Банкеръ Daily

Иван Лалев от „Да, България“ пред „БАНКЕРЪ“:

Трябва да излезем от образа на бутикова партия

Поредният епизод от сърцераздирателния сериал „Партийни сватби и разводи“ е факт. Заглавието му е „9 декември“ и се разиграва в пейзажа на „Да, България“. Драматургията развива едно от младите лица на формацията Иван Лалев. Г-н Лалев, преди всичко, фракция ли сте, отцепници ли сте или клуб, както ви определя ръководството?

- Клуб сме. В устава на „Да, България“ ясно е записано, че членовете на партията могат да се самоорганизират под формата на клубове. Правим го, за да предизвикаме реформа.

За този дебат търсихме и Христо Иванов, и Иво Мирчев, но и двамата останаха в „мълчаливо несъгласие“ да се включат. От друга страна, тежест на вашия клуб придават имена като Мануела Малеева, проф. Александър Кьосев, Калоян Янков, Велизар Шаламанов, Пламен Даракчиев, Анна Бекчиева. Към какво се стремите?

- Към реформа в партията. Учредителната декларация на Клуб „9 ХІІ“ беше подписана от 88 членове на „Да, България“. Но мисля, че подкрепата за нас е доста по-голяма. Подчертавам, че ние продължаваме да сме част от „Да, България“.

У нас несъгласните обикновено ги изключват или отстраняват от партиите, при вас също имаше такъв случай (с Методи Лалов – бел. авт.).

- Да, имахме такъв казус. Но целта ни в никакъв случай не е да разцепваме партията. Нито пък да подменяме партийните политически теми. Целта ни е да подпомогнем комуникацията вътре в партията и на ръководството с местните структури.

А защо не подобрихте тази комуникация на Националната конференция през януари, която завърши с триумфален за ръководството резултат?

- Националната конференция, всъщност, е една от причините за основаването на нашия клуб. По време на форума имаше дълги дебати. По отношение на гласуването партията се раздели на две половини. Но дебат е закъснял.

Тежки думи излязоха от вашия клуб: "Да, България" да бъде истинска политическа партия, а не "частен бранд", говорите за авторитаризъм, за кадруване и монопол на информацията. Кой е собственикът на бранда?

- Тази декларация беше вътрешно насочена и не беше предназначена за медиите. Дебатът е вътрешен.

Колкото повече една партия се отваря към обществото, толкова по-добре за нея и колкото повече се капсулира, толкова повече губи.

- Абсолютно, това е една от целите на нашия клуб. Искаме да въвлечем максимален брой хора във взимането на решенията. "Да, България" бързо претърпя трансформацията от партия на протеста в партия на властта. Именно в тази трансформация някои процеси, като начинът за взимане на решения, изостанаха.

Както сочи историята, авторитарна власт най-често се променя с революция.

- Не съм по революциите. Пътят не е една група да смени друга група като монополист на властта. Въпросът е да минем към посока на по-широки обсъждания.

Как да се случи това? Организационно погледнато това предполага някакъв вътрешен форум, на който проблемите да бъдат поставени очи в очи.

- Предстоят такива разговори и в Националния съвет. Не виждам друг път, освен проблемите да бъдат изяснени вътре „в къщата“.

Кои са основните ви несъгласия със сегашния курс на "Да, България"?

- Във външна насока нямаме основни различия. Ние подкрепяме основните теми, които "Да, България" изкара на преден план. Но темите трябва да се разширят извън съдебна система и електронно управление.

Хората очакват от партията ви по-ясни икономически послания.

- Също така отбрана, култура.

За да прокарате политики трябва да сте във властта. Имате ли резерви към участието на партията в управлението?

- Не. Но преди участието трябва да има натрупан експертен потенциал,  да са изяснени конкретните стъпки за постигането на целите. Ние искаме да променим вътрешния модел на управление на партията.

За да бъдете разбрани по-ясно, да изясним отношението ви по отделни направления. Как оценявате работата на правителството?

- Ясно е, че тези няколко месеца управление бяха белязани от изключително тежки комбинирани кризи и обстоятелства. Имаше ясни заявки за реформи, въпросът е какво ще се случи в следващите месеци.

Месеци ли давате на това управление?

- Нека кажем години. Но ще е наивно да изключим варианта предсрочни избори.

Как си обяснявате факта, че основните лица на „Продължаваме промяната“ са бивши членове на "Да, България"? Защо тези хора са напуснали вашата партия, какво ги е прогонило?

- Въпросът е много точен. Това е много свързано с темите, които сме поставили на обсъждане. "Да, България" поставяше важни теми за обществото, но когато трябваше да капитализира усилията си като водеща политическа сила, не бе припозната от избирателите като такава.

Като клуб имате ли комуникация с хората от „Промяната“?

- Към този момент нямаме комуникации с външни организации. Първата ни стъпка е вътрешното изясняване.

Отношението ви към президента какво е?

- По отношение на войната в Украйна, цивилизационният ни избор трябва да е много ясно изразен. Това означава пълна подкрепа за Украйна и помощ с въоръжение, каквато позиция заеха шестимата бивши военни министри. Докато позициите на президента не бяха достатъчно ясни.

Нека разделим партийно-политическата ни карта на двете й класически половини – ляво и дясно. Вляво виждаме пренаселване, натам се е насочил и служебният премиер Стефан Янев, там ще бъде и хипотетичният проект на Румен Радев. В лявоцентристкото пространство са се настанили и хората от „Продължаваме промяната“. "Да, България" се определя като дясноцентристка партия, а консервативният десен сектор остава силно оголен. Към този политически вакуум ли са насочени вашите усилия?

- Това място се позиционира на базата на различни теми. Ако кажем, че дясното пространство е синоним на евроатлантическата ориентация, то безспорно сме вдясно.

В модерния свят дясното се дефинира по икономическите си политики.

- По икономически политики, но и в социално отношение. "Да, България" следва консервативна икономическа политика.

При това положение каква е оценката ви за т. нар. „национално отговорен капитал“, сред който изпъкват някои спорни фигури?

- По икономическите теми сме вдясно,в социално отношение – в центъра. Затова и център дясната ориентация си остава най-успешната за "Да, България". Ние трябва да бъдем гласът на разума и стабилността.

Дотук не става много ясно къде са разликите ви с ръководството на "Да, България", което излага същите тези. Къде е вашата алтернатива, какъв смисъл носи името "9 ХІІ“?

- Името на клуба идва от една среща, проведена още преди основаването на "Да, България", 9 декември е датата, на която това се случи. Промени търсим главно във вътрешния процес на взимане на решения, за разширяването на кръга от хора, които да ги взимат, да се използва максималният потенциал на партията. Другото е да се развиват много по-широк кръг от теми. За да не остане "Да, България" бутикова партия.

Искате да направите "Да, България" голяма партия? Не беше ли това тезата и на Христо Иванов след краха на изборите?

- Това е целта. Радвам се, че Христо Иванов е подчертал същото. Ще се радваме и това да стане на практика. Тактическите стъпки няма да ни отведат далече. И Националната конференция не доведе до отваряне на партията към по-широк кръг хора, а създаде представа за бутикова партия, обърната към тесен кръг хора.Това е нещото, което ще се опитаме да променим.

В случай на извънреден отчетно-изборен партиен форум, как ще подходи Клуб „9 ХІІ“ към сформирането на ново ръководство? Директно казано, искате ли смяната на сегашното ръководство?

- Смяната на Изпълнителен съвет става с Национална конференция. Към момента няма планове да бъде предизвикан извънреден форум. Но целта е да има промени в "Да, България". Не става дума за отделни личности, а за принципни въпроси.

Ако партията е „частен бранд“ и се управлява авторитарно, както вие твърдите, как могат да се случат промените?

- Има ясно разписан устав.

Казусът с Калоян Янков, който от водач на листа във Велико Търново беше поставен последен, какво ви подсказва?

- Именно затова искаме при взимането на всички решения Клуб „9 ХІІ“ да бъде незаобиколим фактор в "Да, България".

Вървят слухове, че вашият клуб е под закрилата на бизнесмена Иво Прокопиев и че чрез вас той иска да смени управлението в "Да, България". Какво отговаряте?

- Абсолютно не е вярно.

Как приемате в „9 ХІІ“ насаденото в обществото мнение, че "Да, България" е бранд за участие във властта на същия бизнесмен?

- То има слухове, че сме бранд и на Джордж Сорос. "Да, България" си е на своите членове.

Разговора води: Емил Янев

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във