Банкеръ Daily

Кънчо Стойчев, социолог, президент на Gallup International Association, пред banker.bg

Този политически сезон уби диалога

Г-н Стойчев, вижда се краят и на този политически сезон. Каква равносметка можем да направим?

- За съжаление, равносметката не е само в розови краски, тъй като политическото противопоставяне се задълбочава. Вървят процеси при управляващите – имам предвид малката коалиция, която практически през този сезон се разпадна. Виждаме напрежение и в голямата управляваща партия ГЕРБ. През този политически сезон се случи, така да се каже, нечуваното и невижданото Цветан Цветанов – вторият в ГЕРБ и сочен едва ли не като първи от гледна точка на партийното строителство – да си отиде. Апропо, видя се, че ролята му не е толкова незаменима, тъй като се мина през изборен цикъл и той беше успешен за ГЕРБ. От друга страна, в БСП виждаме продължаващ вътрешнопартиен конфликт, даже бих казал, че към края на политическия сезон той се изостряше.

Това е във вътрешен план. Но ние не сме на самотен остров. Трябва да погледнем и европейския план. Там също знаците не са много добри. Очакваната фрагментация на Европейския парламент е факт. Това ще доведе до чисто нова ситуация на противостоене. Парламент, който по всичко личи ще бъде с плаващи мнозинства. Знаем, че има и още два органа, където също се виждат оформени разделителни, а не обединителни линии. От ключовите позиции ние, Източна Европа, на практика сме изхвърлени. Даже за кумова срама няма една позиция дадена. Тоест, спорът дали Европа ще се движи на две скорости, вече не е спор. Европа вече се движи на две скорости. И всъщност съдбата й зависи от съдбата на отношенията между Германия и Франция, които също така не протичат гладко.

От трета страна, имаме Великобритания с нов премиер, където също виждаме изостряне на отношенията. На глобалната сцена, в големия триъгълник, както го наричаме, Русия, Китай и САЩ няма преодоляване на търканията, няма край на търговската война с Китай, няма сериозно ново начало на преговорен процес за разоръжаване и контрол върху оръжията. Тоест, не бих казал, че и в национален, и в европейски, и в глобален план това е един много обнадеждаващ политически сезон.

Ако трябва с една дума да го охарактеризираме, коя би била тя?

- Във вътрешен план бих казал, че наблюдаваме една вредна формализация на политическия процес. В смисъл, че е съвсем нормално той да протича в спор, в дебат, но все пак в някакъв донякъде приемлив тон, който би могъл да бъде продуктивен. И вече съответно, във финала на всяко едно решение има мнозинство, има по-силен, който надделява и го взима. Това е нормално в един политически процес. Но пак казвам – като се премине през достатъчно задълбочен диалог. Струва ми се, че този политически сезон, който изпращаме, уби диалога. Ние не наблюдаваме политически действия, по-скоро натискане на копчетата. Аз казвам едно, другият натиска другото копче. После обратно. Същността на политиката се загуби. А същността е спор, в който да се реши по-доброто за цялата страна. Естествено, друга същност на политиката е склонността към компромис, тъй като компромисът е необходим в политиката за благото на всички. Не се сещам за толкова изсушен политически процес. Той стана като че ли някакво местене на фигурки без достатъчно разум и мозък.

И все пак коя е думата?

- Ами, убиване на същността на политиката, на политическото. Имам предвид политическото в една демократична политическа система, тъй като политическо имаме и при тоталитарните системи. Но там закономерностите са съвсем други.

Ще се отрази ли по някакъв начин върху стабилността на правителството фактическият разпад на патриотичната коалиция?

- Да, безспорно ще се отрази, но не във фатален смисъл, ако този фрагмент ("Атака") от Обединените патриоти, да речем, че напусне коалицията или престане да гласува. Виждаме, че става дума за няколко души, които общи-взето се броят на пръстите на едната ръка, а в настоящия парламент има предостатъчно възможности за управляващите да намерят тази бройка сред други депутати. Така че, независимо че има разклащания, аз не виждам пряка опасност за мнозинството в парламента.

Отиваме на местни избори със силно намалени партийни субсидии, без машинно гласуване...

- Проблемът е, че с европейските избори беше направена още една крачка по посока на загуба на доверието на българския избирател в изборния процес. Една от основите на демокрацията е вяра в избирателния процес, че е справедлив, точен, честен. Тази вяра в България през всичките тези години до голяма степен изчезна. А с последните избори – още повече, ако има какво да изчезва. В този смисъл имаме обезверяване на хората. По различни причини, но обезверяване. Това никога не е добре за здравето на една демокрация.

Все пак какъв резултат да очакваме след тези сътресения в партиите и най-вече след промяната в модела на финансирането им?

- Знаем, че местните избори не са един резултат, за разлика от другите избори, а са много резултати. По-точно 265. Много трудно е да се говори обобщено. Знаем също така, че по стара традиция у нас след края на местните избори всеки се обявява за победител. Защото те са такива избори, че всеки все някъде побеждава. Независимо от това съществуват начини да се прави някакъв баланс на резултата. Обикновено се прави обща бройка на общински съветници, обща бройка на избрани кметове. Като пак всичко това е условно, защото едно е избран кмет в София, друго е избран кмет в Сатовча. Не, че не са важни функциите и на двете места, но просто от изборна гледна точка различни мнозинства стоят зад подобен избор. От тази гледна точка, винаги на местни избори са били ключово важни големите градове София, Бургас, Варна, Пловдив и няколко други. Така че там основно ще бъде приковано вниманието на хората – имам предвид, когато се опитат да разберат кой е спечелил в национален мащаб. А колкото до местния мащаб – това са най-важните избори. Първо, те най-пряко касаят всеки жител на дадена община. Те са най-понятните. И няма жител на община, който да няма някакво вземане-даване със съответно избраната власт. Това е пряката връзка. Така че аз очаквам една повишена активност спрямо европейските избори, по-голям интерес и участие. Същевременно местните избори са и тепих на мазни борби, ако мога така да се изразя. Особено в малките населени места, които по една или друга причина се разделят на два, три, четири клана. Има и кланова структура на малките населени места, така че битките са много ожесточени. Освен това, друго характерно за местните избори е, че те се купуват много лесно, тъй като не купуваш резултат в национален мащаб, а в местен. И ако говорим за една малка община от 10 000 души, които гласуват, просто всеки 50 гласа могат да променят значително резултата. А 50 гласа са достъпни за манипулация. Аз очаквам напрегнати местни избори.

Най-ожесточените битки в София и в Пловдив ли ще се водят?

Не е задължително, тъй като нямаме имената. Има ситуация, при която битката в София може да бъде изключително интересна и ожесточена. Има ситуации, при които просто резултатът е предизвестен преди началото на битката. Всичко това зависи от кандидатите.

Ами, говори се, че Мая Манолова ще се включи. А имаме и един независим кандидат за кмет на столицата от гражданското сдружение "Спаси София".

- Това не е достатъчно. Първо, за Манолова е само споменаване засега. Второ, няма я пъстрата палитра. На местни избори от десет кандидати дори едно единствено име е важно. До последно е важно кои ще са имената в състезанието. Те затова са и преки избори – директно се избира кметът. При общинските съветници мажоритарният елемент, разбира се, също има голямо значение. Но там в по-голяма степен накланя везните партийното предпочитание. Когато обаче се отнася до кмета, партийното предпочитание не е толкова решаващо. Напротив. На повечето места, най-вече в големите градове, за да бъдеш избран за кмет най-често се стига до втори тур и там става по друг начин. Не можеш да спечелиш само със своята си партия, трябва да можеш да привлечеш гласове и от други.

Вече стана ясно, че някои от кметовете на ГЕРБ, дори такива с по два мандата, няма да бъдат издигнати пак и ще има нови кандидати.

- Както казах в началото, тече процес на преформатиране, преструктуриране вътре в ГЕРБ. И всъщност местните избори ще са първите, които ще покажат какъв тип кадрова промяна ще има в тази партия. Да, на тези избори ГЕРБ на много места ще излезе с чисто нови кандидати или в чисто нови коалиционни конфигурации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във