Банкеръ Daily

Позиции

Тук - торби, там - сакове, но дигитализацията продължава!

Иван Димитров

Тъкмо да решим, че намалената празнична ваканция на депутатите ще е от полза роду, и ни хвърлят в нов размисъл. В дебата за ваканцията например, чухме от управляващата коалиция, че народното представителство се е събрало да се труди повече, отколкото да си почива. Което опозицията пресече с довода, че "Залудо работи - залудо не стой" е вредна за парламента практика. И че дори "колкото по-малко работим, по добре за народа ни" - понеже било вятър работа "да си разхождаме само костюмите и да анализираме как сме прекарали Коледа, а на другия ден да анализираме как ще прекараме Нова година". А пък Тошко ги затапи с: "Вие не сте богове, пичове!"

Хайде, да речем, това с депутатските ваканции винаги е било деликатната им слабост. Но последва нов дълбоко съдържателен дебат по другата - как да си получават парите. Тук някои словесни схватки съвсем ни изумиха, та се затрудняваме да ги тълкуваме. Предметът на спор се оказа направо удивителен - да получават заплатите си по банков път или в брой. Във времената на онлайн банкирането и след всички заявки за ударно приключване на безкрайната битка за дигитализация и електронно управление повече от 100 депутати не гласуваха в полза на електронния превод. Което означава, че си искат пачките на гише.  

Преди това Иван Димитров от "Демократична България" хвърли в потрес аудиторията с плонж в комисията за парламентарния правилник. Според него, представете си, било незаконно народните представители да получават възнагражденията си безкасово с електронен превод по карта. И нещо, което едва ли някой би могъл да си представи: "Аз искам да си ги получавам в брой, нямам банкова сметка и не искам да имам банкова сметка!".

Ден по-късно Димитров излезе с успокояващото здравия разум "уточнение", че има банкова сметка, а изказването му било в опит да защити тезата си. След което потвърди нейната незащитимост с добавката, че разполага с повече от една банкови сметки и дори предложи да даде номерата им. А злите езици припомниха, че освен задължение от 4200 лв. по кредитна карта имал и кредит в размер на 432 хил. лв., който май е необслужваем с оглед прехвърлянето на дълга от банката към колекторска фирма. 

В крайна сметка след упреци, че едни мечтаели за парламентарни пари в торба, а други влачели магистрални милиони със сакове, стигна се до соломоновско решение - депутатските заплати да се превеждат електронно по карта, но добавките за други разходи остават в брой. Иначе няма скрито-покрито в битката за прозрачност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във