Банкеръ Daily

Цецка Бачкова от ДСБ пред „БАНКЕРЪ“:

В "Демократична България" се водят „преференциални войни“

Ген. Атанасов не е подавал оставка, само пое отговорност

Г-жо Бачкова, какво каза „вашата“ 1/3 от делегатите на Националното събрание на ДСБ на останалите 2/3, подкрепили ген. Атанасов, състоя ли се реален дебат на форума?

- Оказа се, че в ДСБ има голям брой хора, които не са доволни от начина, по който се развива партията, че сме прекалено пасивни. При гласуването стана ясно, че това са около 40% от делегатите на форума. Това желание за промяна не може да се подценява. Но никой от хората с критично мнение не бе допуснат до националното ръководство на партията.

Вижте цялото видео интервю с Цецка Бачкова ТУК:

 

Каква промяна, освен лидерската пожелаха критиците?

- Пожелахме ДСБ отново да бъде онази активна политическа сила с много експерти, каквато беше в миналото. В момента ни липсват разпознаваеми лица. Изглеждаме старомодно. Пасивни сме, в сравнение с колегите от коалиция „Демократична България“.

ДСБ звучи в най-добрия случай като втора цигулка в коалицията.

- Вече рядко се споменава дори името на нашата партия. А има изключително много реализирани хора, които искат да помагат и да участват, те приемат ДСБ не като прехрана, а като кауза. Това не беше взето под внимание от ген. Атанасов, като преизбран председател на партията.

И вашето национално събрание, и конференцията на „Да, България“ произведоха много аналогии с конгреса на БСП. Нещо повече, не е ли смущаваща за демократична общност от 21 век фразеология, определяща вожда като „мъдър, безстрашен и незаменим“, а политическата сила като „рицари на светлината, които ще громят външните агенти“? Не са ли това севернокорейски мотиви?

- Тъжни са тези тенденции. Още по-тъжното е, че критичните мнения бяха приети като лични нападки. Това е сигнал, че разговорът в партията отдавна го няма.

Личните ви взаимоотношения с ген. Атанасов се влошиха силно още когато той ви извади на своя глава от листите за последните избори. Чухте ли тогава основанията за това действие?

- Генералът обясни изваждането ми от листите чак сега, след националното събрание. Заяви, че не съм се предсдтавила добре като брой преференции. Но ако той направи анализ на собствените си преференции в 23 МИР, би било по-полезно за него. Моите преференции са намалели с 28, в сравнение с предните избори, а на ген. Атанасов са с над 650 по-малко.

Стар дисидент тъжно отбеляза, че ДСБ се е превърнала от „партията на Кънев и Атанасов“, в „партията на Атанасов“. Радан обясни защо се оттегля от надпреварата, но вие намирате ли свой прочит в неговото действие?

- Имах разговори с г-н Кънев, той отказа подкрепа и за двамата кандидати за лидер. Г-н Кънев има доста активно участие в ЕП и отношението му е честно – той трябва да си довърши работата в Брюксел.

В своето послание г-н Кънев каза нещо важно: че председателят трябва да сложи край на атвосферата на разделение в партията. За какво разделение говори той – принципно, личностно, концептуално?

- Разделението е изключително на принципна база – как да се развива ДСБ самостоятелно и като коалиционен партньор. 40-те процента зад моята кандидатура са хора, които искат по-достойно място на ДСБ и в ДБ, и в управленската коалиция. Изглежда ген. Атанасов предпочита да не създаваме шум в коалициите. Но премълчаването създава вътрешно напрежение, което може да навреди.

Могат ли всички тези обстоятелства да маргинализират ДСБ и да я превърнат в незначителна и невлиятелна политическа сила?

- На следващите избори няма да ни оценява партийният актив, а избирателите и ако нямаме активни позиции и не покажем резултати в парламента и в управлението, проблемите са неизбежни. Ние трябва да отстояваме програмата си. В предложението за Бюджет 2022 не видях реформите на ДБ.

Сякаш битката на ДБ се концентрира върху темата за осигурителния праг.

- Това е малка тема. Би трябвало да видим предложения за здравна реформа, за реформа в образованието. Всъщност в бюджета са включени голяма част от предложенията на БСП от предизборните им обещания и към следващите избори има вероятност Нинова да отчете постижения.

Ген. Атанасов заяви, че „Продължаваме промяната“ се е настанила наготово върху разработената територия на ДБ. Редно ли е в едно състезание да обвиниш победителя, особено ако липсват упреци в некоректност?

- А защо го позволихме? Ние допуснахме създаването на нов успешен политически проект. Винаги търся грешките първо в себе си. При създаването си ДБ имаше „правителство в сянка“, с експерти от висок клас, като Велизар Шаламанов в отбраната, Стефан Тафров в международните отношения, доц. Хинков в здравеопазването. А в два парламента не поискахме управленски мандат. Имахме активни политики и позиции, имахме експертни групи, в които работеха хора от трите портии на коалицията. Бяхме алтернатива. Всичко това спря след „Росенец“. Забравихме да работим заедно. Оставихме политиките и започнахме да мислим за листи и преференции. Надали друга политическа сила води такава преференциална война в собствените си листи!

В залата на националното ви събрание дори са се чули гласове, че в ДСБ се е настанила „дълбоката държава“. Какво имат предвид с метафората на сатуквото тези хора?

- На хората не им харесва това, че в ДСБ лоялността и послушанието се ценят повече, отколкото експертизата. Новото национално ръководство също е лош сигнал: 40% от делегатите виждат проблем в партията и нито един от тях не е включен в него.

Има ли тенденция на отлив от ДСБ?

- Ако бяхме провели избори с един кандидат, вероятно щеше да има. Затова се кандидатирах.

Един от учредителите на партията ви Панайот Ляков написа: „След националното събрание изводът е: в ДСБ няма мъже“. Приемате ли този извод?

- Не бих казала. Показахме, че сме от малкото партии, в които се проведе истински избор. Когато станах член на ДСБ през 2008 г. партията имаше говорители за всяка една сфера. Около Костов беше пълно с експерти във всички сектори.

Как си обяснявате отсъствието на г-н Костов от националното събрание на ДСБ – все пак той е създателят на тази политическа сила и това беше сериозен знак?

- Знаете какво се изсипа върху г-н Костов – той е силно обичан и силно мразен.

Има ли дистанциране между г-н Костов и ръководството на ДСБ?

- Не знам дали председателят има контакти и отношения с Иван Костов. Г-н Костов не се бърка в политическите решения на партията.

А ръководството на ДСБ ревизира ли партийния модел, създаден от Костов?

- За съжаление не стигнахме до този разговор на националното събрание. И това е жалкото – не обсъдихме каква партия искаме да бъдем. Говорим си по-скоро за участието си в изпълнителната власт и за кандидатски листи.

Сети ли се някой на форума ви да напомни знаменателната фраза на Костов от 2001 г.: „Оставката е личен акт и не подлежи на обсъждане“?

- Не. Всъщност в ДСБ нямаме подадена оставка на лидера. Ген. Атанасов декларира, че поема отговорност за резултатите на изборите. Председателят и ръководството бяха извън мандат от близо година. А резултатите от изборите бяха представени като много добри за ДСБ.

Оставате ли в политиката?

- Оставам, видях подкрепата.

Има ли вариант да бъдете изключена от партията, както се случи с Методи Лалов в „Да, България“?

- Надявам се, че не. Освен ако някой не ми потърси сметка за този разговор.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във