Банкеръ Daily

Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ, пред banker.bg

Този модел на финансиране може да бъде наш, български модел

Г-жо Дариткова, ясно ли е вече по какъв модел ще се финансират политическите партии? Какво ще бъде предложено и гласувано в пленарната зала?

- Нашата позиция остава за 1 лев на глас в съответствие с предложението на Министерския съвет и приетите текстове на първо гласуване. Постъпило е само едно различно предложение, направено от парламентарната група на ДПС, за нулева субсидия. Това беше повод да ги поканим на среща, за да търсим подкрепа за 1 лев държавна субсидия. На този етап приехме тяхното предложение да бъде възможно финансирането и от юридически лица. Предстои гласуване в бюджетна комисия и пленарна зала.

Това не е ли стъпка назад в модела за финансиране на политическите субекти?

- Това е различен модел на финансиране. Такава възможност е имало и до 2009-а, доколкото знам. Тогава е премахнато финансирането от юридически лица, когато субсидията е направена 12 лева за глас. В рамките на десетгодишното функциониране на този механизъм на финансиране на политическите партии се оказа, че обществото приема, че субсидията, която се дава, е твърде висока. Показателен е референдумът, в който над 2 милиона български граждани гласуваха за намаляване на партийната субсидия на 1 лев. Затова ние предприемаме стъпка да коригираме модела на финансиране. Смятаме, че това ще даде възможност, от една страна, да се отговори на обществените очаквания. От друга страна – да се направи прозрачно финансирането на политическите партии от бизнеса.

От БСП обаче обвиняват ГЕРБ, че ги удря точно преди местните избори, тъй като бизнесмените ще се страхуват да финансират опозиционни партии, за да не пострадат от властта?

- Правовата държава, каквато е България, изключва възможност за незаконна саморазправа с бизнеса. Всяка политическа партия предлага програма, с която привлича симпатизанти, включително и от бизнеса.  Искам да подчертая, че ГЕРБ  е създадена през 2006 г. и до спечелването на парламентарните избори през 2009 г. не е имала субсидия.

Не смятате ли, че атмосферата в парламента трябва да се успокои след връщането на БСП и да не се стига пак до тази конфронтация и напрежение, които всъщност накараха социалистите да напуснат? Това може да се постигне с диалог, но вие отказахте среща на БСП за субсидиите, пък приехте разговор с ДПС.

- Аз много ясно обясних нашата позиция. БСП ни поканиха на среща без да ни представят конкретна тема за обсъждане. Не ни представиха ясни предложения, а ние бяхме в срока между първо и второ гласуване на законопроекта за изменение на Закона за държавния бюджет. Затова отказахме. След като видяхме предложенията на ДПС, внесени в деловодството на Народното събрание, ги поканихме за среща. Целта на обсъждането беше да се намери подкрепа за нашето предложение – 1 лев субсидия. Приехме тяхната идея за възможност за финансиране от юридически лица. Да, аз съм била винаги за диалог. Но диалогът трябва да бъде поставен върху принципна основа.

Тоест, няма да отказвате разговори с БСП по поставени теми.

- Винаги съм на разположение на колегите от БСП, а и от всичките политически сили. Ние провеждаме такъв диалог с всички парламентарно представени партии по всички теми.

Все пак за субсидиите – не се ли получава някакъв странен хибриден модел? Нито е американския, нито е европейския...

- Аз смятам, че ако финансирането е достатъчно прозрачно и ако опитът покаже, че този вариант е оптимален и приемлив за българското общество, и позволява политическите партии да реализират своята дейност, този модел може да бъде приет и да бъде наш, български модел.

Какви ще бъдат приоритетите на ГЕРБ в парламента от сега до местните избори през есента?

- Ние имаме коалиционна програма, която следваме. Партньорите от "Обединени патриоти" заявиха желание за ревизия и анализ, но това още не се е случило. Ще продължим започнатите реформи. На базата на стабилния икономически растеж ще търсим възможности за повишаване на доходите и повече социални плащания.

От ДПС вече са внесли в деловодството на парламента и предложение за нулев ДДС за книги и учебници. Готови ли сте да подкрепите това?

- Вече започна обществената дискусия за диференцирани ставки на ДДС. Това беше обект на обсъждане и от Съвета за тристранно сътрудничество. Смятам, че и премиерът заяви готовност да намалим ставката на ДДС за книгите. Очаквам гласуването в бюджетната комисия.

ДПС обаче лансира и идеи за намаляване на ДДС за някои храни, за лекарствата. Тяхната парламентарна група даже провежда срещи с различните браншове, за да се прецени дали това би довело до падане на цените. Склонни ли сте да се намали ДДС и за някои от тези стоки?

- В момента има само предложения в рамките на законопроекта за изменение на Закона за държавния бюджет, направени от БСП. Аз смятам, макар и да не съм експерт в сферата на данъчното законодателство, че то трябва да се разглежда в цялост.  И правилният момент за подобни законодателни инициативи е именно  когато се внасят данъчните закони. Трябва много внимателно експертите да изследват въздействието на намаляването на подобни ставки както върху крайния потребител – защото предполагам това е идеята – така и върху съответния бизнес. Моята експертиза при лекарствата и разговорите, които многократно сме водили по тази тема, по-скоро са в посока на това, че няма да спадне крайната цена на лекарствата с процента, който се предлага за намалена ставка. Затова тук разговорът трябва да бъде малко по-дългосрочен и да се търси вариант за различни подпомагания на плащанията, които вървят през НЗОК. По принцип намалената ставка на ДДС се смята за начин за подпомагане на съответния бизнес, а не толкова за подпомагане на потребителя на съответната стока, защото крайната цена не винаги отговаря на намалената ставка на ДДС.

Притесняват ли ви периодичните трусове в патриотичната коалиция? Страхувате ли се от евентуално пропукване на парламентарното мнозинство?

- Коалиционните ни партньори имат вече установен модел на поведение, който често пъти се демонстрира в публични противоречия. Но всички те заявяват, че се придържат към управленската програма и за нас това е важното, защото точно програмата за управление ни е събрала в коалиция. Иначе в рамките на отделните политически сили всеки може да определя сам политиката и поведението си.

Какво да очакваме от най-висшия форум на ГЕРБ на 7 юли? Вие сте член на Изпълнителната комисия. Ще бъде ли избран трети заместник-председател на партията? Ще има ли нови членове на Изпълнителната комисия?

- Форумът ще бъде свързан с промени в устава и с промени в ръководството на политическа партия ГЕРБ. Няма да се избира друг заместник-председател на мястото на г-н Цветан Цветанов. Ще се попълни съставът на Изпълнителната комисия. Ще се вземат решения, които се отнасят до по-оперативното участие на Изпълнителната комисия в партийния живот, като се търсят варианти за разпределение на страната между отделните членове на комисията, с отговорност за функционирането на съответните областни и общински ръководства в тези региони. Ще се обмисли създаването на комисия, която да решава спорове и да отговаря на сигнали, с функции по-различни от сегашната Контролна комисия. Тя ще бъде нещо като етичния стожер на партията. Смятаме, че политическа партия ГЕРБ натрупа достатъчно опит, за да търси варианти за усъвършенстване на организационната си структура. Това ще ни гарантира запазване на позициите на най-голяма и силна политическа партия в България.

Тоест, вече не един човек ще отговаря за структурите в цялата страна, а те ще бъдат поделени между членовете на Изпълнителната комисия?

- Това е намерението, защото искаме с повече активност и отговорности да бъде натоварена Изпълнителната комисия.

След изборите Бойко Борисов сякаш беше доста ядосан и се закани, че ще се правят промени в някои структури. Дори спомена Плевен и Добрич. Може ли да се каже по-конкретно от кои структури е недоволен, на кои ще се сменят председателите?

- Не е имало разговор в посока на конкретни кадрови промени. Аз смятам, че трябва да мине конференцията на ГЕРБ през юли, трябва да се направи анализ на изборните резултати по отделни области, да се проведе разговор със структурите и да се намерят най-добрите решения. Но това предстои. Смятам, че г-н Борисов ще реализира това свое намерение след конференцията и промените в устава. Първоначалното му изявление беше под влияние на изборната емоция. Колкото и да сме доволни от победата, не е приятно, че в някои региони загубихме. И трябва да се търси обяснение за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във