Банкеръ Daily

Позиции

Съвременният капитализъм има нужда от лечение

Рей Далио
S 250 1d0aae74 5498 481d 946f 919c02e5a594

Двама от най-богатите мъже на Щатите: Реймън "Рей" Далио - основател на един от най-големите хеджингови фондове в света Bridgewater Associates, и Джеймс "Джейми" Даймънд - главен изпълнителен директор на "Джей Пи моргън Чейз", изразиха преди десетина дни емоционални опасения за състоянието на капиталистическата система, от която толкова пълноценно са се възползвали. Даймън анализира в писмо от 50 страници до акционерите си недостатъците на съвременния капитализъм, предложи набор от начини за лечението му и похвали европейската традиция за социална демокрация с всичките й "силни осигурителни мрежи". Далио бе малко по-кратък, но не по-малко разтревожен в есето си в LinkedIn и предупреди за "някаква форма за революция", ако социалното неравенство не се коригира незабавно.

Подобни послания са доста необичайни за толкова богати хора. Чистото състояние на Далио е оценено на 18.6 млрд. щ. долара от списание "Форбс". Докато Даймън притежава 1.3 млрд. долара, а през миналата година е получил възнаграждение от 31 млн. долара - почти 2600 пъти по-високо от най-ниско платения касиер на "Джей Пи Моргън Чейз". Все пак, двамата мъже заслужават аплодисменти за усилията си да анализират задълбочаващото се заболяване на световната икономика и за потенциалните лекове, като подкрепят горещо по-високите данъци за най-богатите.

В своето есе в LinkedIn Далио подчертава, че съвременният капитализъм не работи успешно за повечето американци и трябва да бъде реформиран. Той излага шокиращи данни за неравенството в Щатите.

Далио разделя икономиката на две основни части - 40% лица с високи доходи и 60% - със скромни постъпления. По негови сметки от десетилетия е налице малък или нулев реален ръст на доходите на мнозинството американци, като трудоспособните от ниската част на скалата (60%) не са получавали реално увеличение на приходите си от 1980-а. Същевременно, през същия период най-успелите 10% са удвоили приходите си, а най-богатият 1% са ги утроили. Лицата от върховите 40% вече са средно 10 пъти по-богати от "бедните" 60% (срещу шест пъти през 1980-а). А състоянието на американците от върховия 1% е по-голямо отколкото на 90% от населението - същата разлика както през 1935-1940-а - период на големи вътрешни и външни конфликти за повечето държави по света. Делът на децата, които печелят повече от родителите си, е паднал от 90% през 1970-а на 50% през 2019-а.

Мнозинството работещи от долната 60-процентова скала са бедни като едва една трета от тях могат да отделят пари в брой или във финансови активи от доходите си. Според последното проучване на Федералния резерв 40% от всичките американци биха заделили с огромни усилия по 400 щ. долара за извънредни нужди. 

Най-неприемливо за Далио обаче е, че американската система не полага добри грижи за много деца, като голяма част от тях са бедни, болни физически и психически и зле образовани. Бедността сред подрастващите в Щатите е 17.5% към началото на 2019-а и почти непроменена в сравнение с 2017-а, когато близо 17% от децата са живеели в семейства, които не са успявали да им осигуряват адекватна прехрана заради недостатъчно доходи. По този показател американците се подреждат след Полша, Гърция и Чили. Ефектите на домината от тези условия са скъпи. Ниските доходи, зле финансираните училища и недостатъчната семейна подкрепа за децата водят до слаби резултати от обучението, а те, на свой ред - до ниска производителност и ниски възнаграждения за хората, които се превръщат в икономически товар за обществото.

Далио излага и пътищата за реформиране на съвременния капитализъм.

На първо място, да се обявят неравенствата на доходите и на трудовите възможности за въпрос на националната сигурност, защото никакви промени не могат да се направят, ако не се ангажират хората, които държат лостовете на властта.

На второ място, да се разработят ясни мерки за оценка на успеха. По този начин ще бъде насърчена културата на отчетност до отделните индивиди и те ще са наясно дали са нетни вносители или нетни консуматори за обществото. След което с общи усилия ще бъде направен опит потребителите да се трансформират в нетни сътрудници. 

На трето място, да се преразпределят ресурсите, за да се елиминират неравенствата. В тази връзка препоръките на Далио са в три насоки:

- да се създадат публично-частни партньорства, които да преценяват и да инвестират в проекти, носещи и социална и икономическа изгода;

- да се увеличат данъците върху замърсителите на околната среда и върху други дейности, предизвикващи здравословни проблеми;

- да се въведат целеви увеличения на данъците на най-богатите, като средствата от тях се насочат към социални програми, целящи стимулиране на производителността на стопанството.

На четвърто място, да се постигне по-добра координация между паричната и фискалната политика, така че парите да отиват в ръцете на онези, които ще ги харчат (по-бедните и средната класа), а не да ги спестяват, както правят богатите.

В заключение на есето си Далио обещава да инвестира 100 млн. щ. долара за училища и микрофинансиране в щата Кънектикът при условие, че щатските власти и други филантропи направят съизмерими дарения.

Семейната фондация на Джейми Даймън също е инвестирала десетки милиони долари в образователни инициативи в Чикаго и Бронкс, Ню Йорк. Даймън пледира също, че не трябва да се държи сметка само за интересите на акционерите в дадена компания, но и за нейните служители, за клиентите и за общностите, в които развива дейност, защото това ще е в дългосрочен интерес на инвеститорите.

Докато предложенията на Далио за комбинирана форма на капитализъм и социализъм със сигурност ще трябва да се борят за подкрепа, все повече се налага убеждението, че богаташите ще трябва да плащат повече. Бившият шеф на "Старбъкс" Хауърд Шулц, чието лично състояние се оценява на 3.7 млрд. щ. долара към април 2019-а и който обмисля да се кандидатира за следващите президентски избори в Щатите, заяви през март, че е необходимо богатите да бъдат обложени с по-високи от сегашните си данъци.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във