Банкеръ Weekly

Проф. Пламен Митев:

Васил Левски е бил издаден още преди Арабаконашкия обир

Поп Кръстю Никифоров е арестуван и осъден за кражба в Сърбия през 1862 година

Проф. Митев, специфичната ни демокрация е в обичайното си положение – оцапана с кал, компромати и корупция. И няма по-състоятелен критерий, който може да ни смири и пречисти, от най-безспорната фигура в нашата история – Апостола Васил Левски. Какви нови факти и обстоятелства излязоха наяве в последните месеци? Вие наскоро отбелязахте, че за Левски повече не знаем, отколкото знаем.

За съжаление е така, особено доколкото голяма част от дейността на Васил Левски минава под сянката на конспирацията и това води до доста бели полета в биографията му. Документът е основно историческо градиво. Когато го няма, се раждат митовете и легендите.

Тази година се появиха и продължават да се появяват нови свидетелства, издирени в османските архиви. Историците са консервативни хора и не приемат всичко за чиста монета. Кои от новите документи допълват научната история?

Те ще бъдат внимателно осмислени и анализирани в тяхната цялост. През 2018 г. младият колега Виктор Комбов от Националния музей „Васил Левски“ в Карлово имаше шанса да попадне на неизвестни документи в османските архиви, свързани с дейността и съдбата на Васил Левски. Става дума за двайсетина нови документа, включително една снимка, за която се вдигна голям шум в медиите. Те присъстват в първата брошура, посветена на находките, и са преведени от най-добрите български специалисти като доц. Стефан Андреев, проф. Иван Добрев, проф. Орлин Събев. Сега бяха преведени втора група от документи и на практика вече имаме 45 нови османо-турски архивни единици, които хвърлят допълнителна светлина върху съдебния процес, състоянието на комитетската мрежа, масовите разкрития и арестите.

Още през февруари т. г. вие казахте, че новите находки ще доведат до пренаписване на историята, това е много сериозно заключение.

Лично установих, че тези нови документи съдържат щекотлива информация и могат да се очакват изненади. За съжаление, както често се случва в татковината, медиите насочиха вниманието си към търсене само на сензацията, свързана основно с предателството. През последните седмици в публичното пространство се появиха млади специалисти, които доста претенциозно твърдят, че новооткритите документи не дават никаква нова информация. Това съвсем не е така. Ще дам няколко конкретни примера. Новите сведения ни дават много по-мащабна представа за свършеното от Васил Левски. Турските следователи са разкрили една значително по-широка от досега познатата конспиративна мрежа. Само в Орханийско, Тетевенско и Етрополско това са били между 300 и 500 души, според докладите на дунавския валия. По-важното, което установяваме е, че в тази комитетска мрежа са участвали главно млади, образовани и заможни хора на бизнеса, представители на съсловието на българските първенци.

Това силно променя профила на досегашните ни представи.

Да, това не са безимотните слоеве. Навсякъде сред арестуваните виждаме българските първенци. Преди това бяха само догадки, сега вече са факти. Тук най-важно е да се отбележи неочаквано голямата роля на турската агентура. От самото начало на следствието властите са разполагали с обилна информация за комитетската мрежа.

Тази информация е била придобивана някак, най-вероятно чрез издайници в конспирацията?

Най-новите документи, които предстои да бъдат публикувани около 18 юли - рождената дата на Апостола, показват, че още на 16 септември 1872 г., т. е. седмица преди обира в Арабаконак на 22 септември, валията Ахмед Хамди паша изпраща много подробен доклад до великия везир Мидхат паша. В него той описва структурите на комитетската организация в Ловешко, Тетевенско, Софийско, Плевенско, Орханийско и Етрополско. Цитирани са конкретни имена, а Васил Левски (също поименно) е посочен като главна фигура в организацията. От доклада се разбира, че турските власти са били наясно с решенията на БРЦК да се подготви въстание, да се прехвърлят през Дунав големи партиди оръжие. И дунавският валия предлага конкретни мерки, като най-важната е да се засили работата с агентурата. За Ловеч даже е цитирано името на агента, който трябва да работи като лесничей.

Българин ли е той?

Най-вероятно помак. По-лошото е, че в този период турските власти са се сдобили с двете писма – на Любен Каравелов и на Тодор Пеев до Васил Левски, в които представителите на ръководството възлагат на Апостола да пристъпи към вдигане на въстание. Оказва се, че тези писма са попаднали в ръцете на властите преди да стигнат до ръцете на Левски. Очевидно е, че трябва да пренапишем тази част от историята и да разберем откъде е изтичала информацията.

За съжаление, очевидно издайниците са били доста.

Турската мрежа е била отлично финансирана – сега научваме, че месечно са се заплащали до 3000 гроша на всеки агент, донесъл ценна информация – сериозна сума за ония времена.

Нашият национален комплекс се персонифицира основно с поп Кръстю Никифоров. Променят ли новите документи отношението към него, което бездруго е двояко?

Нови преки догадки за ролята на поп Кръстю няма Има една косвена. Това, че полицейският началник на Ловеч е предложен за награда за заслуги за разбиването на комитетската мрежа. Имената в първия доклад от 16 септември 1872 г. са главно на ловчанлии. Явно добре си е свършил работата полицаят, информацията от Ловеч е била обилна.

Вашето лично становище по въпроса с поп Кръстю какво е?

Извън научната дискусия имам лично мнение, което отстоявам. Имам своите подозрения към поп Кръстю. Той показва склонност към подобни прегрешения още по времето на Първата българска легия в Белград. Преди години попаднахме на публикация на сръбски колеги, в която се описва как Кръстю Никифоров е арестуван и осъден за кражба през 1862 г. - документите трудно могат да бъдат скрити, колкото и да им се иска на някои. Новите документи показват, че още на 16 септември 1872 г. властите знаят името на поп Кръстю като член на Ловешкия комитет, това потвърждават също признанията на Димитър Общи и на други дейци, арестувани след обира на хазната в Арабаконак. И единственият член на този комитет, който не е арестуван и съден, е поп Кръстю. Твърдението, че не бил осъден, защото е бил владишки наместник, също е много спорно. Нови документи показват, че през есента на 1872 г. владишки наместник е бил друг човек. 

Откривате ли допълнителни черти към образа на Васил Левски в новите документи?

Нови черти не, но потвърждения на познати черти - да! Най-голямото потвърждение е, че е вършил делото си под страхотния риск да бъде заловен, това е истинската саможертва. Защото турските служби са били накрак още преди обира, организиран от Димитър Общи. И една единствена им цел е била да заловят Васил Левски.

Прави впечатление новата характеристика на сподвижниците на Левски – млади, образовани, заможни, на сегашен език - бизнесмени. Става ли ясно от новооткритите сведения какви са били мотивите им да рискуват всичко, което имат: партиотични, икономически, политически?

Съчетание на любородие и стопански интереси. Само един пример. Когато 70-те години на XIX в. Високата порта обсъжда проекти за изграждане на жп мрежа в Румелия – между Дунав и Средиземноморието, богати влиятелни българи от Дунавския вилает предлагат  да инвестират в изграждането на част от мрежата. Високата порта категорично отказва. Впрочем при Априлското въстание картината е същата – оръжието хващат заможните и проспериращите българи. Не беднотията вдига народа на борба за свобода.

 

Разговора води Емил Янев

Проф. Пламен Митев, преподавател в Историческия факултет на СУ“Св. Климент Охридски“, специалист по Българското възраждане

Facebook logo
Бъдете с нас и във