Банкеръ Daily

Проф. Велислав Минеков пред „БАНКЕРЪ“:

Заговорът на невидимите е в действие

Проф. Минеков, след двата си мандата като служебен министър, вие обявихте, че Министерството на културата е прогнило от корупция. От друга страна, Кирил Петков и Асен Василев изчислиха, че корупцията се върти от около 15 човека във всяко ведомство. Разбрахте ли кои са петнайсетте в МК?

- Общо взето съм ги засякъл. Нужно ми беше сериозно ровене в документи. Да, има такива. И аз спрях тяхното поведение, а те бяха притеснени. Но в момента виждам, че се затичват, за да потърсят предишните си права. И първите, които влизат при министъра са онези, които бяха застрашени в периода на моето управление.

Значи ли това, че „петнайсетте“ са първи на опашката пред кабинета на новия министър?

- Питайте за кои става дума и ще разберете много.

Значи все още са „на обекта“?

- „На обекта“ са и чакат възможност да се върнат към своята ползотворна дейност.

Споменахте и за едни милион и половина, които са пристигнали от човек в листа „Магнитски“ и са постъпили „в схемата“?

- Този казус съм го подал на службите. Той е повече емблема, отколкото висока парична стойност. Спомнете си за венецуелското пране, което мина през български банки. Това са популярни ялвения през годините, случвали са се навсякъде. Но точно тези милион и половина ме дразнят изключително много, тъй като са свързани с обект, който е паметник на културата, застрашен от получателите на тези средства.

Каква е крайната цел на тези милион и половина?

- От една страна - да се симулира полезна дейност, а от друга - това е спонсориране. Вероятно в средата е корупцията. Още по-вероятно е голяма част от сумата да е постъпила в партийни каси.

Споменахте, че става дума за бивш министър, свързан със Списъка „Магнитски“. От обявените имена по този акт заместник-министри са били само Пеевски и Манолев. Както е всеизвестно, поне формално Божков не е бил в държавната администрация.

- Пожелах да има разследване и от американска страна. Човекът, прихванат от американските служби, присъства в санкционният списък по акта „Магнитски“. Освен това биографията му е смущаваща.

Новост за широкото общество ли е тази биография?

- Става дума за изключително опасен бандит и главатар на мафиотски клан, който живее извън България. Но нямам никакви следи от този трансфер.

Във вид на равносметка, какво заварихте и какво завещахте в МК?

- Всъщност, министерството заработи. И то на високи обороти. То беше оставено на произвола до там, докъдето е нужно на министъра и партията, която го е назначила. Става дума за назначения и финансови потоци към „наши хора“, които могат да бъдат изтеглени отвсякъде. Има и потоци към „лошите“ хора, с цел да бъдат запушени устите им. Онова, което премиерът нарече „законна корупция“. Министерството, което заварих, беше с източен бюджет. Средствата са се раздавали от януари до май т. г. На мен ми бяха оставени за подпис решения на комисии, за да се усвоят средствата. Имах голямото щастие да не съм партиен министър.

Каква е разликата между завареното и завещаното, добавената стойност „Минеков“?

- Би било самохвално и грозно да кажа това. Ще говоря по въпроса впоследствие. По-скоро мога да кажа какво не успях да направя.

Пожелахте кураж на новия министър, което означава, че му завещавате тежка битка.

- Освен разбиране, за това министерство трябва смелост. Подозирам, че той ще бъде обладан от всички онези, които искат да спрат неговия кураж и нормалните действия. Нищо чудно той да се откаже от пътеките, които направихме в добри посоки. И да бъде управляван. Тогава той ще има единствено ролята на бушон в това управление. При малък натиск той може да изгори и да се появи онзи, който е бил неговата "майка".

Нали следва да е управляван и направляван от Петков и Василев?

- Не съм сигурен доколко те разбират какво се случва в това министерство. Би било правилно да се срещнем и да си поговорим за сегашната обстановка.

Не се ли срещнахте по време на съставянето на редовното правителство? Остана впечатлението, че с вас са водени разговори за продължаване на работата ви като министър.

- Не. Разговори изобщо не е имало. Само дадох предложение – не кой, а какъв човек човек е нужен на министерството, след като го напусна.

Съответства ли този профил на назначения министър?

- Нека изчакаме десетина дни и ще ви кажа.

Много хора разсъждаваха така: ако Рашков и Минеков останат министри, значи курсът на промяната е радикален. Смятате ли, че отсъствието ви от кабинета означава прекъсване на тази линия на поведение?

- Тук е силата на невидимите. Заговорът на невидимите. Той може да се случи чрез настройване на мнението на важни персони. Там се гмуркат пострадалите, на които им спряха паричните потоци. Опитите са от различни страни. По отношение на себе си съм запознат с каквото трябва. Задават се тежки дни, дни на висока отговорност. Положили сме усилия за рязко качване на бюджета на министерството. Ако не се случи, значи всичко е било лъжа и това е краят.

Вие също смятате, че Бюджет' 2022 ще бъде първото огледало на новите процеси в страната?

- Да. Впрочем вече започват назначения. Вижте от коя страна идват и си направете връзките. Аз не искам повече да се занимавам с Министерството на културата.

Но стара максима е, че когато истината бъде заменена от мълчанието, на власт идва лъжата.

- Някога да съм мълчал? Не си представяйте, че ще млъкна.

Ако около МК настъпи затишие, това ще означава ли, че максимата се потвърждава?

- Ослушайте се и ще разберете. Основното, което трябва да се случи в министерството е покачване на заплатите. Девет години те не са пипани.

Заплати на администрация или на творци?

- На администрацията. В момента в министерството има дефицит на служители. Давам пример: юрист напусна нашето министерство и се премести в Министерството на земеделието, където всяка година заплатите са вдигани с по 10-15 процента. Заплащането на творците е друг проблем.

След като описвате тази оскъдица, защо Министерството на културата е обект на интерес от страна на корупционерите?

- Бюджетът е мизерен, но все пак това са милиони. Достатъчно е да се отпусне 1 милион.

Хората от едрата корупция дори не си завързват обувките за такава сума...

- Е, има и такива - за по 1 милион. Особено, ако нямат обувки и ходят по джапанки, но с раничка на гърба. Другият фактор на корупцията са назначенията. Назначения в културните институти в чужбина. Поставя се човек, който не става за нищо и спира интересът какво се случва в съответния културен център. Но пък натам като гости се насочват "посветените" приятели.

Културни центрове като „къщи за гости“?

- Да. Може да се изпрати и група от хора, която да се нарече фестивал на българското еди-какво-си. С пътни, дневни и квартирни. И радостта от местните кухня и вино. От своя страна този институт извършва услуги в посока към министъра. Под всякаква форма. От трета страна, в МК съществуват и възможности за изнудване. Например на тези, които строят пътища, газопроводи и железници.

Каква е връзката тук на МК?

- Може да се окаже, че теренът се докосва до старини, исторически паметници и министърът да спре грандиозни обекти. А най-често се случва с бъдещи строежи на хотели по Черноморието. Престъпник си купува място, свързано с историческо селище или архитектурен резерват, вследствие на което министърът нарежда археологически проучвания. При добро желание тези проучвания могат да продължат 10, 20, 30, а защо не и 40 години. И се поставете на мястото на собственика, който е теглил кредит за строежа...

Как си обяснявате оценката от -1, която ви дава неприкрито свързаният с бившия премирер председател на Съюза на артистите в България?

- Като интелект той е твърде близо до интелекта на г-н Борисов, който спаси неговия живот, но не спаси хиляди други животи. Впрочем той е бил във всяка една комисия за избор на директори на театрални институти. Хайде да познаем как са били избирани същите тези директори – дали по качества, или по вярност?

Какво „произведе“ протестната улица от миналата година, през погледа на „уличен боец“ като вас, удовлетворява ли ви крайният продукт?

- Аз не съм „уличен боец“, аз бях боец през всичките години, откакто се зададе това чудовище. Което ми донесе много щети. Кабинетът е многоцветен и управлява милиарди. Всичко е на кантар и, ако всеки започне да дърпа партийната си черга, това отново ще доведе до експлозия.

Много се коментира „белия кон“ на който Борисов щял да се връща. Като художествена натура как си го представяте?

- Засега го виждам само като пегас.

Конкретно като скулптор - с каква пластика бихте олицетворили модела, срещу който тръгна промяната?

- Машинно колело, на което зъбците са заменени от човешки глави.

Какво се случва понастоящем в триъгълника на Отровното трио?

- Всеки тръгна по пътя си.

Жалко.

- Можеше да бъде и много по-жалко.

 

Разговора води: Емил Янев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във