Банкеръ Daily

Позиции

За ред и чистота у нас подходящо време няма

Въвеждането на прословутите нискоемисионни зони, които да осигурят чист въздух поне в част от София, пак не случи на време. Уж нямаше мърдане след всичките наказателни процедури от Брюксел и решението на българския съд по колективния иск срещу Столична община - и ново двайсет. Предложението да се ограничи влизането на коли с двигатели по екостандарт "Евро 1" и "Евро 2" в центъра през зимата, което трябваше да бъде одобрено тази седмица и да влезе в сила от декември, отпадна от дневния ред. С нелепия мотив, че имало още много работа, докато стигне до гласуване. 

Предложението за отпадане на екоточката дойде от Марта Георгиева - радетел за правата на кучетата и конете, опазването от презастрояване на Южния парк и Борисовата градина, както и премахването на МОЧА (в превод - Монумент на Окупаторите от Червената Армия - бел. ред.).

След приключеното обществено обсъждане на документа за нискоемисионните зони и подадените по него становища сега пък било нужно повече време за други благовидни дейности. Тепърва трябвало да се вземат предвид мненията на екологични организации, които искали забранената за стари коли зона да е по-голяма. Необходими били и анализи дали ограниченията в центъра няма да предизвикат повече замърсяване в периферията.

Мъглата откъм "Демократична България" беше донагнетена с обичайната доза сиромахомилство отстрана на БСП - тези със старите коли били и с ниски доходи, оставете ги на мира в условията на икономическа криза. И Калоян Паргов на свой ред призова за още време, в което "да се поработи върху текстовете". От ВМРО пък по принцип са против въвеждането на ограничения за мърлячите - вероятно защото това е в някакъв известен само на тях синхрон с македонската кауза. При тази мътилка и с всички резерви ще трябва да се доверим на мнозинството в общинския съвет от ГЕРБ-СДС, според което истинските мотиви за бламирането на екоточката са политически интереси и амбиции.

"Предстоящите избори карат колегите от другите групи да мислят само за това!", изригна председателят на общинския съвет Георги Георгиев. След неуспешен опит да вкара отново точката в дневния ред той се закани, че ще свиква заседания на съвета и през лятната му ваканция, докато докладът не бъде разгледан. И, разбира се, ще има да чака някой да дойде. Нов опит за гласуване на доклада ще бъде направен реално след лятната ваканция, по време на която нищо няма да бъде свършено.

Скочи и кметицата Йорданка Фандъкова: "Бламира се дейност, която планираме от години. Дори отказвате да разгледате този проект. Наесен, когато отново очакваме проблеми с въздуха, не ми задавайте въпроси защо е така и какво правим! Според социологически проучвания ограничаването на замърсяващите коли се подкрепя от 60% от софиянци. Общинските съветници са абдикирали от решаването на дългогодишния проблем с чистотата на въздуха".

Точно Фандъкова да го казва след четири кметски мандата, не върви, нали? Разнебитена инфраструктура, кучешки рай и много, много мръсни улици и въздух. А след грабежа на бюджетни и европейски средства в добрите години какво ли ще свършат по време на криза в навечерието на избори? Идете после разправяйте, че не всички са маскари!

Facebook logo
Бъдете с нас и във