Банкеръ Daily

Позиции

Уолстрийт започва да оценява Джо Байдън в Белия дом

Растящата подкрепа за Джо Байдън преди предстоящите през ноември президентски избори в САЩ принуди видни фигури от Уолстрийт да започнат да оценяват потенциалния ефект от евентуална победа на демокртите. Някои от тях  очакват увеличение на данъците и засилване на регулациите при победа на Байдън, обобщава "Файнешъл таймс".

Подготовката за изненади е напълно закономерна предвид растящите критики срещу президента Доналд Тръмп за начина по който ръководи кризата от коронавируса и международната изолация, в която вкара страната.

На 3 юли пазарите за залагания определиха шанса на Байдън да победи на изборите на над 59% - с 23%  преднина пред Тръмп и неговите 36%, според усреднените резултати на RealClearPolitics.  

Променят се предвижданията и на инвеститорите.

Анкета на "Ситигруп" сред 140 мениджъри на фондове от тази седмица показва, че 62% от участниците вещаят триумф на Байдън. Това е сериозен обрат в сравнение с декември 2019-а когато 70% от анкетираните от банката инвеститори прогнозираха победа на Тръмп. Някои анализатори дори смятат, че Демократическата партия ще спечели мнозинство и в двете камари на Конгреса. 

С нарастването на очакванията за победа на Байдън "инвеститорите ще започнат да се вглеждат върху отклонението на махалото от краха на Тръмп към ново статукво", посочва Сюзън Шмит - шеф на звеното за търговия на щатски акции в мениджъра на активи "Авива инвестърс".  

Някои анализатори прогнозират по-високи данъци при евентуално управление на Байдън.

Победата на Тръмп през 2016-а предизвика ръст на цените на акциите заради очакванията на инвеститорите за по-слаб контрол и по-ниски корпоративни данъчни ставки. Това на практика се случи през 2018-а когато неговата администрация снижи налозите от 35 на 21 процента. "Голдмън Сакс" е пресметнал, че частична отмяна на това решение може да повиши въпросната ставка до 28% плюс покачване и на други данъци. Което би отнело около 12% от доходността на акция на участниците в S&P 500. 

"Това ще е най-големият ефект", според госпожа Шмит, защото "не се отнася за специфични сектори, а ще порази всичко".  

Подобна мярка може да повиши привлекателността на задграничните фирмени книжа след годините превъзходство на американските, смята Крис Дайър от щатския фондов мениджър "Ийтън Ванс". Просто защото най-разумно за инвеститорите би било да се изтеглят от активите, които са им носели доходи през предишното десетилетие. 

Друга важна политическа заявка на Байдън е подкрепата му за 15 щ. долара минимална надница, която би орязала печалбите на търговците на дребно, защото те разчитат на нископлатена работна ръка. 

Най-голямо внимание обаче привлича политиката му по отношение на здравеопазването и чистата енергия.

През април Байдън обяви план да разшири сферата на действие на националната здравна застрахователна програма на Барак Обама "Медикеър" и подкрепи усилията за предоговаряне на цените, които правителството плаща на фармацевтичните групи за лекарствата, включени в схемата.    

В началото на седмицата Рон Вайдън - сенатор демократ от щата Орегон, оттегли подкрепата си за ревизираната версия на ценовия законопроект, който спонсорира през миналата година. Което, според анализатори от групата за проучване на общественото мнение Strategas, показвало ръст на доверието сред демократите в шансовете им за убедителна електорална победа на есен - както за Белия дом, така и за двете камари на Конгреса. 

Борбата на Байдън за опазване на околната среда, включително за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050-а, ще повишат цените на акциите на фирмите за зелена енергия и на търгуваните на борсата фондове, прогнозира CreditSights - фирма за анализ на дълговете. А Кристина Хупър - главен глобален пазарен стратег на Invesco - очаква Байдън да е "истинският завой на 180 градуса в областта на чистата енергия в сравенние с администрацията на Тръмп", което връща доверието в сектора.  

Една област, на която инвеститорите би трябвало да обърнат по-голямо внимание при победа на Байдън, обаче са технологиите.

Технологичните групи са сред най-големите компании на фондовите борси и секторът е най-успешният през тази година и е водач на борсовия подем от март насам. През последните години гигантите в сферата на социалните медии понесоха маса критики за съхранението на личните данни и за речта на омразата, която се лее от платформите им. През тази седмица пък американските първокласни компании се присъединиха към бойкота на рекламодателите на "Фейсбук" и "Туитър". 

Елизабет Уорън - сенатор от Масачузетс и бивш кандидат президент на демократите, призоваваше за разбиването на "Амазон", "Гугъл" и "Фейсбук" по обновени антитръстови правила. Самият Байдън критикува "Фейсбук" за подвеждаша и фалшива информация на платформата му, но поне през миналата година не  беше чак толкова краен да иска дезинтегрирането на гиганта и каза само, че "трябва  наистина да се огледат вниметално нещата". 

Или, както обобщава госпожа Купър от Invesco, "големият въпрос са технологиите, защото наистина не е ясно какво ще се случи с тях при президентски мандат за Байдън".  

Някои стратези обръщат внимание на евентуални промени във Федералния резерв, помогнал на щатския пазар да отчете най-доброто си тримесечие от 1998-а досега чрез поредица от интервенции, които дефакто качиха изкуствено цените на акциите.

Демократическата партия "би искала от американските централни банкери да използват правомощията си в помощ на икономиката и за по-голям достъп до кредитиране", коментира главния пазарен стратег на Incapital - Патрик Лиъри. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във