Банкеръ Daily

Позиции

Тръмп е обсебен от борсовите индекси

Нито един президент в модерната история не е бил толкова обсебен от движенията на фондовите борси като барометър за успешно управление колкото Доналд Тръмп. Това се вижда от десетките изпратени от него хвалебствени коментари в "Туитър" по отношение на всеки рекорд на DJIA и от пришиваните на демократите временни отстъпления на елитния индекс.

Оказва се, че Тръмп има основание да следи акциите, констатирали са  експерти на агенция "Блумбърг".

Отдавна е доказано, че благосъстоянието оказва влияние върху резултатите от различните избори, но ролята на пазарите при излъчването на победителите едва напоследък привлича много по - силно  вниманието на  експертите. Няколко по-ревностни наблюдатели отбелязаха, че през 2016-а доходите от вложения в акции са станали  отрицателни няколко дни преди Хилъри Клинтън да загуби битката за Белия дом. Това е лош знак за управниците от десетилетия.

В наши дни ново университетско проучване констатира, че е налице измеримо (при това съществено) влияние на пазарите върху начина, по който са гласували избирателите. То сравнява електоралните предпочитания с равнищата на доходите от дивиденти. И предполага, че ако котировките на акциите през 2008-а бяха скочили, вместо да потънат, Джон Макейн вероятно щеше да спечели ключови щати като Флорида и Охайо.  Авторите - професорът по финанси Алън Крейн в университета "Райс" и професорите Андрю Кох и Леминг Лин от университета в Питсбърг - обаче не правят заключение, че доходността на фирмените книжа предопределя изхода от изборите, защото през 2000-а избраниците на Демократическата партия загубиха след един от най-мощните в историята подем на борсовите индекси. Въпреки това има причина да се смята, че борсовите постижения влияят на решенията и при някои обстоятелства могат да обърнат резултатите. Просто защото "ако човек е инвестирал много пари в акции и борсите вървят нагоре, той ще подкрепи управляващата партия като изгоден за него вариант", обяснява професор Крейн.

Въпреки че наблюдението за влиянието на пазарите върху шанса на кандидатите изглежда очевидно, анализаторите се опитват от години да го измерят, отчасти защото и самите участници в изборите влияят върху пазарните нагласи. Новото изследване на тримата професори се опитва да отчете отражението на приходите от инвестиции в акции върху избирателите въз основа на дълбочината, до която те са въвлечени в пазара. За да го проверят, авторите разделят по десетобална скала равнището на собствеността на хората във фирмени книжа. Оказва се, че след четири поредни печеливши години за акциите, предпочитанията към управляващите стават по-високи при лицата с най-големи инвестиции и стабилно намаляват в долния край на скалата на собственост. Другото им заключение е, че доходите за целия период на управление, а не за всяка ална година поотделно, оказват най-голямо влияние върху електоралните нагласи. Така че, в момента, когато всеки знае, че акциите са поскъпнали значително по времето на Тръмп, по-същественият въпрос е дали цените ще вървят нагоре когато трябва - към края на идната година. Със сигурност обаче ще трябва да се случаи някакъв борсов срив, примерно с 30%, за да се заличат досегашните печалби. Но пък всяко колебание или разочароващи данни са неприятно напомняне за възрастта на сегашния цикъл - повече от десетгодишен подем - най-дългият в историята. Нещо повече, индикатор като кривата на доходността на американските държавни ценни книжа може да се смята за предвестник, че индексът S&P 500 е достигнал върховите си нива.

В момента, когато "пророци" могат да се срещнат навсякъде, единственото сигурно нещо е, че базовите борсови индекси са се доближили до рекордните си стойности след почти 40% ръст при Тръмп. И макар че много неща могат да се объркат през идните 13 месеца, точно сега акциите са на страната на президента. Дали това ще се случи на практика, тепърва ще видим. Защото освен очевидният борсов успех, има и някои сигнали, които трябва да се отчетат. Най-очебийният е кривата на доходността на държавния дълг, която предполага, че щатското стопанство е в по-голяма опасност отколкото изглежда. Друг  сигнал изпращат движенията на книжата или на секторите, чиито постижения по някакъв начин са свързани с президента. И в двата случая пазарният "прочит" през последните месеци не е чак толкова в полза на Тръмп.

Нагнетявани отчасти от търговската война, опасенията от рецесия, в комбинация с падащата до рекордно ниски стойности доходност на облигациите, тласкат инвеститорите във фирмени акции към убежищата на книжата с по-ниски колебания. Това контрастира рязко с първата година от управлението на Тръмп когато изборната му победа, последвана от дерегулацията и данъчните редукции, освободиха стадния инстинкт и вкараха  S&P 500 в 15 последователни месеци на положителни доходи, включително и на дивиденти. В един пазарен ъгъл обаче се натрупват опасения за преизбирането му. Това са акциите на компаниите от сектора на здравеопазването - политическото бойно поле заради предпочитанието на опонентите демократи към управлявана от държавата система "Медицински грижи за всички". Базовият индекс на най-големите американски компании от бранша прави  низходяща корекция за втори път през тази година, което съвпада с ръста на популярността на кандидата на Демократическата партия - Елизабет Уорън.

Макар че боричканията около растящите здравни претенции оказват натиск върху сектора, те не предполагат особено голям спад, смята Дейвид Уиндли - анализатор в "Джефрис". И по-скоро "пазарът иска да ни каже, че знае, че президентът Тръмп няма да бъде преизбран".

Въпреки че отделните икономически цикли не са еднакви, все пак последната конфигурация на кривата на доходността, при която десетгодишните американски облигации носят по-ниски доходи от двугодишните, подсказва, че пазарът е достигнал върховите си оценки и икономическото охлаждане може да се очаква точно преди изборите през 2020-а. От 1956-а подобни предупреждения от пазарите на държавен дълг са предшествали средно със седем месеца низходящия обрат в движението на котировките на S&P 500 от върховите им стойности и с 15 месеца - рецесията, сочат данни на "Бенк ъф Америка". Ако се следва тази аналогия, неприятностите на борсовите индекси могат да започнат през март 2020-а, а рецесията - през ноември. Какъв ще е изходът за Тръмп обаче не може да се предскаже еднозначно отсега. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във