Банкеръ Daily

Позиции

Валутите търсят източници на вдъхновение

След опита за пробив на солидното ниво на съпротива от 1.15 долара за едно евро в средата на миналата седмица, американската валута започна да поевтинява. На 19 октомври тя стигна почти до дъното на последния си диапазон на търговия спрямо основните си търговски конкуренти. 

Основните причини за обрата бяха публикуваните в началото на седмицата слаби данни за фабричните поръчки в САЩ и очакванията на пазарните играчи за по-бързо нормализиране на паричната политика в други държави по света. И се случи феноменът "купувай слухове, продавай факти", предвид отчетеното във валутните котировки намерение на Федералния резерв да започне да редуцира програмата си за покупка на облигации и на агентски дълг още през ноември. За цялата работа допринесоха и разногласията на щатските централни банкери за стартовата дата за възходящ лихвен цикъл, която някои от тях виждат през идната година, а други - най-рано през 2023-та.   

Ден по-късно се разбра, че през септември активността в американския жилищен сектор неочаквано е намаляла. Новите строежи са били с 1.6% по-малко на годишна база, а разрешителните за ново строителство са паднали със 7.7%, достигайки най-ниския брой за последната година, заради острия недостиг на суровини и работници. Всичко това засилва опасенията, че икономическият растеж се е забавил сериозно през третото тримесечие. 

Доларовият индекс, който отчита пазарната оценка на щатския долар към шест основни валутни съперници, отслабна до 93.82 пункта. През последните три седмици индексът се движи между 93.671 и достигнатата на 12 октомври върхова за тази година стойност от 95.563 точки.    

"Бенк ъф Инглънд" пое главната роля на валутната сцена.

Председателят на централната банка на Острова - Андрю Бейли, изпрати поредния сигнал за скорошно увеличение на лихвите на 17 октомври с изявлението си, че институцията "ще трябва да действа", за да парира инфлационния риск. В Нова Зеландия също се правят интензивни залози за по-бърза нормализация на паричната политика след като публикуваните в началото на седмицата данни показаха най-мощния за последните повече от десет години ръст на потребителските цени. В резултат, Лондон и Уелингтън оглавиха ръста на доходността на краткосрочните държавни ценни книжа, които в Европа и в Австралия се повишиха повече отколкото в САЩ, натискайки надолу щатския долар. 

По оценка на анализатори дори публикуваните на 20 октомври данни за 3.1% годишно увеличение на британските потребителски цени през септември срещу августовския ръст от 3.2%, няма да откажат "Бенк ъф Инглънд" да качи лихвите. Това може да се случи на 4 ноември, когато е поредното официално съвещание на банковия паричен комитет и ако стане факт, тя ще е първата в света голяма централна банка, стартирала възходящ лихвен цикъл. 

Икономисти посочват, че "Бенк ъф Инглънд" рискува да допусне грешка, ако повиши лихвените проценти на Острова точно в този момент, защото голям дял от инфлационния натиск в британското стопанство е глобален и е извън влиянието на британските банкери. 

Британският паунд се разменяше срещу 1.3780 щ. долара в следобедната европейска търговия на 20 октомври - над едномесечния си връх от 1.3773 долара, отчетен в края на миналата седмица, но под достигнатите ден по-рано 1.3810 долара - най-високата котировка от 17 септември насам. 

Стратези на австралийската банкова група "Уестпак" изтъкват, че усещането че "временната" инфлация всъщност "ще е по-трайна от първоначалните прогнози", е основният катализатор за случващото се на пазарите. 

Според тях САЩ вероятно ще останат изолирани от спазмите на енергийния пазар, които "хвърлят сянка върху перспективите за възстановяване в Европа и Китай". И това ще продължи да работи в полза на зелените пари, като поевтиняването на доларовия индекс ще е ограничено до 93.70 пункта. 

Валутни експерти на "Ай Ен Джи" обясняват на клиентите си, че наблюдаваният спад на долара вероятно се дължи на комбинация от фактори: закриване на дълги доларови позиции и "обстановка на умерен риск, в която отчетният период на щедри приходи на щатските корпорации ще продължи да компенсира тревогите от инфлация и затягане на паричната политика".     

"На този етап изглежда, че за долара липсва катализатор за поддържане на текущата корекция и всяка подкрепа за него може би трябва да дойде от охлаждането на наблюдаваното напоследък усещане за риск на пазарите", посочва "Ай Ен Джи".  

Еврото прие спокойно новината за предсрочната оставка на председателя на Бундесбанк и член на управителния съвет на ЕЦБ - Йенс Вайдман - неуморен критик на свръхщедрата й парична политика. Единната европейска валута дори поскъпна леко до 1.1646 щ. долара след отчетените преди съобщението 1.1629 долара.  

Според някои мнения оттеглянето на Вайдман "по лични причини" ще тласне дебата в ЕЦБ в по-лежерна парична посока, но не чак толкова крайна, защото той не е единствения ястреб в банковия управителен съвет.   

Председателят на Австрийската централна банка Роберт Холцман пък е убеден, че ЕЦБ ще постигне целевите 2% годишна инфлация в средносрочен план, въпреки наблюдаваните напоследък значителни ценови скокове. 

Директорът за Европа в МВФ - Алфред Крамер, не очаква инфлационна спирала в Европа. Той коментира на 20 октомври, че "високата инфлация, която се наблюдава в този момент, наистина е предизвикана от ръста на цените на енергията" и "ще отслабне през 2022-ра".

Главният икономически съветник на "Алианц" и директор на колежа "Куийнс" в Кеймбридж - Мохамед Ел Ериан, предупреди инвеститорите да се подготвят за интензивни пазарни колебания, ако Федералният резерв започне да изтегля противопандемичните парични мерки за подпомагане на икономиката на страната. 

"Ако съм инвеститор, ще осъзная, че се движа на върха на вълната от огромна ликвидност благодарение на щатската централна банка, но ще помня, че тези вълни в определен момент се разбиват, затова ще съм изключително внимателен", казва Ел-Ериан. Неговото становище е, че увеличената инфлация и сривовете в продоволствените вериги само частично произтичат от временни причини. И прогнозата му е за "поне още една година на висока и упорита инфлация".

Facebook logo
Бъдете с нас и във