Банкеръ Daily

Позиции

Вопли от зайчарника

Тези дни се сетих за една от финалните сцени на филма "Титаник". Корабът потъва, а оркестърът продължава да свири. Музикантите остават верни на дълга си, дори когато знаят, че това ще струва живота им. Ще загинат с достойнство и не се страхуват от наближаващия край. Метафорично, така се действа по време на криза. Вършиш това, за което си избран, без хленч, без излишна драма. Стоически понасяш дори края си, с чест. 

След това реалността ме върна по нашите земи. Тук краят на една епоха е съпроводен с вой, лъжи, обвинения и последни опити да се набеди противника за собственото ти падение. Не, не искам да вярвам, че това е типично българска черта. Няма как това да е белег нито на българина, нито на държавата ни. Печалното е, че се оставихме хора с такова поведение да ни ръководят и представляват.

Къде бяха изявленията пред медии (пред всички медии), когато обикновените граждани имаха нужда от истини, от отговори? Говореха ли тези, които трябва - открито, с доблест?

Иначе модата на извънредните брифинги, давани от сламени хора, пред избрани камери е нещо, с което свикнахме и започнахме да приемаме за нормално. Речите, изпълнени с хаотични обвинения във Фейсбук, спряха да ни правят впечатление. А журналистите ги отразяваха, защото говорещият само във Фейсбук нямаше къде да се срещне другаде. 

Тия дни Той се показа и пред камери. По време на пандемията за голяма част от народа нямаше празник - имаше безработица и пълни болници. Тогава отговори от Вожда нямаше. Сега, сразен и застрашен, реши да говори - по празниците. Избра си угодни телевизии и още няколко сайта, повика ги и те доприпкаха. Хвърли няколко двусмислени изречения на фона на леещите се останали несвързани думи и остави всеки да си ги тълкува, както си знае. Когато лъжите бяха надушени, изпрати помощници - на втори брифинг.

Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев вече официално може да се нарече царят на невярната информация. Но все на него, за зла участ, се пада от партията да го изпратят да замазва положението.

Георгиев си навлече "карма" още по време на летните протести срещу правителството на Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Тогава той свика брифинг да обяснява как демонстрантите щели да правят "народен съд" пред парламента. Оказа се, че прочел фалшива новина.

Втората му изцепка беше за позицията на двамата американски сенатори за положението с корупцията в България. Тогава в централата на ГЕРБ Георгиев взе да тръби, че становището на сенаторите не било официално, а представлявало изразено лично мнение. Показваше разпечатки от сайта на Сената на САЩ - как там нямало такава позиция. Бърза проверка обаче доказа, че позицията е публикувана във въпросния сайт. Имаше я и в сайта на американското посолство в България.

Веднага щом Георг Георгиев се появи тези дни и взе да размахва разни листове, ми стана ясно, че пак са го изпратили за зелен хайвер. Въпросът е да каже нещо, каквото и да е, защото Вождът не може да спи, върти се в зайчарника и сам не може да си помогне. Тоя път едно нищо и никакво дарение от 100 лева и то през 2019 година стана повод за гръмки обвинения. Та тия 100 лева бяха сочени като доказателство за лобизъм и какво ли още не, свързано с приетото от парламента изцяло машинно гласуване. Само че дарителят взе, че се оказа не тоя, а оня. Просто имал същото име. 

На другия ден Вождът отново не можа да се стърпи. Цяла нощ се е въртял и е търсил повод да се покаже, да се скара на някого. Повод се намери. Пристигна пратка с ваксини. Излезе Лидерът и каза в своя си стил "Вижте колко добро правим." Затова уж беше повикал пак няколко удобни му репортери - да говори за стореното добро. После отново ревна - за Изборния кодекс, за служебното правителство, за президента. После пак стана мъдър и благ. Каза, че искал да има мир и не давал на феновете си да протестират. Поиска репортерите да го уверят, че ще пуснат и хубавите неща, не само как се кара. Те взеха, че пуснаха само хубавите, а и нищо не го попитаха.

Междувременно активистите му организират протести. Не го послушаха. А и той само се направи, че не иска демонстрации. Нямаше друг избор, след като плю протестите срещу себе си месеци наред. 

А демонстрациите в негова защита също изглеждат странно. Пример: Активът на ГЕРБ протестира срещу "подпорния хотел" на Алепу. Дори и хората с най-къса памет могат да си спомнят, че от ГЕРБ тръгна скандалът с тоя хотел. Ще каже човек, че и пред централата си ще започнат да протестират. Но то май кажи-речи си е същото. 

Вождът протестира, защото хората не го харесват. Хубавото е, че вождовете ни вече са малко по-страхливи, а и Европа ни гледа.

Историята помни ядосани вождове, извършили и далеч не толкова безобидни действия. Затова сега само ще слушаме вопли от зайчарника. Въпрос на време е обслужващите медии да заиграят по друга свирка и воплите да заглъхнат. Само Фейсбук троловете ще ги споделят като ехо, но и това ще свърши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във