Банкеръ Daily

Позиции

Заявката на Трифонов е силна, не угажда на алчните за постове

Невинаги най-гръмогласните отправят най-добрите послания.  Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов досега беше обвиняван, че мълчи. Нападките бяха, че бяга от отговорност и се надява на чудеса и фантазии. В крайна сметка Трифонов спечели. Той показа, че много добре е чул исканията на електората и много хора му гласува доверие. 

След отлива на гласове, ГЕРБ отново е с вързани ръце. А Слави Трифонов този път неочаквано бързо направи своето предложение за състав на кабинет. Той обяви имената на експерти, като наблегна на професионалния им опит, доброто им образование и владеенето на чужди езици. Все неща, които в "ерата Борисов" не означаваха нищо.

За министър-председател бе предложен Николай Василев. През 1994 г. той завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995-та получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997-а – магистърска степен по международна икономика и финанси в университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и университета „Кейо“ (Токио, Япония).

От 1999 г. притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първия българин с тази степен. Член е на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

От 1996-та до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers&Lybrand – Будапеща.

Николай Василев е бил член на две правителства на България, като последователно заема позициите на вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 година). 

Другото по-известно име от проектокабинета на "Има такъв народ" e предложеният за икономически министър Любомир Дацов. Той е бивш зам.-финансов министър, отговарял за бюджета, структурните реформи и координацията на еврофондовете. Бил е член на икономическия и финансов комитет към съвета на финансовите министри в Европейския съюз. Инициатор и координатор е на въвеждането на програмното бюджетиране в България. Работил е за Министерство на финансите от 1992 до 2009 година. От 2009-та е консултант по макроикономически, финансови и банкови въпроси. Бил е хоноруван асистент по публични финанси към стопанския факултет на СУ “Климент Охридски“. Редовно публикува анализи в различни медии. Завършил е УНСС - София и има редица специализации по макроикономика и бюджетен мениджмънт. Избран е с 6-годишен мандат за член на Фискалния съвет от 25 ноември 2015 година.

Николай Радулов е предложен за вицепремиер и вътрешен министър. Експертът е по вътрешна сигурност и е бивш секретар на МВР  Той е на 65 години, говори четири езика. Придобил е допълнителна квалификация в САЩ и Великобритания. Доктор по философия и национална сигурност. С над 33 г. опит в сектора на сигурността. Преподавател е в Нов български университет по национална и международна сигурност. Автор е на множество публикации.

Останалите предложения са на млади хора, като акцентът е основно върху образованието им. Младият невролог от ромски произход Антония Валентинова пък ще е вицепремиер по ромските въпроси. 

Очевидно "Има такъв народ" не желае да води и да зависи от пазарлъци, а е готова да поеме цялата отговорност за управлението на страната. Което, при създалата се ситуация, може би е най-добрия вариант.

Колкото до останалите протестни партии, както и БСП, нежелаеща да я наричат партия на статуквото, те или подкрепят предложеното правителство без каквито и да било коалиционни ангажименти, или отиваме на следващи избори. След заявката на Трифонов, нищо чудно подкрепата за неговата формация да е дори по-голяма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във