Банкеръ Daily

Позиции

Задълженията на корпоративна Америка вещаят рецесия

Растящият корпоративен дълг на най-големите световни стопанства тревожат централните банки и финансовите регулатори от няколко години. Но досега липсваше особено желание да се предприемат директни политически мерки, които да намалят финансовите рискове, свързани  със задълженията.  Миналата седмица обаче МВФ изпрати силно предупреждение, че са необходими "спешни" действия за неутрализиране на опасността от финансов срив в корпоративния сектор, който може да се разпространи и върху банковия, а също и върху нишата на сенчестите банкови услуги.

Своята позиция по темата на страниците на "Файненшъл таймс" излага мултимилионерът Гавин Дейвис - бивш партньор в "Голдмън Сакс" и бивш председател на борда на "Би Би Си" (от 2001-а до 2004-а). В момента Дейвис е председател на Flucrum Asset Management, както и един  от партньорите - основатели на инвестиционните компании Active Private Equity, Anthos Capital и Prisma Capital Partners. Подготвя седмичните коментари по математика и статистика на "Файненшъл таймс".

Според МВФ, между трите най-големи глобални стопанства корпоративният сектор на еврозоната в момента е най-слабо застрашен от сериозен колапс, до голяма степен заради мерките, които взе, за да ликвидира някои от проблемите, възникнали от  прекомерния дълг след кризата в общността през 2012-а. В Китай тези рискове могат да се задълбочат значително в условията на рецесия, но правителството вече е подготвило ответни мерки. Така САЩ се оказва единственият член на "голямата тройка", заплашен от прекомерно бързия ръст на корпоративния дълг, който може да се ускори още повече заради  последните лихвени редукции, направени от  Федералния резерв.

През март този проблем все още  не беше  толкова опасен, но беше доста комплициран. Въпреки че съотношенията на дълговете към приходите на щатските корпорации вече бяха близки до върховите им равнища, други аспекти на фирмените баланси и на финансовите потоци бяха в много по-добра форма. Печалбите бяха все още доста солидни, чистият финансов баланс на корпоративния сектор беше с комфортен излишък, а съотношенията на дълга към  акционерния капитал - здравословни. Сериозна причина за тревога беше  разпределението на дълга във фирмения бранш, по-специално - ръстът на пазара на най-рисковата "кредитна" порция (leveraged loans), оценяван на 1 трлн. щ. долара.

През последните шест месеца  състоянието  на щатските корпоративни финанси стана  по-обезпокоително. Подобно на другите развити стопанства, делът на печалбите попадна под засилен низходящ натиск, защото разходите за трудови възнаграждения на производителите нарастват по-бързо от цените, на които стоките се продават на потребителите. Връзката между намаляващата безработица и растящата инфлация (бел. ред. - т. нар. "крива на Филипс" - икономически модел, кръстен на името на създателя си Уилиям Филипс, описващ обратно пропорционалното отношение между нивото на безработица и съответстващото повишение на заплатите) работи добре в сектора на заплащането, но не и в областта на цените. Поемането на финансов риск от американските компании под формата на трудови възнаграждения и на сливания и поглъщания се е увеличил в рязък контраст с ограничените капиталови разходи. Подобна конфигурация по правило предшества икономически спадове.

Влошаването на ръста на печалбите е съпроводено с по-агресивно финансово поведение на корпоративния мениджмънт, докато реалните капиталови инвестиции, предназначени да увеличат производителността, се орязват. Според доклада на Борда за финансова стабилност на МВФ, обратното изкупуване на акции и плащанията за дивиденти и сливания и поглъщания - финансирани от високорискови заеми и облигации с висока доходност - са скочили през 2019-а. Тези дейности са се прехвърлили и към дребните и средни фирми, които МВФ определя като особено чувствителни към промените в приходната част на балансите им.

Разглеждани отделно от другите икономически шокове, малко вероятно е  тези корпоративни финансови слабости  да предизвикат рецесия, но със сигурност могат да подсилят ефекта от другите причини за стопанско охлаждане. Точно това се случи през 2008-а, когато среден по сила шок на пазара на високорискови ипотеки причини дълбок спад на икономическата активност. Влиянието на търговските разпри върху доверието на бизнеса, което се топи през последните месеци, е най-очевидната заплаха от подобен ранг в момента.

Лейл Брейнард

Докато бизнесът акумулира загуби и неизпълнението на ангажиментите по обслужване на дълговете и фалитите растат, желанието и възможностите на банките да кредитират намаляват. Тази динамика, която се самозахранва, усилва низходящите рискове до по-сериозни финансови сривове или спадове.

Федералният резерв и другите щатски регулатори сравнително късно осъзнаха тези опасности. За щастие, вече има индикации, че те се подготвят за действие. В реч на 25 септември един от гуверньорите на щатската централна банка - Лейл Брейнард, каза, че финансовите колебания в корпоративния сектор са нараснали забележимо и подчерта, че централните банкери ще решават през ноември дали да активират своя противоцикличен капиталов буфер. Този механизъм позволява на Федералния резерв да изисква от най-големите банки да увеличават противодействащите капиталови механизми при възникване на икономически трусове.

След забележката на госпожа Брейнард ще е чудно, ако вотът на американските централни банкери за задействането на  буфера през идния месец не успее да наложи увеличение на капиталовите коефициенти на големите кредитори. Това би била стъпка в правилната посока, но ще съхрани потенциалните проблеми в регионалните банки и в сектора на сенчестите банкови услуги, които няма да бъдат обхванати от мерките. С други думи, Федералният резерв ще трябва да покаже по-силна воля и в тези области преди да е станало прекалено късно.

Официалната статистика сочи, че печалбите в целия корпоративен сектор на националното стопанство на САЩ са се увеличили само с 6% през последните три години срещу 50% ръст на борсовия индекс S&P 500 (който включва книжата на големите, търгувани на борсата дружества) през същия период. Разликата може да се обясни отчасти с факта, че резултатът на S&P 500 вероятно е надут заради включените в него капиталови приходи от фирмените инвестиции, които се качват при възходящ тренд на фондовия пазар. Това означава, че печалбите на индекса ще бъдат поразени автоматично при низходящ обрат на пазарното движение и ще окажат негативен ефект върху финансите на компаниите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във