Банкеръ Daily

Позиции

Страх лозе пази (по "Магнитски")

За едни - трън в петите, за други - музика в ушите. Глобалният закон "Магнитски" изглежда върши работа, макар че резултатите от нея у нас са трудно видими. Докато правната ни доктрина тепърва ще мисли какъв да е юридическия отговор на американския закон, банковият сектор няма време за мислене. 

От управителя на БНБ Димитър Радев научихме, че както централната, така и търговските банки са въвели отдавна съответните разпоредби във вътрешните си правила. В очакване на бъдеща нормативна рамка на европейско равнище са дадени указания за прилагане на Закона за мерките срещу изпиране на пари. При всяко съмнение търговските банки трябва да информират ДАНС, което задължение не е от вчера. И понеже дейността на агенцията е пълна мъгла, гуверньорът побърза да увери че БНБ упражнява контрол в тази насока, а с ДАНС бил подписан преди 6 години меморандум за оперативно сътрудничество. 

Научихме още, че размерът на кредитите на засегнатите в "българския" списък лица е незначителен спрямо общия за банкова система - 11.2 млн. лв. срещу 65 млрд. лв., или 0.017% съотношение помежду им. 

"Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да чакат политически или други действия, забавянето може да им струва скъпо", подчерта Димитър Радев.

Неприятно е да се приеме, че институциите ни се активират антикорупционно само под външен натиск, но какво е суверенитет без законност? Колкото до сигналите, че Брюксел не приема екстериториалното прилагане на законодателство на трета страна, тепърва ще видим куража на евроинституциите.  Защото, както подчерта гуверньорът на БНБ пред парламентарната комисия "Магнитски", всяка една българска банка, която не прилага санкционните разпоредби, може да бъде включена в наказателния режим и да повлече цялата банковата система.

Иначе у нас всичко си върви по старому. Йордан Цонев надига правозащитен глас в полза на санкционираните от американското финансово министерство и свързаните с тях лица, включени в предпазния списък на служебния кабинет. Грижа го е, че не можели да си платят данъците. Специално за Делян Пеевски в ДПС нямало данни да е вършил нещо незаконно. Такива нямало и в българските институции, а партията работела само с факти и нямало как "да питаме Конгреса". 

Впрочем страх лозе пази. Гуверньорът Радев припомни съдбата на третата по големина латвийска банка ABLV преди три години. След като я спипаха, че нарушава санкциите срещу Северна Корея и през нея се перат пари  от корупция, тя беше изключена от доларовите пазари, което доведе до паника сред вложителите и отказ за подкрепа от страна на Европейската централна банка. Резултатът - фалит в рамките на 10 дни и решение за ликвидация. В добавка, в седмицата, когато САЩ поискаха изолирането й от американската финансова система, управителят на централната банка в прибалтийската държава беше арестуван.

Facebook logo
Бъдете с нас и във