Банкеръ Daily

Позиции

Времена на несигурност очакват инвеститорите във "Фейсбук"

От години акциите на "Фейсбук" са задължителна инвестиция.

Компанията се радва на устойчив растеж, на регулярна подкрепа от потребителите и на стабилни приходи от реклами, които се увеличават въпреки скандалите около теча на лични данни и фалшиви новини. Време е обаче инвеститорите да започнат малко да се тревожат.

Такава е позицията на Парми Олсън, която коментира технологичния сектор за "Уолстрийт джърнъл" в Лондон. Преди това е покривала същите теми за списание "Форбс". Олсън е и автор на книгата "Ние сме анонимни", посветена на движението на анонимните. 

Регулаторите получиха зелена светлина за достъп до вътрешни фирмени документи, които могат да ускорят планираните разследвания на групата, пише Олсън. Изтеклите напоследък файлове към "Уолстрийт джърнъл" разкриват тревожни фирмени практики, а някои от документите са предадени дори на Комисията за ценни книжа и фондови борси от лице, поискало федерална защита като информатор. 

Песимизмът към "Фейсбук" не е популярно мнение.

От общо 58 анализатори на акции, които следи агенция "Блумбърг", само трима препоръчват да се продават книжата на фирмата, а средната 12-месечна целева цена е 418 щ. долара за акция - с почти 60 долара над сегашните котировки. 

Властващата позиция на "Фейсбук" като социален крал обаче е под нарастваща заплаха от ред конкуренти като "Тик Ток" на "Байт Данс" и дори от "Епъл". Иновациите на компанията във виртуалната реалност и умните очила никога няма да повторят успеха на рекламния й бизнес, смята Олсън. А преходът към инвестиции, базирани на отговорно отношение към околната среда, социалните слоеве и корпоративното управление (ESG), също могат да навредят на "Фейсбук": ориентираните към ESG фондове вкараха компанията в черния списък заради минали противоречиви практики и в момента тя има по-рискова оценка от "Гугъл", "Майкрософт" и "Епъл", по данни на "Състейн аналитикс".  

Най-големите пробеми на "Фейсбук" обаче са регулирането, законодателството и съдебните процеси, убедена е Олсън.

Регулаторите оспорват структурата на "Фейсбук"

Щатската Федерална комисия за търговия иска съдебна заповед, принуждаваща "Фейсбук" да продаде "Инстаграм" и "Уотс Ап". Американските законодатели от двете страни на политическия спектър също напират за отделяне на приложенията. "Инсатгарм" осигурява над една четвърт от гигантските печалби на социалната медия, по данни на "Блумбърг", и е връзката на "Фейсбук" с тинейджърите и младежите над 20-годишна възраст през последното десетилетие.

Натиск за промяна на алгоритмите и вътрешните системи на "Фейсбук"

Законодателите абсолютно сериозно натискат за системни промени на фирмените алгоритми, срещу които има обвинения, че одобряват противоречиво съдържание, и същевременно насърчават потребителите да искат още. 

Например, в центъра на две висящи съдебни дела в Европейския съюз и Великобритания за онлайн сигурност лежат изискванията социалните медии, каквато е и "Фейсбук", да настроят системите си по такъв начин, че да не допускат алгоритми, пропагандиращи вредно съдържание. С други думи, за компанията няма да е достатъчно да премахва постове с реч на омразата, отмъщение или порно съдържание. И вместо това да ги пренапише по такъв начин, че те изобщо да не се появяват в коментарите. Което може да навреди на рекламния бизнес на групата.  

"Фейсбук" вече е похарчил много - над 13 млрд. щ. долара - за сигурност и безопасност от 2016-а насам. И плаща на около 40 хил. души да работят по въпроси, касаещи съдържанието. Новият европейски Закон за дигиталните услуги, който изисква още мерки по отношение на рисковия мениджмънт, означава, че компанията вероятно ще трябва да инвестира още повече за премахване на екстремните мнения.

Съдебни процеси дебнат от различни посоки

В едно от последните акционерни дела се твърди, че бордът на "Фейсбук" е надплатил извънсъдебното споразумение за 5 млрд. щ. долара на Федералната комисия за търговия, за да защити главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг от отговорност. Друго пък обвинява в търговия с вътрешна информация няколко висши мениджъри на "Фейсбук". Делата са внесени от две групи акционери, ръководени от пенсионни фондове, между които и Пенсионната система на учителите на щата Калифорния. 

И, което е още по-сериозно: компанията е заплашена от криминални обвинения за някои от най-лошите практики на сайта й. Изтекла информация от фирмени документи включва доказателства, че "Фейсбук" не е положил достатъчно усилия, за да спре трафика на хора, информира "Уолстрийт джърнъл". Което прави медията отговорна по британския Закон за "модерното" робство, според Андрю Уолис - основател на благотворителната организация "Ънсийн", посветила се на трафика на хора.  

Американската журналистка и активистка Гретхен Пийтърс, която управлява организация, следяща криминалната и терористична дейност на социалната медия, лобира пред щатското министерство на правосъдието да разследва дали наличието на криминално съдържание в сайта на "Фейсбук" не нарушава закона RICO, чиято цел е да подпомага внасянето на обвинения срещу организираната престъпност. Въпросното разследване обаче не е сигурно. 

Ще отсрелят ли боса?

Да се върнем към 2000 г. когато Бил Гейтс се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор на "Майкрософт", за да се концентрира върху благотворителната си фондация, превръщайки се във филантроп за подражание. Тогава неговата компания преминаваше през антитръстов кошмар и самият Гейтс бе обвиняван за всички пропуски в "Уиндоус". Подобна съдба изглежда много примамлива и на Зукърбърг и това почти прозира в поведението му напоследък. 

През миналата седмица, вместо да отговори публично на някои от най-увреждащите вътрешни течове в историята на "Фейсбук", Зукърбърг пусна видео, в което говори за нови хардуерни продукти. Той също се пошегува, че "Ню Йорк таймс" е разтълкувал погрешно детайлите за търсачката му. Много по-сериозен подход би бил той публично да отговори на изтеклата информация или поне да се сниши и да се съсредоточи върху разрешаването на проблема, смята Олсън.  

Вместо това поведението му е обезпокоително, поне за онези, които искат главният изпълнителен директор да преведе мениджърския си екип през поредната криза. Течът към "Уолстрийт джърнъл" хвърля светлина върху най-различни области от "Фейсбук", което предполага, че идва от лице или група хора с по-големи правомощия.    

Ако Зукърбърг бъде сменен, това няма да е лоша новина за акциите на "Фейсбук". Новият бос би могал да реши по-стриктно фирмените проблеми, да умиротвори регулаторите и законодателите и да направи сайта по-атрактивен за потребителите, убедена е Олсън. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във