Банкеръ Daily

Иво Инджов:

Законът трябва да важи за всички, включително и за православните християни

"Даването на право на хората да избират дали да отидат в храмовете за Великден е тревожно. Законът трябва да важи за всички и след като имаме закон, който забранява събиране на много хора на едно място, това трябва да е валидно и за православните християни". Това каза пред БНР доц. Иво Инджов, експерт по политически комуникации, преподавател във ВТУ, и уточни, че така е възможно да се разрасне заразата, която до момента успешно е овладяна. Той беше категоричен, че държавата трябва да се намеси и да забрани провеждането на великденски служби с миряни.

"Никой не отнема правото на гражданите да отправят своите молитви и да посрещнат големия християнски празник", уточни политологът. Той посочи, че част от експертите казват, че няма как да бъдат затворени храмовете, защото това противоречи на правото на изповядване на религия. 

Доц. Инджов коментира, че има минус в системата на медицинските марки. "Не се прилага масово тестване и не се знае реалният брой на заразените", посочи той. Според него икономическите мерки на правителството не са добри. Експертът по политически комуникации критикува езика на министър-председателя, който е много експресивен и плашещ хората.

"Бойко Борисов говореше за морга. Служи си с прекалено плашеща и експресивна стилистика, която не отговаря на реалното състояние на нещата. Ще дам сравнение с Германия, която е давана за пример как в една голяма страна, която е център на много мигрантски потоци, е успяла да овладее успешно разрастването на заразата. И там канцлерът Меркел не използва стряскаща, военна и плашеща терминология", заяви Инджов. Според него, ако хората излязат от тази ситуация с една страхова психоза, нещата няма да отидат на добре.

Доц. Инджов коментира и отношенията между премиера и президента, като посочи, че правото е на страната на държавния глава. "Президентът Румен Радев не се е обявил против мерките за изолация, а критикува правителството, че няма адекватни икономически мерки. Оттам идва констатацията му, че гладът ще победи страха", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във