Банкеръ Daily

Даниела Дариткова, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, пред в. "БАНКЕРЪ"

За първи път ще има вот на недоверие по намерение


"Опозицията саботира търсенето на консенсус за усъвършенстване на здравноосигурителния модел."

"Решенията на текущите проблеми не бива да се вземат под политически натиск."

"Сами можем да осигурим кворума в Народното събрание, но очакваме отговорно поведение и от опозицията."


 

Госпожо Дариткова, задава се нов вот на недоверие и този път темата е здравеопазване. В публично обявените мотиви от БСП изтъкват, че прибягват до този инструмент "заради влошаващото се качество на здравеопазването и намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително всеки български гражданин". Нещо повече - Корнелия Нинова твърди, че това било "здравен геноцид". Как ще отговорите на критиките?

- Вотът на недоверие е нормална опозиционна практика, но за първи път ще имаме вот на недоверие за намерения. Защото основният мотив на БСП е предложената концепция за усъвършенстване на здравноосигурителния модел. Очакваме с интерес мотивите за вота, които, оказва се, са в процес на подготовка.

В настоящия момент системата работи в условия на финансова стабилност. Всички лечебни заведения в страната функционират, няма дефицити и нарушения на достъпа до медицинска помощ на българските граждани. С решението си за вот на недоверие опозицията иска да саботира започнала дискусия за усъвършенстване на здравноосигурителния модел и да трупа политически дивидент, като използва страховете на хората и внушава несигурност.

Казвате, че секторът работи спокойно, но в същото време периодично избухват недоволства и от страна на лекарите, и на пациентите. А и щом се налага промяна и усъвършенстване, това означава, че нещо в този сектор се нуждае от подобряване...

- Категорично има проблеми в сектора. В нито една здравна система няма решения, които да са толкова устойчиви, че да дават отговор на всички предизвикателства. Така е и в нашата здравна система. Тя се нуждае от усъвършенстване от гледна точка на ефективността на разходите. Факт е, че в България през годините преобладава скъпото болнично лечение. По процент на хоспитализации ние сме на водещи места в Европа. В същото време не се заделят достатъчно средства за профилактика и това е погрешно изграденият модел на медицинска помощ, който трябва да бъде променен. Солидарният модел на функциониране на здравната система с 8-процентна здравна осигуровка не гарантира на българските граждани пълно покритие на медицинските разходи. Според анализ на Световната банка българите доплащат 47% за здравни услуги от джоба си. Това налага да се търсят нови решения, които да гарантират здравна сигурност.

Вече обявихте, че парламентарната Комисия по здравеопазване започва поредица от дискусии по вариантите за промяна на здравноосигурителния модел. Имате ли пристрастие към някой от обсъжданите варианти?

- В Комисията по здравеопазване официално постъпи концепцията, предложена от министър Кирил Ананиев. Първата дискусия по нея ще се състои на наше заседание на 11 октомври. Предложените модели са базата, върху която ще започнат обсъжданията. Нямам пристрастие към нито един от тях. Надявам се в хода на дискусиите наистина да изкристализира модел, който максимално да отговаря на очакванията на българските граждани, на възможностите на държавата и на интересите на всички участници в системата.

Какво показва социологическото проучване по темата, постъпило в комисията? Ще се съобразите ли с предпочитанията в него? Като практикуващ лекар сте наясно с очакванията на гражданите…

- Социологическото проучване беше част от широкото  обществено обсъждане, което министър Ананиев трябваше да направи, преди да внесе в Народното събрание концепцията. Това социологическо проучване беше представено на състоялата се минала седмица кръгла маса. Всички български граждани смятат, че трябва да се усъвършенства здравноосигурителният модел, но много малък процент искат да плащат допълнителни средства за здравно осигуряване. Появиха се и последващи социологически проучвания. Освен промяна в методите на финансиране на системата  трябва да търсим и друг модел на предлагане на здравна грижа. Същевременно трябва да се отчетат и позитивите на сега съществуващия.

У нас достъпът до лекар е значително улеснен, защото в рамките на деня можеш да бъдещ прегледан от общопрактикуващ лекар, да бъдеш консултиран от специалист или изследван. А достъпът до лечебни заведения за болнична помощ е още по-лесен - тази година хоспитализациите ще преминат психологическата граница от 3 милиона.

Впрочем обявеното от БСП намерение да атакува правителството дойде буквално ден след окончателното приемане на промените в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина. Какви са акцентите в него?

- С тези промени в нашето законодателство се въвежда европейският регламент, който засяга клиничните изпитвания. Приехме законодателни промени, които дават възможност за контролиране на процесите на паралелна търговия с медикаменти. В последните години този вид дистрибуция често водеше до дефицит на животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти. Поради ниските цени на лекарствата в България се оказа изгодно те да се изнасят в други държави. Чрез създаването на информационна система, регламентирана в закона, ще се отчитат наличностите на лекарства на територията на страната и, сравнявайки ги с потребностите, при необходимост ще се генерира забранителен списък за износ на медикаменти. Това е важно законодателно решение, защото е в интерес на здравето и живота на хората.

Продължават протестите на хората с увреждания, опозицията Ви атакува и по тази линия - заради "бездушие" към проблемите им. Премиерът Бойко Борисов вече обеща допълнителни средства, но само срещу овладяване и контрол на течовете в системата. Вашият отговор? Какво ще правите оттук насетне? Като че ли на този етап удовлетворяването на исканията на протестиращите майки на деца с такива проблеми изглежда нерешима задача.

- Доброто решение е гарантираните от премиера 150 млн. лв. да бъдат правилно разпределени за социални плащания в интерес на всички потребители. Затова очакваме Министерството на труда и социалната политика да внесе законопроектите за хората с увреждания и за социалните услуги, с които ще се определи нормативно разпределението на средствата. Устойчивите решения не трябва да се вземат под натиск. Ние търсим максимално съгласие между различните социални групи.

През седмицата Мая Манолова обяви, че освен увеличение на парите - но с малко, нищо в системата не се променя и това не е решение на проблемите.

- Решението на проблемите трябва да намерим заедно, и то е в нормативната уредба. Наистина очаквам през следващата седмица по най-бързия начин да бъдат финализирани текстовете на законите и те да бъдат внесени в Народното събрание, за да можем конкретно да обсъждаме вече начините, по които тези средства ще бъдат разпределени.

Заздрави ли се управляващата коалиция след ремонта на кабинета? Политическият анализатор Георги Харизанов прогнозира "освежаване в редиците на ГЕРБ" и още промени на високи и ниски равнища в управлението в "търсене на нова енергия и публичен ефект от презареждане на хора, които да дойдат с амбицията да се представят по-добре от досега управляващите". Причината - усещане за "изхабяване на политическите фигури". Доколко основателна според Вас е тази прогноза?

- Коалицията реализира своите политики на основание на приетата обща програма за управление. Динамични са отношенията, което е нормално предвид високите цели, които сме си поставили, и сложната обстановка, в която се реализират тези програмни намерения. Коалицията функционира нормално, ние работим достатъчно прозрачно - отговаряме както на критиките, така и на очакванията на гражданите, които са ни гласували доверие. Смятам, че в хода на тази динамична коалиционна обстановка е важно да се придържаме към програмата, която сме приели за съвместно управление, защото това ще покаже, че тази коалиция все пак е основана на някакви принципи, а не просто на амбицията да се управлява страната.

Но като че ли лесно се разделяте с хора при грешка или дори при съмнение за грешка. Патриотите защитават своите до последно, дори в ситуация "сами срещу всички"…

- В рамките на коалиционната политика всяка политическа сила следва собствените си принципи. В ГЕРБ винаги сме били непримирими и сме смятали, че тогава, когато има и съмнение за нарушение, би трябвало да се поеме политическа отговорност. А политическа отговорност се поема с оставки. Това е по-честното и отговорно поведение спрямо българския избирател, отколкото да бъдем непримирими към грешките на другите, а в собствените си редици да допускаме компромиси. За съжаление  имаме много подобни примери при нашия основен опонент - БСП.

С компромиси и отстъпки към ДПС ли ще се справите с проблема "липса на кворум" в пленарната зала?

- Кворумът в пленарната зала може да бъде осигурен от нас самите. Всеки народен представител е длъжен да се занимава основно с парламентарна дейност, т.е. да работи в пленарната зала. Разчитаме на такова отговорно поведение от всички политически сили, когато се приемат важни решения в интерес на българските граждани. Време за предизборни кампании ще има.  

Как да се върне доброто име на парламента и да се възстанови доверието в политиците?

- Доверието се печели, когато всички политици се стремят да работят в интерес на хората и за доброто име на парламента. Недопустимо е да се трупа политически дивидент от противопоставянето и дискредитирането на институцията. Защото от това губи държавността.

Даниела Дариткова е председател на парламентарната Комисия по здравеопазване. Депутат четвърти мандат. Преди това е била общински съветник в Смолян и председател на Етичната комисия на БЛС в региона. Завършила е Медицинския педиатричен институт в Санкт Петербург. Специалист е по педиатрия и обща медицина, магистър по здравен мениджмънт. Дори като депутат има лекарска практика в Смолян.

Facebook logo
Бъдете с нас и във