Банкеръ Daily

Арман Бабикян пред „БАНКЕРЪ“:

Третият мандат ще тества егоизма на всяка политическа сила

Г-н Бабикян, кадрите от полицейски побои над протестиращи, които обществото дължи на вас с адв. Хаджигенов, напомниха политически сюжети от Москва или Минск и принудиха главния прокурор да промени мнението си, че разделението на властите е „виждане на десни екстремисти“. На еволюция в квалификацията ли отдавате това?

Еволюция трудно може да настъпи под каскет. Главният прокурор използва това, което му е удобно, за да се прикрие и да не се яви в Народното събрание. Но, когато прокуратурата не отговаря, хората сами си дават отговорите.

Не е ли това автогол?

Да. Добре, че беше министър Рашков и след 13-месечно безуспешно издирване, стигнахме до тези записи.

След управлението на ГЕРБ се появи силен копнеж по парламентаризма. Сега Народното събрание отново е някогашният кошер от противоречия. Оправда ли надеждите този вид парламентаризъм и има ли риск хората да се затъжат за авторитарния период, в който всичко се решаваше бързо и с желязна ръка?

Парламентът живна, върна се като място за спорове и разговори. Вече не е мъртвата зона, в която отгоре се спускаха нареждания, за да бъдат облечени в законова верификация и да се превърнат в норма. Но от Народното събрание се очаква да произвежда законодателство. В тази част работата куца.

Остава впечатлението, че контролът и ревизиите – иначе безкрайно очаквани от гражданите – доминират над законотворчеството. Не е ли редно тези процеси да текат успоредно и да се ускори създаването на постоянните комисии в НС?

Надявам се тези дни да тръгнем и с другия крак, за не да не се въртим в кръг. Но има сили, които неистово желаят да прекратят работата на НС колкото се може по-бързо и скандално.

Кой е главният заподозрян в това отношение?

Политическите сили, които управляваха до вчера. Парламентът произвежда реформи, правителството само ги провежда. Вижте съдебната реформа, за нея са необходими три закона, които трябва да бъдат подготвени и гласувани в НС. Същото е валидно и за намаляването на данъците, и за социалните действия, и за ковид кризата, и за помощите за бизнеса. А някой системно реже пъпната връв на парламента.

Но същият политически субект, освен от НС, изпитва неистов страх и от служебния кабинет, от удължаването на мандата му.

С основание. Министър Василев му спря парите, министър Рашков го преследва до дупка.

Върви опит за бламиране на този кабинет, чрез един канадски паспорт.

Това е последния им ход. Дразнението от съществуването на този кабинет е огромно. Странното или нестранното е, че атаките идват както от ДПС и ГЕРБ, така и от ИТН. Не искам да правя извода, който напира на върха на езика ми.

Вие вече го формулирахте.

Отдавам всичко това по-скоро на глупост. Защото лидерът на ИТН същевременно обяви подкрепа за Румен Радев, атакувайки кабинета му в НС. Странно е да пренебрегваш ключови проблеми за страната и да се занимаваш с подобни неща, вместо с пенсиите, актуализацията на бюджета или плана за възстановяване и устойчивост. Омръзна ми да слушам икономисти, които твърдят, че било все тая колко ще се отлага внасянето на плана в ЕК. Не, не е все тая! Първите пари ще пристигнат при едни финансови условия, следващите - при други. Скоростта на въртене на тези пари е ползата от тях. Всяко закъснение означава по 150 млн. лв. месечно по-малко – само от разликата в лихвите.

Като човек, който се познава отдавна с главните герои, как си обяснявате политическият водевил „ИТН“ – наивитетът ли стои в основата, или той се дължи на неизяснена част от проекта? Експерти отдавна твърдят, че Трифонов преди всичко е не шоумен или политик, а бизнесмен. Разпознавате ли ИТН като бизнеспроект?

Не мога да знам. Но ако трябва да избирам, предпочитам да е наивитет. Ако се окаже другото, никой не може да очаква милост. И приятелството няма значение. В ИТН има много смислени хора, без кресливо мислене, хора, които не искат децата им да попадат под полицейски ботуш, които не искат да имат криещ се главен прокурор и всемогъща олигархия. Ако Борисов е системата, а ти се самонаричаш антисистемен играч, значи трябва да правиш обратното, а не същото, натрапвайки на всички останали собственото си неотстъпчиво мислене.

Това е балкански бабаитлък от 90-те години на миналия век.

Хората не гласуваха за смяната на един бабаит с друг.

Под каква форма трябва да бъде отигран третият мандат, за да излезе сполучлив? Може да се приложи тест-тактика, при която, независимо коя политическа сила го получи, да го предложи на служебния премиер Янев. Ако той приеме, започва лично да търси подкрепа и предложения за редовен кабинет. От една страна, това би облекчило напрегнатия политически диалог между партиите на протеста, от друга - би поставило в доста деликатно отношение ИТН, които официално застанаха зад Румен Радев.

Интересен въпрос. Ние преди повече от месец изложихме позицията си за доверие към служебния кабинет.

Не е казано, че служебният кабинет трябва да стане редовен в същия състав – премиерът Янев може да го коригира, съобразно разговорите си с политическите сили.

Разбира се, че може. Това е вариант. Третият мандат ще бъде тестов за егоизма на всяка политическа сила, различна от ГЕРБ и ДПС. И разговорите трябва да се водят пред камера, за да е ясно кой какво предлага. Време е за приключване на пубертета и за политическо порастване. Само с байраци и патриотични песни не става.

Именно затова би било по-целесъобразно ИТН да разговаря за третия мандат не с партиите на протеста, а с премиера Янев като мандатоносител. Тогава няма да има „предатели“ и „изменници на родината“, няма и излизане от ситуация със сръдни.

В НС сякаш всички партии мислят повече как да излязат невредими от ситуацията, преди следващите и по-следващите избори. Ще ги разпознаем по действията, когато започнем да работим закони. По разпределението на перата в бюджета също.

Имате ли надежда, че ако трети мандат стигне до гласуване в парламентарна зала, част от депутатите на ИТН могат да го подкрепят на своя воля?

Ако се стигне до там, не изключвам и самият Трифонов да промени решението си. В политиката са важни две неща: багажът на горния етаж и топките на долния.

Немалко политически анализатори смятат, че в случай на пореден парламентарен провал, за следващите избори един блок с обща програма и общи листи между ИБГНИ и ДБ би ги извел дори до първа политическа сила. Има ли действия в този посока?

Няма да скрия, разговаряли сме с Христо (б. а. Христо Иванов) за това, което не значи, че има решение. Със сигурност има огромен смисъл в такъв тип явяване на изборите. Още преди редовните избори ние от „Отровното трио“ обикаляхме по всички партии на протеста и едва ли не се молихме на лидерите им да направим политическа консолидация. Само Мая Манолова се съгласи, всички други отказаха. Сега може би получаваме отговорите защо някои от тях не се съгласиха.

Досетихте ли се къде е „двойното дъно“?

„Двойното дъно“ е в тези, които искат експресно да приключва всяко народно събрание и да има хаос. Тогава хората почват да гледат с влажен поглед онзи, който им обеща ред в хаоса. Задкулисието е пред кулисите – ГЕРБ и ДПС.

ИТН приляга ли на тази дружинка?

Те са тези, които с действията си трябва да опровергаят това.

На улицата никой не знае къде е партийната централа на ИТН, за да изразят гражданите там своята позиция. Жив ли е протестът или е покойник, както твърдят някои злополучни социолози?

Протестът не е мъртъв, защото хората се научиха как да реагират, когато ги лъжат. Но може би още преди година протестът трябваше да сглоби своя политическа платформа, в която да се съберат всички многоцветни представители на обществото, които не желаят повече да живеят по модела на Борисов. Тогава хората бяха разделени на „ония горе“ и „ние долу“. Сега всички си обуха партийните чорапи и „ония горе“ си продължават играта. Борисов го няма, но милиардите са тук и те ще си намерят нови борисовци.

Във връзка с гражданската енергия и политическата синергия, която тя може да породи, възможно ли е, ако единодействието между вас и ДБ не се получи, да се стигне до нов проект, който да обедини недоволството?

Не изключвам нито един вариант. Протестът няма субект, затова подготвяме гражданско движение „Ние идваме“.

Много се говори за „завръщането на Борисов на бял кон“. Ясно е, че не е нито Буцефал, нито Росинант, знаете ли името на този бял кон?

Борисов може би разполага не с кон, а с магаре. И това не е оселът, на който Христос е влязъл в Йерусалим, а е по-скоро магарето на Хитър Петър.

А може и да е случаят с Ричард Трети, който заменя царство за кон, с който да избяга?

По-скоро да. Царството вече е взето, липсва му конят.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във