Банкеръ Daily

Позиции

Времето работи за Китай в битката за надмощие със САЩ

Американският милиардер Рей Далио - основател на най-големия хеджингов фонд в света "Бриджуотър асошиейтс" - съзира предимства на Китай в сравнение със САЩ в редица области. И смята, че времето е на страната на китайците. Което, според Далио, ще създаде сериозни затруднения за новата американска администрация.  

В разговор с коментатора на "Ню Йорк таймс" Томас Фрийдман по време на поредната "Глобална конференция" на институт "Милкен", Далио отбелязва, че китайското стопанство се възстановява по-бързо от щатското по време на пандемията и че регистрацията на акциите на търсени компании на китайските фондови борси привлича капитал. Друго предимство, според милиардера, е, че по-високите лихвени проценти на азиатския колос означават, че страната е в по-добри позиции "да не се налага да печата пари".

Още през юли с пост в LinkedIn Далио сподели опасенията си, че напрежението между Вашингтон и Пекин може да прерасне във въоръжен конфликт, защото "обикновено има икономическа война" преди "да започнат да стрелят оръжията". По-късно той каза, че двете държави могат да се окажат въвлечени в "капиталова война", която да навреди на зелените пари. 

Далио повтори тези виждания и в разговора си с Фрийдман и добави, че "ще сме свидетели на интернационализация на китайския юан, който преди умишлено не беше допускан на международната сцена, защото е заплаха за световния ред на американците".

"Пророчествата" на милиардера като че ли започват да се сбъдват. 

Общата пазарна капитализация на борсите в континентален Китай - в Шанхай и Шънджън, скочи до рекордно високите 10.8 трлн. щ. долара, по данни на агенция "Блумбърг", основани на котировките при приключване на търговията на 12 октомври.

Тази стойност е над регистрирания през юни 2015-а максимум от 10.5 трлн. долара. Китайският фондов пазар е втори по големина в света, въпреки че остава далеч зад щатския с неговите 39 трлн. долара пазарна капитализация.

Базовият китайски борсов индекс CSI 300 е поскъпнал с около 17% от началото на 2020-а срещу 9% ръст на американския S&P 500. Фондовите тържища на Шанхай и Шънджън са привлекли милиарди долари благодарение на оптимизма за възстановяването на китайската икономика, което ще изпревари американското.  

Официалните статистически данни за септември, публикувани на 12 октомври, "циментират" статуса на Китай на световен търговски лидер, въпреки коронавируса и битките с Вашингтон.

Китайският износ се е увеличил с 9.9% в доларово изражение, а вносът е скочил с 13.2%, с което септемврийският излишък по текущата сметка на страната е станал 37 млрд. долара. Прогнозите на икономистите бяха за 10% повишение на износа и едва 0.4% на вноса. Силните данни за вноса се отдават в известна степен на геополитическото напрежение, принудил технологичните компании да натрупат базови компоненти преди да бъдат наложени поредните санкции на китайския телекомуникационен гигант "Хуаей текнолъджис".    

Оптимистични са и очакванията за икономическото възстановяване на Китай, който, вероятно ще е единствената държава с растеж (от 1.9%) през тази година и с увеличение на БВП с впечатляващите 8.2% през идната.  

Този успех си има и цена, която се изразява в скока на китайския юан. През миналата седмица той се изкачи до най-високата си цена за последните 18 месеца, което наложи намесата на Народната банка на Китай, охладил ентусиазма на валутата. В момента китайската текуща сметка е твърдо в излишък след краткотраен флирт с дефицита. 

Този подем в различни области вероятно ще се натъкне на сериозни пречки, основно заради подновеното настъпление на коронавируса по света, което отново ще охлади икономическата активност извън Китай. Не трябва да се пренебрегват и очаквани нови "военни действия" на Вашингтон на икономическия фронт. 

По отношение на борсовия ръст, анализатори коментират, че този път той е доста по-стабилен отколкото преди пет години.

Тогава китайските пазари повишиха пазарната си оценка с над 100%, след което настъпи срив, предизвикал вълни от принудителни продажби при изпълнение на внесените ордери за ограничаване на загубите.

От една страна, количеството кредити, използвани за покупки на акции, е много по-малко в момента отколкото през 2015-а.

От друга, пазарните оценки на китайските акции изглеждат много по-обосновани: индексът CSI 300 се търгува при съотношение под 19 пъти на фирмените печалби за последните 12 месеца срещу над 40 пъти при върховата цена на индекса през 2015-а.

На трето място, въпреки че дребните инвеститори остават мощна движеща сила на китайския континентален пазар, по-наситеното присъствие на институционални и на чуждестранни инвеститори помага да се намали размаха на колебанията и на практика редуцира риска. Институционалните инвеститори са притежавали на над 70% от свободно търгуваните на борсите акции към края на юни, а чуждестранните играчи - на грубо 5 процента. Делът на дребните вложители е бил под 25% срещу грубо 50% през 2015-а.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във