Банкеръ Daily

Позиции

ВАС спаси изборите, които ЦИК беше на път да провали

S 250 9a73f574 a992 4c76 af8b 066835761a42

В навечерието на третите за годината парламентарни избори и редовните президентски Централната избирателна комисия взе странно решение – разписките, които излизат от машината за гласуване и удостоверяват, че избирателят е упражнил правото си на глас, да се броят ръчно от членовете на секционните комисии. Три формации – „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Продължаваме промяната“ свeткавично го атакуваха пред ВАС. Магистратите отмениха това решение и предотвратиха провала на двойните избори.

Решението на ЦИК на практика обезсмисляше машинния вот, защото дали ще броиш бюлетини или разписки е едно и също. Освен това става дума за два различни избора и изморените членове на комисиите може лесно да объркат едните бележки с другите. Ще се попълват и два пъти повече протоколи.

Преброяването на хартиените отрязъци щеше да доведе до забавяне на изборния процес с още 2-3 часа и до струпване на членове на СИК при предаването на протоколите. През юли се видя колко

бързо, лесно и организирано може да става това,

без никакво напрежение, хабене на нерви и висене цяла нощ в зала „Арена Армеец“. Да не говорим за задраскванията и поправките в протоколите. Мая Манолова показа такива след кметските избори в София, които бяха толкова надраскани и поправяни по няколко пъти, че нищо не можеше да се разбере.

С други думи, щеше да настане хаос в изборните секции и в самия изборен процес, което щеше да предизвика много съмнения и подозрения.

Според жалбата на “Демократична България” Изборният кодекс никъде не въвежда задължение на секционните комисии да броят контролни разписки и да попълват допълнителни протоколи. Изборният закон единствено предвижда тяхното съхраняване, за да послужат при оспорване на изборния резултат.

“Ако се въведе 100% броене на тези разписки, работата на изборните комисии силно ще се затрудни и рискува да доведе до срив на отчитането на изборните резултати, а това на свой ред да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване”, предупреди съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Странно е също така, че представители на партии, които

със зъби и нокти бранеха машинното гласуване

и масово го подкрепиха в парламента, гласуваха за това безсмислено решение. Никой не разбра с какви мотиви. Всъщност мотиви нямаше. Нямаше и юридически аргументи. Тогава остава подбудите да са били политически.

На изборите през юли беше направено контролно броене в над 1300 секции, което показа, че разминаване между машинния протокол и бележките няма. Само че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от седмици внушава, че машинният вот е нечестен и манипулиран – абе, друго си е с бюлетини, които могат да се правят невалидни в ущърб на опонентите на партията му или гласоподавателите да се контролират и стимулират материално. Борисов ката ден повтаря, че софтуерът (той дали знае какво е това?) се „пипа“, манипулира се така, че да прехвърля гласове от ГЕРБ на други формации. Дори посочи конкретните извършители на това „пипане“ – четирима от „Демократична България“.

Възможно ли е цялата ЦИК да се е поддала на внушенията на Борисов? Едва ли. Нали ДПС твърдеше, че човешка ръчица не трябва да докосва бюлетините. Нали БСП от сутрин до вечер се кълнеше, че настоява за гласуване само с машини и никакви хартиени бюлетини. Нали „Има такъв народ“ с две ръце подкрепи машинния вот в 45-ото Народно събрание. Какво се промени, какво стана, че техните представители гласуваха за, меко казано, странното решение?

От десетина дни в социалните мрежи се върти една мълва, че

ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН  вече са се договорили

за съставяне на правителство след изборите. Засега нито една от въпросните партии не си е направила труда да опровергае този слух, дори тези, които твърдят, че са за промяна на управленския модел и се обявяват срещу корупцията и мафиотизацията на държавните институции.

"Едно ново мнозинство, вероятно задкулисно създадено, между ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН прие решението на ЦИК да бъдат броени разписките от машините. Официалната позиция досега на БСП и ИТН беше, че разписките няма да се броят и двете партии бяха големи поддръжници на машинното гласуване. Какво се промени през последния месец, за да гласуват БСП и ИТН заедно с ГЕРБ и ДПС? Тази тревожна тенденция за прегрупиране на политическите сили е още по-притеснителна на фона на заявката на кандидата на ГЕРБ за президент (че, ако стане президент, правителство ще има – бел.ред.)", каза Мая Манолова. Въпросът според нея е защо БСП и ИТН съдействат на този план за прегрупиране на политическите сили и ще подкрепят ли правителство на статуквото? "Настървението на ГЕРБ и ДПС, че се връщат обратно, се чувства на терен", изтъкна още съпредседателят на коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Решението на ЦИК, взето под външен натиск, буди притеснение. Така Комисията демонстрира недоверие в технологията на машинното гласуване и затова разписките ще се броят. Какъв е смисълът на това броене? Какво ще се докаже? Изборният кодекс предполага предимство на резултатите от машинния протокол", коментира и проф. Красимир Калинов, математик, бивш член на ЦИК.

Междувременно, докато се чакаше определението на Върховния административен съд,

БСП защити решението на ЦИК

с доста съмнителни доводи, които още повече засилиха подозренията за някакви задкулисни договорки.

"Не виждаме някакво нарушение на закона в  решението на ЦИК за броене на хартиените отрязъци от машините. В Изборният кодекс точно и ясно е записано, че резултатите от изборите се броят на база на извадената разписка и протокол от самата машина. Допълнителен контрол чрез броенето на разписките означава, че ще отпаднат всички тези съмнения, които са изявявани от граждани, от политически сили, за манипулация на софтуера", обясни членът на ръководството на партията Иван Иванов.

Лидерката на БСП също застана на амбразурата. „Изненадана съм от истерията на някои партии, защото с броенето не се отменя машинният вот. Досега витаеха някакви слухове, някакви съмнения, че през машината, през софтуера нещо може да се пипа в резултата. Решението за броенето би опровергало тези слухове и би потвърдило още веднъж машината. Като гледам реакцията на някои хора, започвам да си мисля, че тези съмнения може и да са основателни“, произнесе се Нинова, очевидно правейки някакви тяснопартийни сметки.

Дали обаче ръчното броене ще повиши доверието в изборите и в честността на вота. Едно повсеместно ръчно броене на разписките, особено ако се получат разминавания с резултата от машинния протокол, по-скоро ще разклати доверието на избирателите в изборния процес.

Политологът Даниел Стефанов допуска, че има нужда от такъв одит, но "той трябва да е направен по друг начин, така че ние да получим по-високо доверие". Стефанов обясни, че такъв одит на резултата обикновено се прави от други хора, извън секционните комисии, които публично броят тези разпечатки - пред медии, наблюдатели и т.н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във