Банкеръ Weekly

Красимир Велчев, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, пред в. "БАНКЕРЪ"

Това беше една добре организирана акция


"Как се работи с такива партньори? Как се осигурява кворум в зала, питате ли ни?"

"Когато държавата върви добре, БСП искат те да управляват, за да могат за две-три години да оберат каквото успеят."


 

Г-н Велчев, как ще коментирате лавината от оставки в ГЕРБ през последните седмици? Това прочистване на партията предизборно ли е, или минимизиране на репутационните щети от "Апартаментгейт"?

- Мисля, че ГЕРБ и Бойко Борисов като председател на партията вдигнаха много високо летвата на морала. Не знам дали обаче с нея ще се съобразяват всички, които са в политиката. Защото тук не става дума само за парламента, само за министри и кметове. Тук е и съдебната власт. Изобщо всички власти. Аз съм на 68 години и не помня досега да се е действало по такъв начин. По тоталитарно време, когато един министър сбърка, го правеха министър на друго министерство или посланик. Изпращаха го в чужбина, за да покрият случая. Нямаше и тази свобода на медиите, разбира се. Но сега вече, при тази гласност, която се даде, това, което се случва, е добре. Мисля обаче, че не трябва да се преминават някакви граници. Ето, сега последният случай с Делян Добрев - виждате, че на някои хора тук, в парламента, няма да им издържат и нервите за в бъдеще, защото това е тормоз, който се налага през последните месец-два. Мисля, че се наложи организиран натиск от определени кръгове както върху КПКОНПИ, така и върху народните представители, и членовете на ГЕРБ, и правителството на ГЕРБ. Това беше една добре организирана акция.

Откъде дойде тя?

- Не бих могъл да кажа. Затова си има и служби, и хора. Нищо скрито не може да остане в нашето общество. Винаги съм разчитал и на медиите, защото те са гласът на обществото. За съжаление  ме притеснява да не се повтори отново Костинбродската афера. И след като толкова рано започна тази атака, представям си какво ще бъде последната седмица, когато пак няма да имаме време да обясняваме на хората и да доказваме чрез медиите, че, както се казва, нямаме сестра.

Добре, но някои хора от ГЕРБ не се ли самозабравиха?

- Може би го има и този момент. Но защо казвате от ГЕРБ? При положение че има депутати от БСП, които са следствени и в момента - един за купуване на гласове, Йончева - за злоупотреба със средства. Трябва ли да се върна в 41-вото Народно събрание и да напомня на аудиторията, че имаше десет години следствие за един министър на БСП - Масларова, при която беше доказано, че 11 млн. лв. липсваха. Тя беше направила ремонт на една сграда за 19 млн., а оценители казаха, че нова такава сграда ще струва 8 милиона. Добре, тогава къде е мярката за морал? И защо към едните сме много по-взискателни, а другите ги неглижираме или ги забравяме?

Ами, защото ГЕРБ е на власт от десет години.

- Не сме от десет години на власт. Виждам, че това се повтаря непрекъснато. Орешарски управлява година и половина. Първият ни мандат беше три години и половина. Вторият беше две години и един месец. Третият мандат - в момента сме две години и нещо. Едно е да си десет години непрекъснато на власт, друго е с прекъсване и непълни мандати. И през всичките тези години нито веднъж - ама нито веднъж, не сме били с мнозинство. В 41-вото Народно събрание бяхме 119 и всички бяха срещу нас в парламента. След това беше Орешарски. После в 43-ото Народно събрание дойдохме пак 95 души, но имахме за коалиционни партньори Реформаторите. Те помежду си не се гледаха. Каква е разликата и със сегашните ни партньори - Патриотите? Как се работи с такива партньори? Как се осигурява кворум в зала, питате ли ни?

В този аспект липсва ли ви Цветан Цветанов - на парламентарната група, в парламента?

- Цветанов липсва като организатор в парламента. Но аз мисля, че той е толкова работоспособен, че и тук идва, и на група идва. Не мога да кажа, че се усеща толкова неговата липса, защото ние сме един отбор, ние сме заедно. Комуникациите са вече на такова ниво, че ние непрекъснато се чуваме и по телефоните - и когато има някакви въпроси, и когато има някакъв проблем - ние го решаваме. Знаете, че и в Изпълнителната комисия понякога с такава телефонна връзка решаваме неща, които са спешни и които трябва да се решат същия ден.

След всичко случило се около апартаментите и терасите, защо не сте съгласни с президента, че корупцията е прояла висшите етажи на властта и институциите, както и че мерките за борба с нея не са достатъчни?

- Не присъствах на Консултативния съвет по национална сигурност. Но да се иска едва ли не президентът да назначава председателя на Антикорупционната комисия или да променим и функциите на парламента - започвам да се съмнявам дали той не се стреми към президентска република. Поне засега това е най-правилното - тази комисия и ръководството й да се избират от парламента, а не от един човек. Притеснява ме такова искане - един човек да определя възлово назначаване на фигура, която, както се казва, ще решава съдбите на хората. Имаше един главен прокурор, който казваше: Над мен е само Господ! Това е опасно. Опасно за демокрацията. Винаги трябва да се търси баланс. Отделен въпрос е, когато опозицията повтаря едно и също - че иска избори и да дойде на власт.

Ами, това й е работата на опозицията.

- И като дойде на власт - какво? Вече няколко пъти го гледаме това. Нима тези политици смятат, че човешката памет е толкова кратка? И не помним какво се случва през последните 20-30 години? Кога държавата е била в такова постоянно стабилно положение? Виждате ръста на БВП, ръста на заплатите, на доходите на хората. И да се казва, че държавата е съсипана - това е най-малкото нагло и цинично. Откакто съм влязъл в политиката, съм забелязал едно нещо. Когато държавата върви добре, БСП искат те да управляват, за да могат за две-три години да оберат каквото успеят. И държавата отново тръгва надолу, а те се отдръпват от властта и чакат пак някой да дойде да спаси положението, да натрупа нещо, да направи инфраструктура, защото без инфраструктура нищо не може да стане, за да могат те пак да дойдат. И да са добрите - те да раздават парите, както направиха по времето на Тройната коалиция. През 2009-а в последния месец на правителството  те вдигнаха пенсиите и оставиха ние, идвайки на власт, да плащаме тези пенсии, като непрекъснато повтаряха, че те са ги били увеличили.

В някои демократични страни шефското място в такива органи като КПКОНПИ нарочно се дава на опозицията, за да има взаимен контрол и баланс... 

- Не бих се съгласил с едно такова правило, защото, както виждате, на всеки две години вече има избори. Ето, сега назначаваме председател на КПКОНПИ, предложен от опозицията, и след година и половина има избори. Сменят се управляващите. Пак ли ще избираме председател на КПКОНПИ? Как ще работи тази система? Неслучайно той има мандат от пет години. Как ще се спазва това правило опозицията да определя председателя?

Защо правите промяна в антикорупционния закон, че председателят на тази комисия не е задължително да е юрист. Защо да не е юрист?

- Не бих казал, че съм толкова навътре в нещата. Само преди два месеца аз, Деси Атанасова, Антон Тодоров и Делян Добрев (ето, на момчето затова не му издържаха нервите!) бяхме повикани на разпит в същата тази антикорупционна комисия. Моето учудване беше, че трябваше да отговарям на въпрос имам ли, например, апартамент в "Царско село"? Тогава ги попитах по какъв сигнал ме проверяват. Аз мисля, че не трябва да се обръща внимание на анонимни сигнали. Не, сигналът не бил анонимен. Бил от Корнелия Нинова и група народни представители, които се основават на жълтата преса. Вижте как намират начин - именно в тези ходове да прокарат нещо, с което да тормозят. Тогава казах на разпитващите, че ако и аз съм така злонамерен, всички ще трябва да ходят на разпит, защото ще напиша, че чух нещо. Аз го пиша, но не твърдя, че е така. Защото ако има твърдение, могат да ме осъдят за клевета. И защо ме викат? За да кажа, че нямам там апартамент. И никой от нас четиримата не е имал. Но този непрекъснат тормоз по един или друг начин  се отразява на хората. Аз много често съм си мислил, откровено казано, че вече трябва да се откажа. Ако не сме екип, ако не работим за отбора, отдавна да съм напуснал политиката.

Тази поправка за образованието на шефа на антикорупционната комисия обаче поражда съмнения, че се прави заради един определен човек - сегашния шеф на ДАНС.

- Пак искам да ви кажа, че аз съм много далече от тези кръгове и интриги, и не мога да ги коментирам. И даже не искам да се мърся, честно казано, с такива неща. Аз съм предлагал едно-единствено нещо да се приеме в антикорупционния закон или в друг, тъй като сме се събирали тук с шефове на КАТ, на полиция, на транспорт, защото всеки един чужденец,  като влезе в България, първото му впечатление дали има корупция, е полицаят, който го спира и му иска пари. Защо това нещо не може да се получи в Германия, в Австрия,  в Гърция дори? Защото в техните закони ясно е записано, за десет евро - знаете ли какви са мерките! - той е уволнен дисциплинарно. Но това е най-малкото, което може да му се случи. Той губи целия си трудов стаж в институцията, в която работи, и няма право повече до живот да заема административна длъжност в обществения сектор. Това се отнася и за магистрати, и за полицаи, и за всички.

Вие доволен ли сте от качеството на законите, които излизат от това Народно събрание?

- Ами, след като непрекъснато ни броят колко закони сме приели и по това се определя работата на парламента, защо днес заседанието е започнало малко по-късно или защо сме свършили по-рано поради изчерпване на програмата, след като се налага някаква норма на работа, няма как законотворчеството да е добро. Мисля, че няма парламент, чиято работа да се отчита по броя на приетите закони. Затова има моменти, в които законите не се доизпипват, защото се бърза - дайте да ги вкараме в зала да се гледат. Но не е само времето, в което сме вътре в залата. Ние трябва да отделим много повече време в подготовката на един законопроект, за да не се прокарват лобистки текстове. Днес (сряда, 10 април - б.а.) тук бяха едни дечица от Перник, които ме питаха: лека или тежка е работата на народния представител? Аз им отговорих, че когато бях ученик, най-ми беше тежко, като ме караха да чета. Ако вземем тази логика, тук е много тежка работата, защото всеки един законопроект представлява една дебела книга и ти трябва да я прочетеш в рамките на една седмица. И да вникнеш в това дали има лобистки текст, защото в един закон, ако мястото на запетаята се премести, значението вече е друго.

 

 

Красимир Велчев е роден на 6 януари 1951 г. в София. По образование е инженер със специалност "Автоматизация на производството", а по професия бизнесмен. Завършва Токийския университет - "Контрол над мениджмънт и качеството", специализира "Управление на човешки ресурси" в УНСС. Член е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Депутат в 41-вото, 42-рото, 43-ото и 44-ото НС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във