Банкеръ Daily

Позиции

Зад колоните на тишината!

Гледам няколко пъти кадрите с полицейско насилие, мъчейки се да разбера какво в тях не е наред. Трябва ми известно време, за да установя, че това е липсата на звук, зловещата тишина. Като в ням филм на Чарли Чаплин. Само че това не е развлекателна комедия, а зловеща сюрреалистична картина, сякаш изпълзяла от мазетата на Държавна сигурност през 50-те години на миналия век.

Не чувам скандиранията на протестиращите, разговорите на полицаите, стоновете на битите, шумът от влаченето на телата им, тъпият звук на забиващите се в корема им полицейски кубинки, пукотът на кокали, когато хвърлят телата им едно върху друго като чували с картофи.

Всъщност, чувам ги, но едва след като заспивам изтощен. Целият букет от звуци ме зашеметява, но сред тях се откроява гласът на момичето, молещо полицая да отключи белезниците ѝ, а той се хили похотливо и ѝ говори някакви глупости, докато я гали по разголеното тяло. И така – през деня картините, през нощта звуците.

Уважаемият главен прокурор прекрати почивката си, прекъсна отпуската си, отложи дълго плануваното си посещение при колегата си в една балканска страна и, въпреки че не бил длъжен да го прави, яви се в парламента - за да бъде изслушан в Комисията по конституционни и правни въпроси. Направи всичко това само и единствено от уважение към уважаемите депутати.

За да не го помислят за бръснат талибан, уважаемият главен прокурор бе придружен от две уважавани дами. Едната изпълняваше ролята на негова заместничка и съветничка, но каква беше ролята на другата - освен да гледа изпод вежди депутатите - така и не се разбра. Е, и Гласът му беше там, но кой знае защо прелестната кака Сийка така и не пророни дори половин сричка.

На всички въпроси, поставени от уважаемите депутати, уважаемият главен прокурор отговаряше с уважение по един и същи начин.

Най-напред заявяваше, че макар въпросът да не е свързан с темата, той не се притеснява да отговори.

След това изразяваше съжаление, че конституцията и законите не му позволяват да отговори на депутатските питания.

А накрая изнасяше кратка ограмотителна беседа в изящната стилистика на Симеоновската магнауро-милиционерска школа и съветваше уважаемите депутати какви нови закони да приемат и къде как да пипнат конституцията, за да може следващия път да бъде изчерпателен като реален главен прокурор, а не като строго ограничаван от всякъде административен ръководител.

Само на два пъти уважаемият главен прокурор отпусна уважаемата си душа и излезе извън рамката. Веднъж, за да ни сподели, че той бил най-безстрашният главен прокурор на света, защото се е изправил сам срещу могъщи олигарси, разполагащи с армия от наемни убийци и затова се нуждаел от охраната на Бюрото по защита. И втори път - за да уведоми прогресивното човечество, че не друг, а лично той - за пръв път в новата ни история - е разкрил зловеща шпионска мрежа, работеща в полза на Русия.

Така, в дух на взаимно уважение, преминаха и следващите изслушвания на уважаемия главен прокурор от уважаемите народни представители. Единствено един Хаджихулиган се опита да наруши добрия тон, задавайки му неприличния въпрос "Как мултитемпературният охладител за вино във вилата му в резиденция "Бояна" помага на работата му?"

Част от уважаемите депутати искрено се възмутиха на този неуважителен въпрос, нищо че отговорът му е лесен за отгатване. Древните римляни прекрасно са знаели какво се крие зад сентенцията „In vino veritas“. Творческият принос на уважаемия главен прокурор е, че българската истина е в охладеното вино. Затова му е нужен този странен уред. Защото кой, ако не Той, е най-големият търсач на истината?

Аз лично, ако имах възможност, бих попитал (не)уважаемия главен прокурор нещо съвсем друго: "Господин Гешев чувате ли стоновете на хората, бити и ритани зад колоните на Министерския съвет? Защото, докато Вие сте главен прокурор, ние ще продължаваме да ги чуваме?"

За съжаление такава възможност нямам. За разлика от депутатите, които тъкмо щяха да го попитат кога ще си подаде оставката и... президентът Радев разпусна парламента!

 

Чавдар Михов

Facebook logo
Бъдете с нас и във