Банкеръ Weekly

Веселин Марешки, заместник-председател на парламента от "Воля", пред в. "БАНКЕРЪ"

За нас ГЕРБ и БСП са еднакви


"Ние сме против създаването на нов антикорупционен орган, защото това отново е замитане на следи."

"Но не знам кога ще се прекрати с този цирк, защото вече става очевадно. Трябва да създадем проблем, за да може да излезе Бойко Борисов и да го реши."

"От трибуната на парламента ни залъгват как всичко в държавата е мед и рози. Това е признак на самозабравяне и на пребиваване в някаква друга паралелна държава."


 

Г-н Марешки, защо Вие и депутатите от партия "Воля" гласувахте против оставките на Делян Добрев и Антон Тодоров от парламента? Какво искате да кажете с това действие?

- Искаме да покажем, че не дребните пионки са виновни за състоянието в България. Народът го е казал: "Рибата се вмирисва от главата." Не искаме да позволим с изгонването на двама-трима от парламента да се замете проблемът или да се заблуждаваме, че е решен. Нито проблемът в Добрич е приключен с изгонването на депутата от ГЕРБ от Добричкия район, т. нар. "Суджукгейт". Нито с изгонването на Тодоров нещо ще се промени. Ние настояваме за цялостно решаване на проблема – заедно с Тодоров да си отидат всички подобни. Смятаме, че Валери Симеонов и Делян Добрев не са по-добри от него. Само че те си остават по местата. Ние сме против този двоен стандарт, от една страна, а от друга, не сме съгласни чрез изгонването на един да се прикрие проблемът. Ние искаме отговорност на най-високи нива в държавата.

Все пак какъв знак е това, че ГЕРБ така брани и запази Делян Добрев на депутатската банка?

- Ние точно срещу това се борим. Значи кокошкарите като тези от "Суджукгейт" и от други такива гейтове си заминават, а тези, които са били на високи държавни позиции, остават. Това само по себе си говори защо някои са запазвани, а други с лека ръка биват пожертвани.

Освен представители на ГЕРБ Вие също си тръгнахте по-рано от Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Защо? Както знаете, заговори се за бойкот.

- Според мен е станало някакво объркване. На практика разискванията бяха приключили, абсолютно всички се бяха изказали и аз мислех, че е въпрос на минути заседанието да свърши. А вече повече от час закъснявах за важна международна среща. Казах си мнението по двата основни въпроса и мисля, че това е важното. Не знаех, че от мен зависи кворумът. Досега всички ни обясняваха, че сме малки и от нас нищо не зависи. Ако знаех, щях да продължа да бъда там. Затова заявявам отсега, че на заседанието идната седмица аз ще си тръгна последен, до края ще крепя кворума, за да няма после такива нападки, че аз съм виновен за разпускането на КСНС.

Но кое е основното? Самият акт на внасяне на законопроект срещу корупцията по високите етажи на властта - говоря за Министерския съвет, агенции, областни управи и т. н. - е доказателство, че управляващи и опозиция (бивши управляващи) на практика признават, че такава корупция има. А след като някой декларира, че е факт, направо да каже кои са корумпираните и да ги заклеймим. А не сега да създаваме някакви нови органи. Тоест имаме самопризнанието на управляващи и опозиция (бивши управляващи), че корупция по високите етажи на властта има, и то не от вчера.

Второто нещо, което е още по-лошо, е, че това е  много слаба оценка за работата на главния прокурор. Защото ако има корупция по най-високите етажи на властта, то прокуратурата трябваше да я разследва, да я докаже, да има осъдителни присъди. Тези две неща показват начина на управление в България и как се вземат решения.

Може би новият антикорупционен орган ще бъде натоварен да свърши тази работа?

- Ние сме против създаването на нов антикорупционен орган, защото това отново е замитане на следи. Докато го създадем, още две-три години корупцията ще си продължава по същия начин. Ще назначат в него отново послушни хора и ще минат още четири-пет години на още по-голяма корупция. И тогава пак ще кажем, че, видите ли, и този орган не работи, хайде да създадем супер антикорупционен орган или нещо подобно. И така ще си вървим само с хвърляне на прах в очите на хората. Това е пълна имитация на борба с корупцията.

Как си представяте един закон срещу шуробаджанащината? Казахте, че Вие и депутатите от парламентарната група сте готови да го подкрепите. А от БСП вече обявиха, че ще внесат такъв.

- Законопроект, който да прекрати порочната практика, при която няколко години някой братовчед е мародерствал, вихрили са се "Батко и братко" и т. н., после ги осветяваме, но никой да не връща парите. Тези взаимовръзки трябва да се декларират още от самото начало. И когато са оповестени, когато има публичност, прозрачност още при подбора на хората, ще е ясно дали има конфликт на интереси, дали е шуробаджанащина, или човекът наистина е голям професионалист. Некомпетентните шуробаджанаци ще ги изгоним, а другите ще останат да си вършат работата.

Успя ли ГЕРБ да Ви опитоми? Някои Ваши гласувания навяват на такива мисли. Има три свалени имунитета в парламентарната Ви група, проверки на фирмите Ви.

- Не.  С нашето поведение показваме, че  сме абсолютно различни от статуквото. Не забравяйте, че "Воля" беше единствената партия, която веднага след създаването си успя да прескочи четирипроцентната бариера. Ние не сме познатите на всички партийни тюрлюгювечи, които са ги разпадали от първия ден в парламента и са ги подчинявали. С последователните си действия и като единствената група, която спазва своите предизборни обещания, доказваме, че сме единствените различни и ще продължаваме да се борим за още по-голямо доверие на следващите избори.

Как гледате на постоянните престрелки между ГЕРБ и БСП - и за изтребителите, и за доклада за националната сигурност, и за "Кумгейт"?

- На тях им е много удобен този мач - едните са управляващи, а другите са единствената им опозиция и евентуално бъдещи управляващи. Но за нас и ГЕРБ, и БСП са едно и също. Трябва да се търсят нови хора в политиката. Но този двуполюсен модел, на който си играят от 27 години, ги устройва като резултати, които се получават на избори. Така успяват да излъжат българското общество. Ние ще се противопоставяме и ще осветяваме и този проблем, че с имитация на противоборство в България нищо не се променя, защото управляващите и т. нар. опозиция, която също е била в управлението, са еднакво отговорни за състоянието на държавата и проблемите на хората. Партия "Воля" е еднакво критична и към ГЕРБ, и към БСП. За нас те са едно и също, ние не ги разделяме.

Пропуква ли се ГЕРБ? Според много от анализаторите разломът между главните фигури, между различните лобита вече си личи.

- Пропуква се, но точно тези връзки, които търсят само изгодата от властта, ги държат заедно. Това показа и гласуването против оставката на Делян Добрев. Тоест, има доказана шуробаджанащина в Хасково, разследване в момента за далавери в енергетиката, Добрев като бивш министър пък има информация за други негови колеги - но явно тези неща, както и финансовите хранилки, ги държат здраво свързани заедно.

Самозабравиха ли се от ГЕРБ в третия си мандат?

- Абсолютно. Днес (11 октомври) бяхме свидетели как ние им казваме колко е труден животът на обикновените българи в страната, а след това веднага излиза депутат от ГЕРБ и започва да ни обяснява, че всички българи живеят добре, пенсионерите процъфтяват, бизнесът няма никакви проблеми, държавните служители са си добре, полицаите са удовлетворени. От трибуната на парламента ни залъгват как всичко в държавата е мед и рози. Това е признак на самозабравяне и на пребиваване в някаква друга паралелна държава, извън държавата на нормалните хора. Пълна липса на връзка с реалността. Но може би трябва да им напомним, че сме виждали и други, които не три пъти, а четири или пет са се връщали на власт, но после така са се сгромолясвали, че им е неудобно дори да се явят в собствения си град, който са управлявали 20 години. Така че нека не се самозабравят поради това, че бият и продължават да бият на избори, както сами се изразяват. Много се хвалят с тези резултати, но удобно забравят факта, че за тях са гласували едва около 17 процента от избирателите. Останалите 83% са отвратени от политиката им.

Синдикатите се подготвят за национален протест в края на този или началото на другия месец именно заради ниските доходи. КНСБ и "Подкрепа" настояват за увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 13 процента.

- За съжаление мисля, че това е уговорен мач. Абсолютно съм убеден, че след някакви анонимни протести ще излезе Борисов и ще каже: да, удовлетворявам исканията на синдикатите. Тоест, ако Борисов направи това, което трябва - да вдигне доходите, то няма да се забележи, ако е в спокойна обстановка. Затова трябва да има напрежение,  протести и след това той да излезе като умиротворител, решаващ всички проблеми. Така се забелязва много повече. За нас това е един пиар, който е договорен между синдикатите и правителството.

Не се ли получи така и с "Емко"?

- С всичко се получава така. За всички е ясно. Но не знам кога ще се прекрати с този цирк, защото вече става очевадно. Трябва да създадем проблем, за да може да излезе Бойко Борисов и да го реши. Едно време беше с рязане на лентички, сега е с решаване на проблеми. Супер обидно е, когато видяхме една жена на протестите на болницата във Враца да излиза с плакат пред телевизиите с надпис "Бойко, помогни ни!" Това е жалко за гордия български народ.

Докъде стигна законопроектът на "Воля" срещу фалшивите новини?

- Той ще бъде внесен до десетина дни. "Воля" е голям потърпевш от фалшивите новини, особено в предизборната кампания. Никой няма полза от тях. Фалшивата новина е нещо, което замърсява обществената среда, вреди на съзнанието на хората и ги вкарва в някаква друга реалност.

 

 

Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 г. във Варна. Завършва математическа гимназия, а след това учи три години инженерство в Москва, но се връща и се дипломира в Технически университет - Варна. Влиза във фармацевтичния бизнес в началото на 90-те години, собственик е на аптеки в повечето големи градове на България. През 2015 г. влиза и в бизнеса с бензиностанции. Бил е общински съветник и заместник-председател на Общинския съвет в морската ни столица. На местните избори през 2011 г. се явява като независим кандидат за кмет на града и стига до балотаж с номинирания от ГЕРБ Кирил Йорданов, а през 2016-а участва във вота за президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във