Банкеръ Daily

Позиции

Стандартно преориентиране

Покрай приоритетите под мотото "Нулева толерантност към корупцията" новият премиер Кирил Петков засегна болния въпрос за медийната свобода. Няма го като отделна тема в коалиционното споразумение, но без нея почтеност и промяна на модела не може да има. Просто защото несвободните медии са част от всеки управленски модел, когото обслужват срещу заплащане.  

На журналистически въпрос при представянето на кабинета Петков обеща медиите да имат възможност за максимална информация за всяка една от управленските дейности. Както и „Прозрачност“ да бъде другото мото, което да е продължение на първото - нулевата толерантност. И увери, че прозрачността няма да бъде само към изпълнителната власт, но и за финансирането на медиите.

"Ще искаме да дадем ясна представа на българския народ какви средства при какви медии отиват, за да има пълна отчетност за това. Така, че всеки да е наясно че тези средства са на данъкоплатците и те трябва да се изразходват по най-смисления начин. С други думи, вече няма да има непрозрачно финансиране от нечие министерство към нечии медии. Ще има един аршин към всички и пълна прозрачност", заяви новият премиер.

В по-общ план Петков подчерта, че отхвърля категорично всякакви финансови помощи от заинтересовани спонсори и увери, че няма човек, който може да му каже: „Кириле, сега трябва да направиш това или това!“. Каза още, че не е важното държавните пари да се дадат на някого, а тези пари да стимулират частни инвестиции, както е навсякъде в белия свят. И структурата да бъде такава, че парите да не се крадат.

Добри заявки! При това не звучат като прословутата директива към партийния актив от първото десетилетие на прехода: "Нахранете журналистите!" Какво правим обаче с онези, които оцеляваха на мъка, разобличавайки (а с това и разграждайки) системно модела "Борисов"? Както и с други, които му слугуваха до последно преди да надушат промяната? И вече леят дитирамби под мотото :"Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия"? 

У нас ганьовците с лопата да ги ринеш, а около избори иди че разбери бай Ганьо консерва ли е и или либерал. По Алеко:

 - Ами че ти бе, бай Ганьо, нали си уж либерал - осмели се да възрази Бочоолу.

- Кой ти каза, че съм либерал! - попита строго бай Ганьо.

- Как кой ми каза? Ами че не помниш ли колко консерватори си пердашил, колко си ги псувал, как да не си либерал? Не знаеш ли - ти сам каза, - че даже на Иречека си се хвалил, че си либерал? - възразяваше Бочоолу.

- Ей че си прост! - отговаря със снизходителна усмивка бай Ганьо. - Че какво, като съм казал на Иречека, дума дупка прави ли! А бе, ахмако, че аз, един Иречек ако не метна, кого ще метна?

 

  

 

 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във