Банкеръ Daily

Позиции

Уорън Бъфет: Нажежена до червено икономика с пълзяща инфлация

Уорън Бъфет (в ляво) и Чарлз Мънгър

Американският инвеститор - милиардер Уорън Бъфет, чието лично състояние се оценява на 100.6 млрд. щ. долара, заяви на 1 май категоричното си мнение за състоянието на щатското стопанство, което се възстановява от пандемията. И то е: сгорещено до червено.

По време на виртуалното годишно събрание на акционерите на конгломерата "Бъркшър Хатауей" Бъфет, който е негов председател и главен изпълнителен директор, заяви от Лос Анджелис, че са налице "почти еуфорични покупки", защото "хората имат пари в джобовете си и плащат по-високи цени". 

Инвеститорът, който на 30 август ще навърши 91 години, отдава по-бързото от предвижданията възстановяване на бързите и решителни спасителни мерки на Федералния резерв и на щатското правителство, помогнали на 85% от икономиката на страната да поеме на "свръхвисока предавка". Но в хода на подема и в условията на ниски лихвени проценти, много пазарни играчи, включително "Бъркшър", повишават цените и помпат по-висока от очакваната преди шест месеца инфлация, допълва Бъфет.  

На тазгодишното събрание на акционерите редом до Бъфет е бил и дългогодишният му бизнес партньор Чарлз Мънгър, който пропусна миналогодишното събитие заради пандемичните карантини. Двамата опитни инвеститори отговаряли с часове на цял кръг въпроси - от състоянието на икономиката до климата и диверсификацията, бума на компаниите за поглъщания със специално предназначение (SPAC), данъците и приемствеността. 

Натискът на климатичните промени:

"Бъркшър" бе атакувана от две предложения на акционери, едното от които - да се подобри прозрачността по отношение на усилията на конгломерата за опазване на околната среда. Бъфет остана на вече огласеното си становище, че мерките за изработване на подробни доклади относно диверсификацията и климата за фирмените бизнеслинии - от енергията до железопътните превози - са "безсмислени". 

По отношение на дела на "Бъркшър" в производителя на петрол и газ "Шеврон", за който бе съобщено в началото на годината, инвеститорът каза, че няма "морални скрупули" за тази инвестиция, защото компанията облагодетелства обществото по много начини. И въпреки че светът обръща гръб на въглеводородите, привържениците на екстремни становища от която и да било страна, са "малко инфантилни". 

"Бъркшър" е определила целеви параметри и е похарчила 18 млрд. щ. долара в рамките на десет години за промяна на инфраструктурата. 

Убийците SPACs

Бъфет определя набиращите огромна популярност напоследък компании със специално предназначение SPACs за "убийци" заради влиянието им върху възможността на конгломерата да намери подходящи обекти за покупка. Милиардерът смята, че това няма да продължи дълго, но в момента парите са при тях, а Уолстрийт следва парите. 

Данъците:

Бъфет смята, че предложенията на президента Джо Байдън за повишение на корпоративния данък ще повлияе отрицателно на акционерите на "Бъркшър". Той допълва, че законите против монополите и данъчната политика могат да променят нещата за компанията му, но новите данъчни закони няма да го откажат от решението да не изплаща дивиденти. 

Грешките:

По време на събранието на 1 май Бъфет отбеляза, че продажбата на част от акциите на "Епъл" през миналата година е било грешка. Към края на март "Бъркшър" все още е притежавала дял на стойност около 110 млрд. долара в производителя на iPhone.

Купища кеш:

Преди началото на годишното събрание на акционерите "Бъркшър" публикува финансовия си отчет за първото тримесечие и зарадва инвеститорите с 19.5-процентен ръст на оперативната печалба през този период.   

Компанията е приключила тримесечието с почти рекордните 145.4 млрд. долара в наличност, защото генерира по-бързо средства отколкото Бъфет успява да вложи. Той е купил обратно фирмени акции за 6.6 млрд. долара през този период - под рекордните 9 млрд. долара, достигнати през предишните тримесеция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във