Банкеръ Daily

Крум Зарков пред „БАНКЕРЪ“:

Тези избори ще наредят политическата картина за години напред

Г-н Зарков, на изборите от 4 април БСП коалицията спечели доверието на 480 000 българи, а на 11 юли гласовете ви паднаха на 366 хиляди. И в двата случая обаче г-жа Корнелия Нинова оцени представянето на партията като добро. Какво във вашите очи ще представлява добър резултат на предстоящите избори?

- Корнелия Нинова не е казала, че резултатите са добри. Резултатите не са добри. Скоро ще разберем дали сме си взели поуките.

Понастоящем БСП балансьор ли е или да?

- БСП не може да е просто балансьор. (Смее се) Винаги сме имали по-голяма амбиция. Други партии през годините са приемали тази роля.

ДПС десетилетия беше монополист в балансьорството, сега тази роля му се изплъзна.

- Раздробяването на политическия живот води и до това, че балансьорът няма да е само един. Възможните конфигурации в следващия парламент са две.

И в двата случая БСП ще отговаря за езика на кантара. Едната опция е ГЕРБ и ДПС плюс БСП.

- БСП категорично е заявила принадлежността си към страната на промяната и срещу статуквото, олицетворявано от ГЕРБ и ДПС.

Някои анализатори не изключват вариант, при който ГЕРБ взима мандата, ДПС ги подкрепя явно, а БСП се присъединява неофициално, в името на националните интереси и спасението на татковината. Изключвате ли го?

- Чувал съм анализи в тази посока. БСП се бори 5 г. като парламентарна опозиция, когато някои от сегашните нови сили още не съществуваха. Не виждам как тази версия може да бъде убедително разказана. Ние гоним промяна на модела. Надявам се на по-солиден резултат, за да можем да го постигнем.

Какъв резултат, според вас, ще бъде солиден? Нека говорим в абсолютни цифри, а не в проценти, защото процентите подлъгват, в зависимост от избирателната активност?

- Работата ми не е да давам прогнози, а да се боря за всеки глас. Предимството на БСП пред другите партии на промяната е, че ние имаме голям опит и знаем как работят парламента и институциите. Видяхме колко важно е това. Пример е случващото се в Германия, където политическите преговори след изборите не са по-лесни. Но те винаги водят до солиден документ, в който са описани мерки и политики. След това започва разговорът кои ще ги изпълняват в лично качество.

Висока степен на вероятност има БСП отново да получи мандат за съставяне на правителство. Какво означава фразата „кабинет на всяка цена“? Има ли изобщо нещо в живота, което се прави „на всяка цена“? Какво съдържание има тази фраза в сегашната политическа ситуация?

- Тази фраза не произлиза от средите на БСП. Не вярвам, че каквото и да е може да се получи на всяка цена.

На всяка цена би могло да означава и кабинет ГЕРБ - ДПС - БСП.

- Абсолютно сте прав. Да се сформира правителство не значи просто да се съберат 121 депутати. Да се получи правителство значи да се изработи политическа конфигурация, която е обществено приемлива. Не е достатъчно само да се търси математически сбор. На БСП няма да бъде простено, ако строи кампания на една тема, а после започне да прави точно обратното, поради политическа конюнктура. Такъв тип правителство би било евфимерно. Затова кампаниите са много важни, а последните две бяха проведени без да се говори за политика. Печелеха най-мълчаливите, тези, които се скриха. Сега народът ще разбере за какво става дума, само ако партиите от антистатуквото направят обща управленска програма и всеки отстъпи по малко.

Но производството на „червени линии“ в сектора на промяната върви с пълна сила. Не подценявате ли също ролята на предразсъдъците в нашия политически живот?

- Нормално е всяка партия да се разграничи от другите, за да се изяснят характеристиките й.

Др. Ленин го е казал: първо да се разграничим и после да се обединим.

- Той го е казал в друг специфичен контекст. (Смее се) При нас сега всяка политическа сила е в режим на състезание, подчертават се разликите.

В предизборна обстановка е разбираемо, но да се чертаят червени линии след избори е неразбираемо, тогава трябва да се градят конструкции.

- Двата периода не могат да бъдат клинично разграничени. А срещу цялата политическа система има предразсъдъци, трупани в продължение на 30 години.

БСП също има една опашка за късане - комунистическото минало, годините на Виденов, съучастието с ДПС и Царя в Тройната коалиция...

- Допускали сме и грешки, но във всеки един от тези периоди има с какво да се гордеем. През 1996 г. именно правителството на Виденов подаде молбата ни за членство в ЕС, по време на Тройната коалиция пак социалист подписа влизането ни в ЕС. Освен Батко и Братко, Тройната коалиция имаше икономически постижения, които не са за подценяване.

Как си обяснявате агресивното поведение на ДПС в тази кампания, както и хазартния ход да направят осветения от „Магнитски“ г-н Пеевски водач на две листи?

- Като юрист не мисля, че има някакъв проблем г-н Пеевски да се кандидатира за депутат. Американското финансово министерство няма да санкционира българския парламент за това, че дава заплата на Делян Пеевски. Проблемът в случая е политически. С явяването си на президентски избори, г-н Карадайъ цели да мобилизира до крайност избирателите на ДПС и да покаже колко точно са гласовете в полза на ДПС, защото задачата им е да попречат за преизбирането на Румен Радев.

И да изтъргуват с ГЕРБ тези гласове срещу евентуалния втори тур?

- Вие го казахте, точно това е демонстрацията.

Толкова струваме и толкова ще искаме като политическа цена при бъдещи варианти?

- До глас. Не е невъзможно да се постави въпросът по този начин. Колкото до кандидатурата на Делян Пеевски, това е жест и към международната общност. ДПС демонстрира, че може да се абстрахира не само от българското обществено мнение, а и от международното. Това е важна новост.

В случая ДПС не дава ли знак на Анкара и Москва, че се присъединява към антиамерикански блок?

- Не мога да преценя.

Отдавна се говори, че руските интереси в България минават през ДПС. Сега комбинацията не става ли триъгълна?

- Моята специалност е международно публично право и международните отношения са нещо, което следя. Чувал съм различни интерпретации, но без достатъчно факти не мога да си позволя да включвам имената на държавни мъже от други страни.

Но турският президент се вряза в българския политически живот по време на партийна конференция на ДПС.

- Това е абсолютен факт. Ердоган обаче беше търсен не само от хората на ДПС - Борисов отиде до Анкара също по време на избори. С пускането на Карадайъ в президентската надпревара, ДПС показва, че тези избори са изключително важни. И не грешат. Предстоящите избори ще наредят политическата картина в страната за години напред.

Вие сте кандидат за депутат от Русе. Какво показва русенската извадка за националните картина?

- Много важен регион, който за дълги периоди беше игнориран от централните власти. Това е градът, от който може да тръгне икономическото и демографското възстановяване на цяла Северна България. Затова всички политически сили са струпали сериозни имена в Русе и района.

Как намирате националистическия уклон в лявата БСП?

- БСП винаги е залагала на патриотичния уклон. Надявам се да намерим точното сечение между вредния, затварящ се шовинизъм и просветения патриотизъм.

Левите политически движения в Европа са либерално и глобалистично настроени, там трудно ще се намери глас срещу „Истанбулската конвенция“, примерно. Има ли еклектика в левия сектор?

- Не „Истанбулската конвенция“ е принципът, по който се определя лявото и дясното.

В България “Истанбулската конвенция“ е превърната в основен политически тест.

- То е заради спецификите на българския дебат. “Истанбулската конвенция“ не може, а и не е нужно да бъде приемана в България.

Това е документ, който няма юридически характер.

- Точно затова. Не може заради решението на Конституционния съд. А за защитата на жените от домашно насилие има какво да свърши нашето вътрешно законодателство. Конкретните стъпки са много по-важни от един политически документ.

Не е ли време БСП да освети по-сериозно фигурата на сегашния съветник на президента и бивш член на вашата партия Николай Копринков, цитиран често от Борисов като човек от задкулисие?

- Николай Копринков е част от администрацията на президента.

Върху това име има натиск и от страна на БСП – като човек, който работи срещу интересите на „Позитано“ 20.

- Не съм в тези интриги. Очевидно Копринков се описва като някакъв „сив кардинал“, но доколкото знам, изпълнява функциите, с които е натоварен в президентството.

Готов ли е Крум Зарков, усмихнатото лице на БСП, човек, с когото почти всички партии на промяната изразяват желание да комуникират, да стане „червения Кисинджър“, „совалката“ в предстоящите тежки следизборни преговори?

Аз съм част от БСП. Ситуацията е много по-сложна. Уважението, което съм готов да демонстрирам към всеки, не може да измести политическия разговор, включително в неговите формални измерения. Всяка политическа сила има своите структури, които не могат да бъдат заобикаляни под никаква форма. И не бива.

Разговора води: Емил Янев

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във