Банкеръ Daily

Христо Иванов пред „БАНКЕРЪ“:

Задкулисието се интересува от поста, а не от това кой го заема

Г-н Иванов, казаното от американското Министерство на финансите беше известно и на врабчетата в България, но пък изигра огромна роля - повдигна капака на канализацията, където да се оттече политическата и корупционна помия. Ваша теза е, че сърцето на задкулисието са „Сараите“. Смятате ли, че процесите могат да достигнат и до Ахмед Доган?

- Фактологията е известна отдавна и на нашето общество, и на партньорите ни. Сега Америка реагира на промените в България, на вътрешнополитическите размествания. Там съществува терминът "Стабилокрация", т. е. търсят се решения в посока стабилност. Това е и отговорът на въпроса защо досега американците не са взимали ясна позиция по отношение на Борисов - защото не са виждали алтернатива. Сега се появиха политически субекти, сред които и „Демократична България“, на които може да се разчита. След гражданската и политическа мобилизация, България е поставена на ново място в политическата карта и е посочена като проблем на колективната система за сигурност, чрез фактите за руските връзки, за Пеевски и Божков, за системната корупция.

Пеевски и Божков не са единственото олицетворение на корупцията, като тях има още доста субекти.

- Абсолютно. Те са външните проявления на един модел. САЩ посочиха системен проблем и това не е притоплена манджа. Цялата фактология отдавна е разкрита от български журналисти, от „БАНКЕРЪ“, от други издания. В този смисъл ние сами сме си свършили работата. Америка видя, че се е появила политическа конфигурация, с която може да разговаря и направи стъпката с акта „Магнитски“.

Но американците са дотук, те няма да направят нищо повече по темата.

- И не бива да правят. Проблемът трябва да го решим ние. Тук стигаме до зададения въпрос "Какво следва, за да стигнем до сърцето на мрака?". Решението са институциите. Трябва да ги отвоюваме една по една - прокуратурата, службите, медиите. Една дълга поредица от политически факти е довела до Факторът „Божков“, което означава че верига от институции не си е вършила работата. Явлението се корени още в 80-те години на миналия век и действията на ДС. Някой започва да се ползва от протекциите на държавата и играе с хора отвътре. За да откраднат публичен ресурс, държавните чиновници се нуждаят от външен партньор, който после връща част от откраднатото.

Известният на всички „връщок“, не случайно терминът има руска интонация.

- Именно. Борисов и хората му осигуриха условия на Божков да се възползва, МФ си затвори очите за 700 млн. лв., но когато Божков разказа за „връщока“ към Борисов, това не беше разследвано. Тук вече стигаме до Гешев. И до Цацаров, защото двамата подариха на Пеевски безнаказаност за 10 години. Затова трябва да погледнем отвъд Божков и Пеевски.

А може би и отвъд Гешев и Борисов?

- Да, защото безнаказаността за Доган продължава да съществува. Светлината беше насочена към Пеевски и това беше много удобно за него. Но Пеевски е само бушон, от когото Сараите просто ще се отърват. ДПС - в акт на върховен цинизъм - се яви на миналите избори със слоган за рестарт на държавността. Откраднаха една от паролите на протеста и обявиха, че ще се презаредят. Ето това не трябва да допуснем. Доган е сърцето на мрака, заедно с цялата ДС.

Какви са стъпките, за да се стигне до „сърцето на мрака“? Ако първата е свалянето на Гешев, как тя може да сполучи чисто процедурно, след като дори и да не стъпва в кабинета си, той пак ще бъде главен прокурор?

- Той няма да спре да бъде главен прокурор, но гражданската енергия ще се фокусира върху него.

Да приемем, че Гешев няма да подаде оставка. Какъв е следващият ход?

- Наскоро бившият главен прокурор Филчев произнесе забележително изречение: "Който контролира обвинителната власт, той контролира социално-политическите процеси в страната!" Това е един от най-кратките отговори на въпроса "Защо прокуратурата е в центъра на нашите усилия?". А Гешев изпада във все по-голяма изолация. С него не желаят да говорят нито граждани, нито международни партньори. Оставката му ще дойде, когато неговите задкулисни господари разберат, че той е повече проблем, отколкото решение. И ще се опитат да назначат следващия, защото тях ги интересува постът, а не титуляра. Но ако Гешев не си отиде доброволно, тогава идва ред на ВСС.

Само че днес ВСС е много „правилно окомплектован“.

- Така е, ВСС е „пакетиран“ и е мажоретен състав на Гешев. Но говорим за формалната страна на нещата. Биха могли да бъдат изтъкнати две основания. Едното е системно неизпълнение на служебните задължения. Констатациите на американската администрация са най-яркото доказателство за това. Освен това, Гешев е прокурор по делото „КТБ“ и сега той щял да проверява своите проверки! Това е абсолютна гавра! Второто основание е тежкото дискредитиране на българското правосъдие – и в страната, и в ЕС. Това са две конституционни основания за отстраняването на главния прокурор. Има и трети, политически път – следващият парламент да го отстрани чрез конституционна промяна.

В този смисъл, съставянето на кабинет в следващия парламент става не наложително, а задължително. Най-малкото, за да се осигури време за тези радикални промени.

- Това може да се случи само с ясен ангажимент на всички участници в него, за да се получи квалифицирано мнозинство. Трябва да бъде излъчен не просто кабинет, а кабинет на дълбоката промяна. Само нов главен прокурор може да започне истински разследвания на Пеевски, на чекмеджетата, на ББР и КТБ, на студения резерв, на „Лукойл“, на „Автомагистрали“ и всичко останало. Досега това бяха журналистически разследвания или смели актове на хора от служебното правителство.

Главният прокурор не е единствения противник на тези промени. Саботажите срещу служебния кабинет показват, че моделът на задкулисието е разположил достатъчно свои хора в местните власти, във всички администрации и служби. Как ще бъдат прочистени тези мащабни терени?

- Който си мисли, че прочистването на тази шлака е лесна и бърза работа, бърка сериозно. Част от проблемите са с генерационна давност и се коренят още в комунистическия режим. Погледнете този Желязков, когото сега американците осветиха...

Имам информация, че е доста по-значителен играч, отколкото на пръв поглед изглежда.

- Ключов лейтенант. По медиите е споменаван като дребна бурмичка, а погледнете ли кариерата му, ще видите цялата биография на режима. Тръгва от ДС, минава през службите, после през енергетиката. Навсякъде е кадровик. Паралелно разгледайте откъде тръгва Пеевски – от сглобката между Илия Павлов и Ангел Александров, следователят на Доган от ДС, който създава лидера на ДПС. Това не са налудни конспиративни теории, това са артериите на скритата власт. Паралелна кръвоносна система, която трябва да се премахне.

Синият политически сектор имаше такива ясно изразени намерения още в средата на 90-те години, но вероятно точно заради това, ДС подготви проектът „Симеон Втори“ и това струваше на нацията още 20 г. паралелна власт. Ще издържи ли обществото на нова подобна отсрочка?

- Илия Павлов докара Царя и беше подпъхнал Пеевски като шеф на младежкото НДСВ.

Явно скритата власт е планирала години напред след Царя, защото във времето последователно избуяха и Борисов, и Пеевски. Ако и сега не се стигне до „сърцето на мрака“, пак ни чака само смяна на декорите. Така ли е?

- Точно така. Но ДБ съществува, за да не допусне именно това. Знаем срещу кого и как да се борим.

Освен гърмящите в момента мини, ГЕРБ са разработили и по-далечни перспективи - като Планът за възстановяване, в който личи силна привързаност към държавния сектор. Заложени са 3 млрд лв. за „Булгартрансгаз“ (респективно - за запълване на дупката от „Турски поток“), предвидени са над 300 млн. за ТЕЦ-ове, помислено е и за ВИК холдинга – все ключови точки, от които се източват къде бюджетни, къде евросредства. Ще се допусне ли това съдържание да остане в окончателния вариант на плана и кога смятате, че той най-сетне ще бъде внесен в Брюксел?

- Знам, че служебното правителство работи по темата, но планът ще бъде внесен в Брюксел от следващото редовно правителство. ЕК едва ли ще се ангажира с окончателна версия, изработена от служебен кабинет, защото те настояват зад такива основополагащи документи да стои ясен политически мандат, който се формира само след избори. Затова най-вероятно ще изпуснем първите възможности за плащания. На много хора в бизнеса това няма да им хареса, но най-вероятно и следващото правителство ще работи по този план. А това, което липсва в сегашния вариант, са три много важни теми. 

Първото го казахте – фокус върху бизнеса, а не върху държавните дружества, които могат да бъдат източени. Второ, екосистемите – пари, които се влагат, за да се привлекат допълнителни средства и да се предизвика ефектът на снежната топка. Третият проблем е, че в този план отсъства човекът, а България има проблем с човешкия капитал.  Най-лошото е, че в документа липсва стратегия, липсва визията за бъдещето на страната.

Някои симптоматични журналисти наричат случващото се в момента война по върховете и битка на олигарсите. Как коментирате техния намек към вас, че целта на упражнението е да замените Пеевски с Прокопиев?

- Това е любима пропагандна конструкция. Игра на огледала. На всяка атака да съответства тематична контраатака. Ние ги обвиняваме, че са олигарси, те ни отвръщат със същото. Моята политическа цел е в България да има законност, една за всички. Ако Пеевски е нарушил закона - да си носи отговорност. Ако го е направил Прокопиев – същото. Няма нужда нито да се оправдавам, нито да адвокатствам. Моето финансиране е публично. Но нека сме честни. В България има издания, включително „БАНКЕРЪ“, чиито журналисти застават с имената зад тезите си, които правят истинска журналистика и голяма част от разкритията у нас са тяхно дело.  Аз уважавам тези хора. А г-н Пеевски е собственик на отвратителна пропагандна машина за окалване и очерняне. Властта трябва да общува с бизнеса, а не с олигархията.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във