Банкеръ Daily

Проф. Михаил Константинов:

В София трябва да има три пункта за предаване на изборни книжа

Във връзка с предстоящите местни избори наесен изборният експерт проф. Михаил Константинов смята, че изборната администрация трябва да бъде много по-добре подготвена, тъй като на евровота се видя, че тя е необучена и допуска много грешки в протоколите.

"Местните избори са най-сложните. Има места, където ще се правят цели пет избора. Влиза един човек в тъмната стаичка и трябва да избира пет неща. Ето защо е много важно членовете на секционните избирателни комисии да бъдат образовани и обучени", заяви Константинов пред banker.bg. Според него това е един от най-слабите моменти в българската изборна машина – недостатъчната подготовка на секционните комисии.

ЦИК обучава районните избирателни комисии, инструктира ги, пише методически указания. На свой ред районните комисии обучават членовете на секционните. Такъв е редът. Но това се прави в последния момент и много често има комисии, които са недообучени.

Двадесет и пет години се говори, че е добре да има постоянна изборна администрация, но такава все още няма. Все пак Михаил Константинов е на мнение, че начинът, по който се избира Централната избирателна комисия, е стъпка в тази насока - тя се избира за пет години и се занимава с всички избори в този период. По-рано се избираше по една ЦИК за всеки вид избори. И се получаваше така, че едновременно работеха по две-три комисии, като всяка си се занимаваше с документите и проблемите на вота, за който отговаря.

По думите на изборния експерт ЦИК работи добре, но трябва да се увеличи съставът на Общинската избирателна комисия в столицата. "Според последните промени в Изборния кодекс, в момента са 39 души, а би трябвало да ги увеличат на 50-60. Защото в столицата се обработва точно една трета от числовите данни за цялата страна", посочи професорът.

Всички помним какво безобразие беше в Арена "Армеец" преди четири години. Константинов е категоричен, че за да не стават такива циркове, трябва да се увеличи съставът именно на Софийската районна избирателна комисия. Освен това материалите от Столичната община, където са 1400 секции, ще ги носят към 5000 души в общинската комисия. "Приемането на материалите трябва да стане на три места, не само на едно място. Трябва да бъде в Арена "Армеец", в зала "Универсиада" и в НДК. Да се оформят три приемателни пункта. Могат да ги направят съгласно сега съществуващите райони при парламентарни избори. В София те са три – 23-ти, 24-ти и 25-ти. При общински избори няма такова делене, но пак би могло да се спази нещо подобно", обясни Константинов. Това ще е още една полезна стъпка, която политиците би трябвало да направят. Но тъй като те вече нямат толкова време, е необходимо някъде докъм средата на юли много спешно Народното събрание да приеме тези полезни неща.

Михаил Константинов вижда още един проблем, свързан с изборните комисии. Членовете им са слабо платени и там не отиват да работят хора с висока квалификация.

Колкото до машинното гласуване, той припомни, че на евровота в 40% от секциите, където имаше машини, са се получили  дефекти.. За щастие, тези несъответствия, не са били от такова естество, че да променят изборния резултат. Константинов обаче поясни, че при европейски избори те са най-нечувствителни, в смисъл, че там цената на един мандат е 115 хил. гласа. Но при едни местни избори, в малко населено място, кметът се избира с пет-шест гласа, понякога с един глас –  и там грешките са недопустими.

"Трябва отново да се осмисли ползата от машинното гласуване. Може ли да го въведем на 100% и да махнем хартиените бюлетини? Аз мисля, че не можем на този етап. Тогава какво правим? Във всяка секция слагаме машини. С машина гласуват около 25 на сто от хората в секцията, останалите гласуват с хартия. При което какво правим – събираме едните резултати с другите резултати. Това подобрява ли изборния процес? Не го подобрява. Вече няма да обсъждам плюсовете и минусите на машинното гласуване, само искам да кажа, че машинно гласуване има в половин Белгия от цяла Европа. Навсякъде другаде няма машинно гласуване. Защо няма – всеки е грамотен, да си чукне в интернет и да види", изтъкна професорът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във