Банкеръ Weekly

Георги Свиленски, заместник-председател на парламентарната група на "БСП за България", пред в. "БАНКЕРЪ"

В този кабинет министрите не вземат решенията


"За всички български граждани вече е видно, че парламентът не произвежда това законодателство, от което хората имат нужда."

"Министрите са едни бушони, когато дойде времето да изгърми някой от тях."

"Президентът даде добър урок на премиера, че не може да управлява държавата като бащиния."


 

Г-н Свиленски, защо БСП реши точно сега да напусне Народното събрание, когато се очаква да има бурни събития? Не е ли избран погрешно моментът?

- Решението на парламентарната група не е да напусне Народното събрание, а да участва в тези негови заседания, когато се разглеждат важни закони за държавата, когато се разглежда бюджетът, когато се гласуват правителствените промени и когато се гласуват закони, внесени от парламентарната ни група. Във всяко друго участие в работата на парламента ние не виждаме смисъл, тъй като за всички български граждани вече е видно, че парламентът не произвежда това законодателство, от което хората имат нужда. И за което са изпратени народните представители там. Единственото, което парламентът произвежда всекидневно, са скандали. Единственото, което произвежда непрекъснато, е некачествено законодателство. Ние не искаме да бъдем част от този процес. В крайна сметка нас са ни изпратили като народни представители в този парламент да правим качествени закони, да правим законодателство в интерес на тези хора, които са ни дали доверие. А виждаме, че всеки един законопроект, внесен от БСП  само защото е внесен от БСП, не се приема, не се обсъжда. Даже и най-разумните предложения биват отхвърляни. Или ако нещо успее да мине, то влиза отново в пленарната зала, но подписано от вносители от ГЕРБ. Всяка минута, прекарана повече в този парламент - с този състав, с това мнозинство, е вредна, както за България, така и за българските граждани. 

Но вие оставяте в залата 20 души. Какво ще правят те там? Няма ли управляващите да бъдат улеснени да прокарват каквито си искат закони и поправки?

- Вижте, това е една от тезите, които се спрягат в последните дни, че с оставените 20 човека ние осигуряваме кворума на Народното събрание. Не е така. Останалите парламентарни групи - тези, които подкрепят правителството, са 162 човека. Значи, те мнозинството го имат, кворума го имат и БСП не им е необходима с нито един глас, за да се прокарва тезата, че БСП негласно подкрепя управлението. Напротив, тези 20 човека, които ще бъдат всекидневно в залата, са представители на всяка една комисия в българския парламент и те ще следят именно за това да не се прокарват лобистки текстове, на каквито сме свидетели във всички законопроекти, приети напоследък в Народното събрание. И да сезират както медиите, така и обществеността за приемането на такива текстове и закони. Съответно те ще защитават позициите на парламентарната група и на БСП, когато отсъстват другите депутати. В това е смисълът на тези 20 човека, които ще стоят в парламента. По-важното е какво ще правят другите 60 човека.

Добре, но нямаше ли начин да разяснявате на хората през уикенда "Визия за България" или в понеделник и вторник, без да отсъствате от работа в парламента?

- Разбира се, че можем и ние го правим. В тези дни, които казвате, колегите са в избирателните си райони. Но тук става въпрос за една масирана среща с максимален брой български граждани, защото "Визия за България" не е проект само на БСП. Не е проект само за БСП. Този проект е отворена протегната ръка към всички български граждани. И за този период от няколко месеца искаме да срещнем максимален брой български граждани, да чуем техните предложения, да чуем техните притеснения, да чуем тяхната критика, което е най-важното, върху това, което предлагаме, за да променим там, където грешим, или да допълним с хубави идеи. Няма как само в рамките на приемните дни, които се провеждат в петък, събота, неделя, понеделник и вторник,  да се получи тази дискусия и тази полезност, която търсим. Затова цялата парламентарна група правим тези всекидневни срещи област по област, включително в сряда и четвъртък. Мислим, че така ще бъдем по-полезни и за обществото. Защото, ако в сряда и четвъртък българските граждани гледат как депутатите не правят нищо в парламента, е по-добре да ги видят на терен при тях - в клуба, в читалището, на площада или където и да било. Хората да си кажат мнението и в крайна сметка наистина да подготвим една визия за България, която в следващите 10-15 години каквото и да е управление да изпълнява. Няма съмнение, че това, което в момента имаме като стандарт на живот, като развитие на държавата, не харесва на никого. Оттук нататък трябва да намерим правилния модел - този модел, който обществото поиска, и партиите да се съобразим с него и да поставим едно ново начало.

Достатъчни ли са три оставки за ремонт на кабинета, или трябва да има и други?

- Вижте, проблемът вече не е в министрите. Проблемът е в министър-председателя, в управлението. На всички вече е ясно, че министрите в България не вземат решения. Решенията се вземат на друго място, министрите са едни изпълнители. Така че - което и име да сложат, няма никакво значение, когато политиката на правителството е такава, че да съсипва държавата, и когато министър-председателят е Бойко Борисов. Министрите са едни бушони, когато дойде времето да изгърми някой от тях.

Прав ли е президентът, че забави указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР, настоявайки да се спазват законите и процедурите?

- Президентът има своите основания. Той се опитва по някакъв начин да върне държавността и законността в държавата. Наистина, когато се изисква някаква съгласувателна процедура с президента, няма как премиерът да му праща едно писмо и той мигновено и веднага да подписва каквото и да било. Така че нека министър-председателят, правителството и всяка една институция да спазват законите. И мисля, че мястото, откъдето трябва да започне спазването, са именно най-високите позиции - президентът и премиерът. Президентът даде добър урок на премиера, че не може да управлява държавата като бащиния и трябва да се съобразява със законите, конституцията и правилата.

Не бърза ли много БСП с желанието за предсрочни избори? Все още не сте готови да управлявате, а и президентът каза, че предсрочни избори не биха променили нищо.

- Ние гледаме на предсрочните избори като на възможност за българските избиратели да сменят управлението, да си дадат гласа за това кой искат да ги управлява. А дали е готова БСП, или не - това го решават българските граждани. Аз мисля, че БСП е в кондиция и е готова за управлението. Въпросът е да спечели доверието на българските граждани. И тогава, когато бъде дадено такова доверие, аз мисля, че ще го покажем и на практика. Не мога да приема внушенията, че БСП не е готова и че предсрочни избори трябва да се чакат някога. В момента виждаме управлението в какви скандали непрекъснато влиза. Виждаме, че това задържа развитието на държавата и няма смисъл България да се мъчи. Единствените законни, конституционни възможности това управление да бъде сменено са предсрочни парламентарни избори и затова предлагаме този вариант на българското общество. Но избори, проведени по честен начин. Ако ще правим пак избори, в които винаги ГЕРБ да печели, сигурно от такива избори никой няма нужда, няма и смисъл.

Гражданите обаче не виждат екипа на Корнелия Нинова, с който тя би управлявала - хората, които ще станат министри и ще поемат различните ресори.

- Вижте, БСП не е еднолична партия, не е лидерска партия. БСП е партия, която съчетава голяма група хора в различни професионални направления. Тези екипи, естествено, че ги има и те ще бъдат показани тогава, когато избирателите и обществото дадат право на БСП да управлява. Иначе всички програмни документи и материали се подготвят в съветите на БСП по различните ресорни политики. Има съвет по здравеопазване, съвет по транспорт, съвет по образование и т. н., където членуват немалко известни, качествени български граждани и специалисти. И всеки един, който желае, може да отвори страницата на БСП - там са изписани и имената на хората, които членуват в тези съвети, и на хората, които ги ръководят. БСП не си крие експертите и специалистите, но не е и партията, която ще каже още отсега, преди да е спечелила изборите, този ще е министър на образованието, този ще е на здравеопазването. В крайна сметка политиката е екипна игра, а не е еднолично управление, на каквото сме свидетели сега. Между другото, виждате, че и Борисов има проблем в момента с министрите.

 

Георги Свиленски е роден на 9 октомври 1970 г. във Велико Търново. Завършил е Университета по строителство, архитектура и геодезия в София. По професия е инженер. Бил е общински съветник в столицата. Депутат от БСП в 42-рото, 43-ото и 44-ото НС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във