Банкеръ Daily

Позиции

В изпързаляна държава службите са на пързалката

"Службите пързалят премиера и кабинета за войната!" Диагнозата постави съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, който е генерал от службите и открай време излъчва експертиза по темата. Трябваше ли обаче проруската опозиция в лицето на "Възраждане" да замери премиера Кирил Петков със снежни топки навръх Шипка, че проблемът да бъде сложен на управленската маса остро?

В този тъмен чувал, когато и да бръкнеш, все ще те одраска живо-мъртвата котка на Шрьодингер. В снежните топки за премиера можеше, разбира се, да има камъни, което би било отвратително. Но редом с реакцията си на участник в управляващата коалиция, Атанасов говори не толкова за техниките на гардовете от НСО, колкото за ДАНС и разузнаването. А "снежните топки" там не са от вчера.

Има ли някой усещането, че службите пипат здраво в интерес на националната сигурност, бранейки съобразно закона и публичния интерес правата на гражданите? Не затъна ли преходът в океан от информация за ролята на тези служби в грабежите при раздържавяването и банковите фалити? Възможно ли е изобщо без многократно обещаваната, но никога не стартирала ревизия на този преход, да очакваме нещо от службите?

"Нали не си представяте всяка новодошла власт или нов парламент да си подменят службите за сигурност? Ако това се случва, това означава, че те ще работят за властта, а не за държавата, особено в областта на корупцията", реагира президентът Румен Радев. И поне в едно е прав - че колкото и да ги подменят, наливат от пусто в празно. Всеки - в своя угода и съобразно задграничните кукловоди и ментори. 

Затова доводът, че службите ни не предупредили за руската "спецоперация" в Украйна, е основателен, но само наполовина. Направо не е за вярване колко изненадани се оказаха всички от Вашингтон и Брюксел, та до София, от нещо толкова видимо и предвидимо. Лазенето по нервите и вдигането на залога продължи две десетилетия, докато всички се наиграха. И няма значение дали службите ни са предсказали на сегашните управляващи точните параметри на надвисналата криза, чиято ескалация е явно желана и програмирана. Същественото е дали я проспаха или изгледаха с широко затворени очи, докато изтупват от прахта папките за руски шпиони.

А най-важното е не дали службите предоставят информация на властта в закрити парламентарни заседания, а що за власт е тази, която ги назначава и слуша. Та нима може да има съмнение, че партийните и държавни лидери разполагат с куп други преки и косвени източници, от които да реагират подобаващо в перспектива.

Ако сега констатираме, че липсват планове за действие, а системата е занемарена от десетилетия, само службите ли са виновни? И колко пъти трябва да настъпим мотиката, за да ни уврят главите че не може дядото и бащата да са служили в ДС, а номенклатурните синковци и щерки да бранят страната от руската заплаха Нито пък да дават вярна картина за рисковете от проатлантическите плонжове.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във