Банкеръ Daily

Позиции

Враждите във фамилните бизнес кланове

"Всички щастливи семейства си приличат; всяко нещастно семейство е нещастно по своему". Блестящата сентенция, с която Лев Толстой започва романа си "Ана Каренина", е еднакво вярна и за фамилните бизнес империи. Ако пък към множеството несполучливи корекции се добавят и силно колебливите променливи величини на компаниите, се получава един могъщ микс. Такова е мнението на Андрю Хил - коментатор и отговорен редактор на "Файненшъл таймс". Хил проследява най-показателните, според него, фамилни бизнес истории.

Трудно би било дори за научната фантастика да пресъздаде   сагата на семейство Редстоун и на медийните им компании Viacom и СВS. От една страна е могъщият навремето патриарх - Съмнър, днес - болнав старец на 96, чието желание да запази властта си мина дори през огъня -  той оцеля при  пожар в хотел,  висейки от прозорец,  докато пламъците изгаряха плътта му. От другата страна е дъщеря му Шари - в повечето случаи пренебрегвана и подценявана, чието влияние върху компаниите нарастваше или  се смаляваше съобразно развитието на отношенията й с остаряващия й баща, както и на личните връзки на Съмнър с гледачки и приятелки. Миналата седмица госпожа Редстоун отбеляза точка в своя полза, след като мениджърите на Viacom и СВS се съгласиха да се изпълни  отколешния й план да обединят компаниите, които баща й раздели пред 14 години. 

 

Съмнър и Шери Редстоун

 

Откакто фамилната драма "Крал Лир" на Уилям Шекспир присъства  на театралната сцена, последваха нелоши и дори по-добри нейни интерпретации. Най-подходящият съвременен въображаем паралел вероятно е "Наследството" - сериен филм за медийния магнат Лоугън Рой, чийто втори сезон е вдъхновен отчасти от разногласията в семейство Редстоун. В първия епизод на шоуто 80-годишният Рой представя плана си за приемствеността със съобщението: "Деца, промених мнението си: оставам главен изпълнителен директор и шеф на фирмата". Личните изявления на господин Редстоун съвпадат дори с тази шокираща декларация. На 91-годишна възраст той сподели в интервю за "Холивуд рипортър", че няма да обсъжда наследствеността, защото "не възнамерява да умира".

Сред любимите фамилни вражди на господин Хил от реалния живот е дългогодишната битка между австралийския минен магнат Джина Райнхарт и част от децата й за владението на семейния тръст. Когато стига до съда през 2012-а, госпожа Райнхарт твърди, че закриването на дружеството вероятно ще е от най-голяма полза за децата й, защото ще ги накара да преосмислят "празничният си  начин на живот и нагласи". Нейното мнение намери отзвук сред  всички родители, които трябваше да затворят "банката на мама и татко" за по-нататъшни тегления.

Неустоимото шоу на Мърдок, което скоро ще навлезе в последния си сезон, също продължава да държи в напрежение зрителите докато "татко Рупърт" размесва непрекъснато наследствените карти и разбърква съдбите и финансите на потомците си. Подобно на множество такива фамилии и тази на Мърдок вероятно ще трябва да стигне до групова терапия, за да успее да разсече възела на персоналните, финансовите и корпоративните интереси.

Доста семейни компании са успели да преодолеят бруталните битки за онаследяване и да гарантират културна хармония и дългосрочен баланс. Една от тях е щатската медийна група Comcast, чийто основател - вече покойният Ралф Робъртс, предаде плавно властта на сина си Браян. "Възрастният Робъртс никога не пренебрегна сина си. А младият мъж не спря да се съветва с баща си. Той на практика искаше от родителя си да ходи на работа всеки ден". Това пише в своя статия "Нюйорк таймс" през 2007-а по повод на процеса на "смяната на караула" в Comcast.

 

Браян (в ляво) и Ралф Робъртс

 

Господин Хил винаги е твърдял, че болните амбиции на някои членове на известните фамилиите могат понякога да дадат силен, макар и нестабилен тласък за напредък в персонален и корпоративен интерес. Вътрешните борби обаче почти винаги са разрушителни за всеки външен акционер и много често са пагубни за душите на участниците.

Точно такъв пример са Viacom и СВS. Мисията на Шари Редстоун бе подпомагана от успехите и фаловете на прекалено могъщия главен изпълнителен директор на СВS - Лес Мунвес. Но докато се боричкаха за бъдещето, членовете на фамилия Редстоун, навремето - крале на информационното съдържание , загубиха време и, което е още по-пагубно - пропуснаха възможности. Междувременно, конкурентите им се консолидираха на прага на бързата дигитална промяна, включително и "Фокс" на Мърдок, която тази година се сля с "Дисни". 

Митологията също е богат извор на случки за фамилни разпри, при които най-често синовете заграбват властта от бащите си. Древният цар Пелий обаче нямал този "късмет". Той бил сварен и сготвен от дъщерите си, подучени от магьосницата Медея, че по този начин ще го подмладят - абсолютно неприемлив план за приемственост.

Историята на госпожа Редстоун обаче е просто последната от новите "серии", в които по-скоро дъщерите, а не синовете наследяват родителите си. Тя предлага някои поуки за онези, които са готови да пренебрегнат предупрежденията на Толстой за фамилните раздори. Не привличайте публичния интерес, намерете доверени мениджъри, които могат да управляват бизнеса под вашия надзор и бъдете търпеливи. Смъртта и болестите ще повалят дори най-твърдите и упорити династии.

И накрая - не очаквайте приключването на един раздор да спре всички бъдещи разпри. В аналите на фамилния бизнес, за разлика от научната фантастика, много рядко се случва накрая всеки да живее щастливо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във