Банкеръ Daily

Николай Събев, собственик на "Еконт", пред „БАНКЕРЪ“:

В прилагането на закона сделка няма


* Всяка промяна тръгва от един човек и от малкото. 

* Личната ми кауза се нарича гражданско общество, защото провалите се случваха заради липсата на обществен контрол.

*  От първия ден на нашето управление трябва да разберем къде отиваха нашите данъци, къде отиват нашите данъци и какъв е резултатът от нашите данъци


 

Г-н Събев, вие сте човек от най-високите етажи на бизнеса и в същото време един от най-атипичните кандидати за народни представители в предстоящите избори. Какво казвате със заявлението, че влизате в битката за отвоюването на държавата?

- Ако оставим нещата да се получат от само себе си, давайки подкрепа само отстрани, това няма да се случи бързо. Децата ми от 17 г. са в компанията и са подготвени да движат бизнеса ефективно, но не знам дали ще издържат на натиска на държавата и на хора, които управляват държавни инструменти.

При това положение как оцеля „Еконт“ в среда на вилнеещ рекет, отнемане на бизнеси и посочване кой да успее и кой не? Няма ли да ви упрекнат в близост с властта?

- 90-те години на миналия век преминаха в голям екшън за България и Източния блок. Аз тръгнах от идеята, че знам много добре как се работи с логистиката. Показах, че съм добър, използвайки закона, с брутално ефективна логистика. Изведох принципа, че ако искаш да спечелиш от мафията, никога и по никакъв повод не правиш сделки с нея.

Имаше ли чисти петна в българската икономика, където да се преуспее без контакти с властта и мафията?

- Точно заради това се ориентирах към пазар, в който никой нямаше интерес. Започнах да организирам доставката на български суровини и стоки в Русия, Украйна, Молдова. Тръгнах с чартиране на кораби. Когато стартирах, частни спедитори нямаше. Пазарът беше разпределен и на пръв поглед за мен нямаше място. Като човек, който е работил в търговския флот и е возил техните стоки, отидох при предприемачи, които търгуват с Русия и Украйна и им предложих отстъпка по 1 долар на тон. Те видяха, че от 50 000 тона ще спечелят 50 000 долара на месец и приеха офертата. Как да откажат.

Сега влизате в политиката с амбицията за много промени. Как вашият бизнес модел може да се приложи на държавно ниво?

- Моделът „Еконт“ се разви, като предложих на мои служители да станат предприемачи вътре във фирмата.

Нещо като народен капитализъм, работници-акционери?

- Не. Ако станат акционери, няма да искат да работят и ще чакат дивиденти. Логиката ми бе друга. Казвам им - давам ти 30% от локалния бизнес, вие трябва само да си купите компютър, бюро и средство за придвижване. Единственото условие е стандартите ми да се спазват желязно. Много внимателно работих с тези хора, за да се развият и да станат предприемачи. Същата е картинката и в държавата – нужен е подходящ стимул за частния бизнес. Чрез публичния сектор да се създадат условия за неговия растеж.

Държавата като доставчик на логистика и инфраструктура?

- Да. Най-напред публичният сектор трябва да заработи ефективно.

За да заработи ефективно, не трябва ли публичният административен сектор първо да бъде силно редуциран?

- Не искам да правим грешката от 9 септември 1944 г. - да махнем гадните капиталисти и да ги заменим с наши хора. Това в никакъв случай няма да работи, само ще се вкара партизанщина. Трансформацията трябва да стане като активираме малкия и средния бизнес. В България провалите през последните 30 г. се случваха, заради отсъствие на обществен контрол върху публичните сделки. Единственият начин на контрол беше като излязохме на улицата през миналата година и им казахме: „Подайте оставка! Не ставате!“ Затова личната ми кауза се нарича гражданско общество. От първия ден на нашето управление трябва да разберем къде отиваха нашите данъци, къде отиват нашите данъци и какъв е резултатът от нашите данъци.

Българският народ исторически е подозрителен към успелите предприемачи като вас. Как ще се пречупи предразсъдъкът за чорбаджията-изедник?

- Хората предпочитат удобния политически функционер вместо предприемача, защото така е най-лесно. В „Еконт“ е в сила кайзен-подходът на „Тойота“. Системата на непрекъснати подобрения. Преди много години в моята фирма въведох култура на промяната и я вкорених дълбоко в моите 4500 служители. Всеки от тях може да коригира процесите, за да вървим към подобрение. В резултат от пирамидална структура с началници и изпълнители, прераснахме в общество. Затова сме мощни, силни и независими. От този резултат са доволни 4 млн. българи. Защо да не го правим за всички българи? Да станем гражданско общество, което може да промени всичко. Ето защо с удоволствие отидох в „Продължаваме промяната“.

Как обаче ще се управлява такова гражданско общество? Известно е, че такъв вид общество трудно се поддава на контрол и лесно се разпокъсва.

Така е. В „Еконт“ аз се поставям във всички роли – от собственик до клиент, за да преценя как всички да са облагодетелствани. В държавата е по-лесно – просто трябва да накараме съда да заработи нормално. Защото органите корективи съществуват и с тях гражданското общество може да реагира. Ако има реално разделение на трите власти и независима четвърта власт, много добре ще се открои кой какво прави. И няма да се говори за групови, а за лични грешки.

Значи ли това, че нашата държава има слаба имунна система, след като така ефективно се завладяват ключови публични структури?

- Общественият контрол и гражданското общество са имунната система на държавата. Работят ли държавните инструменти, нещата се получават лесно. Всяка промяна започва от един човек и от малкото. Но обществото трябва да е достатъчно чувствително към промяната и към злоупотребите с власт. А имунната система ще работи, като отстранява отделни единици, които пречат на процесите на подобряване.

Може ли да се стигне до автоматизирано функциониране на системите в държавата, по образа на вашата фирма, за която вие твърдите, че е нещо като „перпетуум мобиле“ в бизнес управлението си?

- В моята фирма всичко е автоматизирано, чрез електронна платформа. Хартия при нас не съществува. Затова пък съществува тикет-система, при която всеки служител, който забележи нередност, поставя електронен тикет. Тоест - с натискането на една "икона" маркира проблема и уведомява определени служители за съществуването му. Ако конкретният отговорник не обърне внимание на докладвания проблем, той е уволнен. Затова, когато Кирил Петков и Асен Василев обясняват нуждата от електронно управление, аз първи кимам утвърдително.

Да се пренесем в рамките на държавността. В най-тежките моменти на кризата, властта флиртуваше с бездруго раздутата администрация и когато бизнесът изнемогваше, чиновниците получаваха различни привилегии с политически и предизборни цели. Как ще пречупите и ще подчините тази „армия на властта“ на гражданската кауза?

- Решението е просто. В „Еконт“ среден мениджмънт няма.

Ако приемем, че целокупното национално чиновничество е около 500 000 души, а държавата има нужда от 150 000 служители. Как ще подходите без да уволнявате и съкращавате?

- 450 000 са. Това е обществен модел. Маратонът започва от първия метър. Ако започнем със сделки и съкращения, правим революция. А аз не искам революция. Не искам да създаваме допълнителни драми в обществото.

А калинките и другите непотребни насекоми, с които е инфилтрирана тази администрация? Тях къде ще ги денете, ако не ги уволните или съкратите?

- Вярвам в моя бизнес принцип, а той е валиден и за държавата. Човек променя поведението си според промените в условията. Ако този принцип се въведе от първия метър на маратона, нещата стават много прости. И се вижда, че от 10 човека трима са излишни.

И какво правите с тези трима?

- Това е най-важната част. В България има изостанала система на професионално образование. Ние твърдим, че имаме евтина работна ръка, но нямаме експерти. Първо - не е евтина, и второ - не е работна. Още от първата ни среща с Петков и с Василев говорим за създванане на центрове за бърза квалификация и преквалификация. Там ще намерят мястото въпросните трима, които ще отпаднат. Ще предлагаме нови възможности. Целта не е да режем глави, да мачкаме хора и да правим революции. Търсим постоянното подобрение чрез кайзен-метода. Без пазарлъци и без драма. С информиран избор.

Тоест - хем еволюционно, хем е радикално?

- Кайзен означава постоянна промяна. С технологии от 21 век.

Не е ли подобен пътят и за решаването на проблема със „зеления график“, където са замесени интересите на хора от залязващи дейности - като въгледобивна промишленост и карбоновата енергетика?

- Убеден съм, че тук въпросът не е да заменим една конфекция с друга. Говорим как да концентрираме българския интелект в няколко точки, които бързо да изведат обществото ни на следващото ниво на развитие. Ако комуникираме добре тази идея, ще намерим много повече съмишленици. И то сред хора, които досега не желаеха да гласуват. Но, за да тръгнем напред, има още едно условие - който е крал, трябва да си плати. В прилагането на закона сделка няма. 

Ние не идваме, за да кажем, че ще намалим администрацията с 300 000 човека или че ГЕРБ е криминална групировка. Не, не казваме това. Обществото се е уморило от конфронтации. Хората искат да върнат децата си в България.

В Румъния обаче две крадливи правителства отдавна лежат по затворите.

- Отново опитът ми от „Еконт“. Наруши ли някой принципите на фирмата, незабавно му отнемам бизнеса при нас.

Вярвате ли в нулевата корупция, която прокламират Петков и Василев? Знаете ли място в света, където това е постигнато?

- Това, че го няма, не значи, че не трябва да се стремим към него. В обществения сектор е по-различно, но аз знам как това може да се постигне. Нека във фирмата ми някой се опита да вземе някакви пари. През 90-те години мнозина се пробваха да крадат от компанията ми - тук и там по 20 000-30 000 лева. Аз обаче не тръгвах след тях с главорези да чупя ръце и крака. Просто започнах да пускам сигнали за кражба в прокуратурата. И то във времена, когато хората изобщо не вярваха в съдебната система. Дори ме обявиха за луд, защото съдебната система "процедира" с години.

Сработи ли тактиката със силата на закона?

- На третия месец. Аз заложих именно на това, че делата се точат по 7 години. Още при първата призовка местният адвокат е обяснил на крадеца, че е пълен идиот и че 7 години ще го влачат по съдебни зали, ще блокират сметките му и ще направят живота му черен. Сработва методът на китайската капка. Последният крадец, който видях в съда през 2011 г. беше неузнаваем: млад човек беше, но приличаше на старец. Тоест - когато използваме държавните лостове и ги използваме сериозно, категорично и по закон, нещата могат да потръгнат.

За какъв период смятате, че в България може да се проведе „реконкиста“, отвоюване на държавата?

- Правя дългосрочни изследвания, но не обичам дългосрочното планиране. Обичам динамиката, вземам решението за деня. Принципът е като при алпиниста - когато катери непознат връх, на всяка крачка той се оглежда за нови възможности и нови пътеки. Затова казвам, че най-важен е първият метър. А първият метър за нас сега е 14 ноември.

Вторият метър кой е?

- Да направим коалиционно правителство.

Като успешен бизнесмен, бихте ли се включили в политически преговори?

- Не се наричам бизнесмен, а предприемач. Участвал съм в много и тежки преговори. Особено като те извикат от мафията - винаги отиваш (смее се)! Ще е интересно да се пробвам и в политическите разговори. Всичко е въпрос на правилна комуникация.

Къде виждате себе си след изборите – като законотворец в парламента или като оперативно лице в изпълнителната власт?

- Нека първо да влезем в парлмамента. Знам къде съм силен, но ние в ПП сме екип.

В оперативните дейности?

- Не съм човекът, който ще проведе съдебната реформа в България.

Тече ли политически дебат на територията на Русе, там са струпани силни кандидати – Стефан Тафров от ДБ, Крум Зарков от БСП?

- С ДБ нямаме никакви конфликтни точки. Просто тяхната сила е в правната материя. Ние сме икономисти и финансисти.

Не дърпате ли дявола за опашката като казвате, че вашата фирма практически е невъзможно да бъде фалирана – все пак у нас има много специалисти по фалиране на чужди фирми?

- Никоя фирма не може да издържи срещу една държава. Ще дам пример. През 2019 г. в Народното събрание за 24 часа промениха Закона за пощенските услуги - забраниха редица неща, с които ограничиха бизнеса ми и ощетиха 1.5 млн. потребители.

Като „Анти Еконт“ ли приехте ремонта на този закон?

- Да. Нямаше обществено обсъждане, само ни поканиха да съобщят намеренията си. Натовариха ме с десетки милиони и облагодетелстваха „Български пощи“ с други десетки милиони от моите данъци. И очакваха да фалирам. В резултат си извадих лиценз за финансови услуги и сега имам финансова къща, която се развива още по-добре. Кой дявол за коя опашка дърпа?

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във