Банкеръ Daily

Позиции

"Възраждане" изсмука от пръстите си поводи за нов протест

Странни поводи за протест измислиха Костадин Костадинов и партията му "Възраждане". Те вече протестираха срещу зеления сертификат и се опитаха да превземат Народното събрание, но не успяха. Другата седмица обаче отново се вдигат, но с разширен списък от причини за протестиране. Зеленият сертификат, ситуацията в Украйна и ценовият шок - така Костадинов представи протестната си палитра в парламента, където призова всеки, който мисли като тях по посочените и по други теми, да дойде пред Министерския съвет.

Апелът му безспорно ще привлече различни хора. Противници на сертификата бол, ценовият шок безспорно притеснява всички ни, а ситуацията в Украйна не ни дава мира. Макар и със закъснение, лидерът на "Възраждане" изпада в положението на руския президент Путин, който струпа войска на границата с Украйна, защото се обезпокои за съдбата на жителите на бунтовните отцепници ДНР и ЛНР. Както е известно, над 700 000 души от населението им се сдоби с руски паспорти, а Руската Дума гласува декларация, с която предлага на Путин да присъедини републиките към федерацията.

Костадинов вдига протест, тъй като се е загрижил за българското малцинство в Украйна. Известно е, че в Украйна, за която западната демокрация и вездесъщият пазител на човешките права и изконни ценности САЩ денонощно бдят да не падне косъм от главата й,  българите - както впрочем и останалите малцинства, са подложени на силен натиск в посока на т.нар. "украинизация".

Началото на този процес бе сложено през 2019 г. когато беше приет Законът за украинския език. Според неговия чл. 17, "Всеки гражданин на Украйна има право да получи образование на държавния език. Използването на държавния език в учебно-възпитателния и образователния процеси във всички учебни заведения е задължително". С две думи - никакъв майчин език в училище или където и да е. Демократично, нали?

Въпросът "Къде е бил Костадин Костадинов през 2019 г., когато е бил приет този закон, и защо не е протестирал тогава?" е логичен. Нямаме спомени за организирани от партията "Възраждане" протести пред украинското посолство.

За сметка на това обаче все още ни държи влага един предизборен клип на партията от май 2019 г. под надслов "Възраждане! Само ние можем!" За да илюстрират посланието си, Костадинов и хората му използваха кадри от украинския телевизионен сериал "Слуга на народа", в който главната роля играе Володимир Зеленски, днешният президент на Украйна. В подбраните кадри героят на Зеленски се явява в парламента с два картечни пистолета в ръце и разстрелва всички до крак.

Внушението от слогана и кадрите с участието на Зеленски е ясно. Ако още тогава Костадинов бе проявил будната си гражданска съвест и бе протестирал срещу един от първите закони на бившия комик Зеленски, насочен срещу малцинствата в Украйна (включително и българското), навярно щяхме да повярваме, че действително само "Възраждане" може. Защото за срам този закон бе посрещнат с мълчание от всички парламентарно представени тогава партии в България.

Но... не би!

И в тази връзка, както и по повод тематичните акценти на предстоящия протест на "Възраждане" ще припомним класическата вече мисъл на Николай Хайтов - "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!" Вероятно сънародниците ни в Украйна ще се съгласят с това. Пък и не само там...

Facebook logo
Бъдете с нас и във