и за вътрешен министър, наскоро заяви, че съществува възможност за сливане с "Демократична България" за общо явяване на изборите. Изборният кодекс го позволява до 27 август, каза Гюров. "Дали ще има предизборна или следизборна коалиция - за  всички е ясно, че ДБ и ПП ще управляват заедно в един бъдещ момент", уточни той. И додаде, че тепърва предстои ПП да вземат решение по въпроса.

Такава възможност обаче не съществува и юристите в ПП би трябвало да го знаят. Не 27 август, а и Великден да дойде, такова сливане на вече регистрирани коалиции в ЦИК, не може да се случи. Гюров да погледне какво пише в чл.127 от Изборния кодекс /ИК/:  (2) Всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор само в една коалиция.

 

А пък в чл. 140. се уточнява, че "партиите, образували коалиция за участие в избори въз основа на общо решение, представят в Централната избирателна комисия заявление за регистрация не по-късно от 45 дни преди изборния ден".

Тоест за осъществуването на коалицията, за която говори Гюров, сроковете, описани в ИК, вече са изтекли.

Единственият шанс на политическите Тристан и Изолда да се слеят е описан в Глава "Промени в състава на коалиция" в ИК, чл.144, в който се посочва, че за това е необходимо те да напуснат регистрираните вече в ЦИК коалиции и ръка за ръка да тръгнат към победата. За тази възможност им остават точно 32 дни преди вота...

"Това означава, че "Демократична България“ и "Продължаваме промяната" не могат да се обединят, но всички партии от едната коалиция могат да се прехвърлят в другата", отбеляза зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Демонстрира се желание младите да се вземат (макар че никой не им пречеше да го направят и досега). 

Видният представител на коалиция "Демократична България" ( ДБ) Владислав Панев вещо обясни на 18 август, че не очаква отделна партия от коалицията „Демократична България“ да се присъедини към „Продължаваме промяната“. "Не очаквам партия по партия да се присъединяваме. Възможен вариант е всички партии, но нека не спекулираме“, заяви Панев, уточнявайки, че ръката на ДБ все още е протегната. И така, може би докато увисне във въздуха.                                      

Вярно е, че любовта прави хората слепи, ама чак такава любов, неистово теглеща към сливане с обекта на чувствата, не сме виждали. Дотолкова слепи, че да не виждат буквата на закона, при наличието на толкова правна юридическа мисъл и в двете коалиции?!

Колкото до въпроса защо не го направиха досега, да си припомним думите на Банко, героят от филма "Мъжки времена": едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш. Любовта на Банко бе невъзможна, защото неговата чест не го позволяваше. 

Кое не позволи на ПП и ДБ да се коалират - не искаха, не можеха, или трето и четвърто?

Седмици наред хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов всеки ден обясняваха колко е необходима и правилна една предизборна коалиция между ПП и ДБ.  От своя страна ПП все намираше някакъв благовиден предлог да отложи отговора, смятайки, че сама ще привлече по-голяма периферия, а съпредседателите ѝ Кирил Петков и Асен Василев са убедени, че тя ще е първата политическа сила на изборите.

В четвъртък от ПП най-сетне изплюха камъчето: "Демократична България" остава наш естествен партньор и съюзник по пътя към промяната в страната".

Уважаваме решението на "Продължаваме промяната", но продължаваме да вярваме, че единствено мащабно обединение на демократичните сили може да гарантира съставяне на стабилно мнозинство, заявяват от ДБ.

А ако те все пак пожелаят  да направят следизборна коалиция, със съответното споразумение, и с идеята съвместно да управляват, наистина могат. Последната дума обаче ще е на Негово Величество Избирателя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във