Банкеръ Weekly

Търканията между Пекин И Вашингтон в областта на търговията са открай време и ще продължат да съществуват

Търговската война между САЩ и Китай ще е краткосрочна

Проф. Джан Юн, декан на Икономическия институт в Университета "Фудан" и директор на Китайския център за икономически изследвания, пред в. "БАНКЕРЪ"

Професор Джан Юн е един от водещите икономисти в Китай, автор е на  много публикации.Той е в редакционната колегия на няколко академични списания, включително и Economic Systems, Journal of the Asia Pacific Economy, Източна Азия, Journal of Pro-Poor Economics,   главен редактор е на "Фуданските икономически книги".

От 1997 г. е гостуващ преподавател в London School of Economics, SOAS, Лондонския университет, Университета в Орхус, Метрополитен университет в Токио, Университета в Харвард, Университета "Йейл", Национален университет "Кюнгпъу" в Корея, Университетът "Куинс" за изследвания на икономиката .
Професор Джанг също е и уважаван коментатор. Неговите възгледи за китайската икономика са широко цитирани от медиите, включително и от Wall Street Journal, Financial Times, Ню Йорк Таймс, South China Morning Post. Често участва с  интервюта в програмите на телевизии като CNN, BBC, KBS, PBS и др.
В момента проф. Джанг е декан на Икономическата школа в Университета Фудан и директор на Китайския център за икономически изследвания.

 

Проф. Джан,  какви са финансовите и икономическите измерения на търговската война между САЩ и Китай?

- И Китай, и САЩ са направили подробни изчисления за последствията от търговската война. Специално за Китай последствията са доста ограничени и се изчисляват средно на около 0.2% от брутния вътрешен продукт. Що се отнася до износа към САЩ  -  общият  размер на износа на Китай   постепенно, но стабилно намалява през последните години. Но има изчисления, които показват, че търговската война  ще намали общия износ на Китай с не повече от 2 процента. Въпреки че тези поражения  са малки, Китай ще направи всичко възможно да избегне или поне да намали ефектите на търговската война.

Ще предприеме ли Китай някакви действия по отношение на валутната си политика, като например девалвация на юана спрямо долара?

- Китай няма да използва валутната  си политика като инструмент за справяне с последствията от търговската война със САЩ. Ние ще се опитаме да ограничим последствията от търканията между двете страни само в сферата на търговията и няма да позволим те да се разпрострат върху  цялостните връзки между САЩ и Китай.  Но все пак икономическите фактори са взаимосвързани и ако има тенденция за нарастване на ефектите от тази търговска война върху цялостната икономика, включително и върху привлекателността на Китай като дестинация за инвестиции, тогава е възможно да се помисли и за използване на валутния курс като инструмент в борбата за намаляване на негативните ефекти от търговската война. Но по принцип валутният курс в Китай все повече следва пазарния механизъм за определянето му. От март 2018-а например китайският юан непрекъснато девалвира, но това е напълно естествен процес, който е повлиян от пазарни фактори, а не от целенасочени действия на правителството в тази посока.

Не е тайна, че Китай е най-големият кредитор на САЩ. Можем ли да очакваме, че Пекин ще намали интереса си към държавните дългови ценни книжа на Вашингтон?

- Китай няма да използва дълговите ценни книжа на САЩ като инструмент в търговската война. Дълговите книжа на САЩ  са един много съвършен пазарен механизъм. Те съставляват огромна част от световния пазар на държавния дълг и Китай не може да влияе кой знае колко много върху  този пазар с поведението си по отношение на държавните ценни книжа на САЩ.

Вече се появиха съобщения, че заради търговската война някои големи международни компании изнасят производството си от Китай. Планира ли правителството в Пекин някакви допълнителни облекчения в областта на данъците например, за да запази сегашните инвеститори и да привлече нови?

- Настина не са малко  мултинационалните  компании, които изнасят производствата си от Китай, но това е един нормален процес. В случая е важно не кой влиза и излиза, а да се следи общото ниво на преките чуждестранни инвестиции в страната. А те са  със сравнително стабилен размер, което означава, че наистина има  фирми, които  излизат, но на тяхно място влизат други.

Колко е общата сума  на тези инвестиции за миналата година ?

- Като цяло за 2017-а общият размер на чуждестранните инвестиции е 136 млрд. щ.  долара. В последно време в Китай има много нови инвестиционни проекти, което означава, че чуждестранните инвеститори продължават да имат доверие в нашия пазар. Ние обаче не подценяваме това, че има компании, които изнасят производството си. По тази причина Китай полага последователни усилия за подобряване на бизнес средата и в тази насока са взети много мерки. Тази година един от основните приоритети на правителството ни е именно да стабилизира бизнес средата, като част от тях са свързани и с отваряне на икономиката.

Дали сегашната търговска война със САЩ ще бъде краткосрочна, или ще продължи с  години ?

- Търканията между САЩ и Китай са с дългосрочен характер. Те са започнали много преди сегашният  президент Доналд Тръмп да втвърди политиката си както се случва през тази година. Ограничения е имало и са налагани в определени сфери на търговията от доста време. Но за сегашната търговска  война, за която  са  характерни  множество  интензивни намеси от страна на правителствата в Пекин и във Вашингтон, се смята, че ще има краткосрочен характер, защото последствията от нея при по-продължително противопоставяне  няма да са по  силите и на двете правителства. Но търканията  ще останат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във