Банкеръ Daily

Анжела Адамова и Венелин Божилов от „БОЕЦ“ пред „БАНКЕРЪ“:

Сръчни юнаци от задкулисието „щипкат“ бюджетни и европейски пари

Г-жо Адамова, непосредствено преди изборите Сдружение „БОЕЦ“ публикува нов скандален запис, озаглавен „Шиши не дава“, от който прозира, че зад политическата вихрушка конструкциите на задкулисието засега са непоклатими. Каква е степента на достоверност на този запис?

А. А.: Става дума за разговор между Димитър Ламбовски и Стоян Мавродиев. Достоверността може да бъде установена по много начини, ние разполагаме с добри експерти. Например, вече е доказано, че не става дума за техническа компилация от различни разговори. Най-важното е, че един от участниците потвърди участието си в диалога. Димитър Ламбовски, герой в различни мафиотски истории още от 90-те години на миналия век, който се явява около всяко едно правителство като тъмен герой, призна, че такъв разговор е воден. Отделно сме обявили фондонабиране за сертифицирана международна експертиза на материала.

В. Б.: Друг вариант за верификация е г-н Мавродиев да заведе дело срещу нас - както вече заяви, и в съда да излезе цялата истина.

Какъв е произходът на този запис?

А. А.: Имаме различни източници, но ние не ги търсим. Те сами идват при нас, защото знаят, че ще дадем гласност. Ние добре знаем историята на г-н Мавродиев и на други герои на прехода. Лошото е, че у нас емоциите от политиката винаги взимат връх.

В. Б.: Искахме тъкмо в предизборна обстановка да осветим част от задкулисието.

Изглежда задкулисието остава невидимо само за прокуратурата. Кога смятате, че се е състоял разговорът между двамата?

В. Б.: По косвени белези, най-вероятно 2019 година. По времето, когато г-н Мавродиев вече е в ББР. Друга косвена улика са думите на г-н Ламбовски, който неведнъж говори за въпросните къщи в Посиди, Гърция.

Весели теми за шепа хора във време, когато здравната криза още не е настъпила, но бизнесът е в траен застой, а българската икономика е закотвена на дъното в ЕС. Тъкмо тогава едни сръчни момчета обсъждат как да „щипнат“ обществени средства в особено големи размери. Какво разбираме в дълбочина от въпросния разговор, намесва се името на някакъв могъщ „Шиши“?

А. А.: Да, навярно става дума за тогавашния депутат от ДПС Делян Пеевски. Този и други записи са разположени в криминално-олигархична матрица. И проблемът не е в записите, а в някакви органи, които се наричат контролни. Те трябва да охраняват закона, а не обръщат внимание на подобни факти, които кънтят от години. Конкретно този запис съдържа три аспекта. Първият са къщите на Мавродиев в Гърция, за които през годините някои медии неведнъж сигнализираха. В настоящия разговор Ламбовски и Мавродиев обсъждат сделка за 400 000 евро и отделно 200 000 евро, които някакъв шофьор ще пренася кеш през граница. Това си е чисто пране на пари, което е проблем и на българската, и на гръцката страна.

В. Б.: От думи в разговора става ясно, че това не се случва за първи път. Това е стара схема. Г-н Мавродиев има история във финансовите престъпления, доказани от прокуратурата, това е факт. Доказа се, че той има нарушения, свързани кредитна информация, но давността беше изтекла и обвинения не бяха повдигнати.

А. А.: И двамата са експерти, така да се каже. Вторият пласт от разговора е свързан с ББР. Мавродиев признава, че с освобождаването му от КФН и назначаването му в ББР, вместо да му извадят очи, са му изписали вежди. Тоест - матрицата го е възнаградила с по-висок пост.

Тук е мястото да напомним, че предназначението на ББР е да подпомага малкия и средния бизнес.

А. А.: Ето това е ключът. ББР е създадена от правителството на ОДС през 1999 г. с 99% държавно участие специално с тази цел. Какво разбираме от този запис за работата на банката? Още по царско време банката беше овладяна от корпоративната група на ДПС - чрез Димитър Тадаръков, и оттогава до днес тя не е изпускана от този кръг. Чии фирми получаваха пари през ББР? Румен Гайтански, Домусчиев, Пеевски... Техни приближени са получили стотици милиони.

В. Б.: Ако се погледне портфолиото на ББР, която трябваше да обслужва малки и средни предприятия, повечето кредити са за едри фирми и дружества.

Последният скандал беше свързан с колекторска фирма.

В. Б.: Да, която имаше капитал няколко хиляди лева, а получи кредит десетки милиони. Доколкото е известно, лимитът за кредитиране там е 2.5 млн. лв., а в записа разговарящите коментират, че има начини той да бъде прескачан. Те споменават „щипвания“ от по 200-300 хиляди евро за лично ползване, които са дребна работа за тях.

Глаголът „щипвам“ е много важен, той пронизва целия разговор и показва безпределна наглост, цинизъм, дебелоочие и усещане за безнаказаност.

В. Б.: Той показва моралната същност на нещата. А от тази разговор става ясно, че други подобни разисквания са били водени десетки пъти. Освен за бюджетни средства, говорят много и за европейски проекти. Здравей, здрасти и „щипкането“ започва. Но когато става дума за по-едри суми, се съобразяват с един, дето бил много лаком и го наричат „Шиши“. Задължително трябвало да се мине през неговото одобрение.

„Шиши“ ли е върхът на тази финансова пирамида, според думите на разговарящите?

В. Б.: Явно да. Тук стигаме и до третия аспект в скандалния запис. „Шиши“ е на върха не само във финансовата част от дейностите, но той също така не позволява да се правят предсрочни избори.

Значи разговарящите свидетелстват, че „Шиши“ стои на върха и на политическата пирамида?

В. Б.: Става ясно, че Бойко Борисов е негова пионка.

А. А.: Да се върнем към втория пласт в разговора. От него става ясно, че „щипването“ засяга не само парите на българските граждани, а и на европейските. Това си е стара схема, още отпреди времето на „Батко и братко“. Щом на хоризонта се появиха европейските средства, българската криминално-олигархична група и част от корпорацията на ДПС сложиха във всички ключови точки по пътя на парите свои хора, под формата на експерти. Намират ги и ги слагат за шефове на обществените пари. Те са били експерти, доколкото Мавродиев беше експерт на наркотрафиканта Банев.

Всъщност съвременната българска олигархия беше закърмена и отгледана именно с бюджетни и европейски пари.

А. А.: Точно така. Ние и европейците сме хранителната им среда. Преди години гости от швейцарското национално радио не можеха да ни повярват, че това е вярно. После проверили и се убедили. Затова сега сезирахме българската и европейската прокуратури, ОЛАФ, ЕК. Отделно и гръцката прокуратура - за сделките с вилите. Ще информираме и международни банкови институции – Световната банка, ЕЦБ и Европейската банка за развитие, която има процент в ББР. Искаме одит. Ако сегашният парламент не стъпи върху пътя на парите и не вземе поне две качествени решения, не става ясно накъде е тръгнал. Агенцията за държавна финансова инспекция може да влезе абсолютно навсякъде, има права почти колкото прокуратурата и може да проверява самата прокуратура.

Борисов ли е държал политическия чадър над веселите момчета, които „щипкат“ или има по-силна ръка?

В. Б.: Бойко Борисов се споменава в записа като пионка. Според разговарящите, „Шиши“ е на върха в политически, икономически и финансов аспект. Става дума за организация като от филмите, където един шеф казва кое може и кое не може.

А. А.: Това е третият пласт на нашата информация. Мавродиев ясно казва – сутринта говорих с „Шиши“. Има предвид Делян Пеевски. И той не дава предсрочни избори, Борисов трябвало да си изкара мандата докрай.

Действително, през лятото на 2020 г. Борисов изглеждаше като човек, който вече е написал оставката си.

В. Б.: Той се беше поддал на натиска от улицата, но явно натискът от „другото“ място е бил по-силен. А неговото лично мнение не е имало никакво значение. Изпълнявал е заповеди.

А. А.: Сигурна съм, че Борисов не е знаел и какво става в ББР, не му е било разрешено да знае. Наблюдателят на тази банка беше Влади Горанов, посредникът между ДПС-корпорацията и ГЕРБ.

Всички партии на протеста предизборно се заканваха, че ще осветлят точно това, за което говори и „БОЕЦ“. Как реагираха те на този запис, не чухме той да бъде цитиран в пленарната зала на НС, при обсъждането на ревизиите на управлението на ГЕРБ?

А. А.: Засега не сме дочакали реакции. Опасенията ни са дали Шиши не продължава да раздава.

Не се ли хванаха в капана на ГЕРБ останалите партии - да се прави ревизия на цели 10 г., вместо на най-крещящите нарушения от последните 3-4 г., които са проверими за кратко време?

А. А.: Точно за това настоявахме. Няма време, а и след петата година назад повечето престъпления потъват в давност. Не се ли хванат партиите на протеста за 3-4 ключови казуса, нищо няма да се излезе в рамките на този парламент. Но ако произлезе правителство, колкото и крехко да е то, може да свърши някаква работа в тази посока.

Значи ли това, че дотук моделът е непоклатим?

А. А.: Абсолютно! Задкулисието се крие в мълчанието на останалите.

Разговора води: Емил Янев

 

Разговорът между Димитър Ламбовски и Стоян Мавродиев може да чуете ТУК

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във