Банкеръ Daily

Данъчна жмичка

Спецов, я хвърли едно око на абитуриентките!

Монтьорите и склададжиите също не са за пренебрегване

Националната агенция за приходите под новото си ръководство правилно се насочи към „резервите” в данъчната събираемост. Г-н Спецов бе похвален за тази първа инициатива и от легендарния груб фискалист Симеон Дянков. Само така можело да се избегне актуализацията на бюджета при евентуална невъзможност (липса на парламент) това да стане, каза бившият финансов министър.

 

Занемарените стари вземания обаче не са единствената пробойна в хазната. Много малки и дребни бизнеси като правило не само укриват данъци, те са неизвестни за Приходната агенция. Всеки непредубеден може да изброи няколко нелегални сектора – домашни фризьорски салони, маникюристки и педикюристки, гаражни автосервизи скрити зад магазинчето за авточасти, складове за строителни материали. Масово в тези сектори дребният бизнес не е имал среща с фискалния бон.

Спецов, сега точно е времето да хвърлите едно око на абитуриентките! Трябва да знаете, че

часовете за фризури и маникюри са заети

до края на юни и то още от април. Кой и къде лустросва девойките преди броенето до 12 да започне?

Една от водещите собственички на фризьорски салони в София твърди, че в столицата има около 1000 обекта, които работят на светло и поне още 5000, които работят „на тъмно”. Тя е сметнала, че с по 50 постоянни клиента, нелегалните й колежки си докарват месечен приход на опитен IT специалист. Става дума за суми между 3000 и 5000 лева.

Тези тайни магьосници на косите и ноктите си правят кътче в апартамента или на остъклената тераса, а когато се налага нарамват куфарчетата с необходимите инструменти и химикали и тръгват по адреси. Пристигането на място - в уречения час и с "пълно бойно снаряжение" - струва двойно.

Още в началото на пандемията, повечето малки салони заложиха на нелегалното. "Десетки редовни клиентки ми звънят и се молят", разказа фризьорка, която е благодарна на пандемията, че я е мотивирала да работи вкъщи.

Ярки представители на сенчестия бизнес са и дребните автомонтьори.

Още през 2018 г. "БАНКЕРЪ" писа, че по мнения на експерти

в гаражните сервизи се въртят около 1 млрд. лв.,

голямата част от които са необлагаеми. Шофьор сте и се налага да отидете в сервиз? Какъв е вашият: голям и лицензиран или в кварталната барака, схлупена между блоковете? А може би е в някой съседски гараж?

Над 3000 са въпросните работилници само в София. Какви са монтьорите, работещи там? Едва ли сте наясно с тяхната квалификация. Защото много често повечето нямат необходимата техническа подготовка и не спазват правила за безопасност. Говори се, че сериозно са зачестили инцидентите с пожари в някои от нелегалните сервизи. Към това се прибавя фактът, че тези места са сериозна заплаха и за околната среда - те нямат договори за изхвърляне на отпадъчните материали като масла, акумулатори, стари гуми...

Най-често естественото прикритие на нелегалните автосервизи са магазините за авточасти. Едва ли има такъв обект, в който, като ви намерят частта, да не ви предложат поне 10% отстъпка, ако се съгласите да ви я монтират в техен сервиз. Какъв е, къде е, не е от значение.

Авторемонтните работилници "на сянка" крият над 1 млрд. лв. оборот годишно, каза преди време за "БАНКЕРЪ" инж. Емил Германов, който оглавява Съюза на автосервизите в София. Върху тези пари не се начисляват и не се внасят данъци и осигуровки в държавната хазна.

Доколко може да се приеме за реална тази внушителна сума? Специалистите обясняват, че стойността на ремонтите (в които влиза и смяната на масло, филтри, ремъци, ролки, накладки, съединители, гуми, свещи и пр., наред с по-сериозните повреди, включително и от пътни инциденти на незастрахованите автомобили)

излиза средно по 330 лв. на година,

а броят на колите у нас е приблизително 3.5 милиона. Всеизвестен е фактът, че при по-новите коли частите и консумативите са по-скъпи, но пък старите се нуждаят от повече ремонти. А в по-голямата си част автомобилният парк у нас е втора ръка.

"Само един таен сервиз, който работи незаконно, ако се регистрира като ЕТ (едноличен търговец) в София, би трябвало да внесе патентен данък от 1800 лв. годишно. А става дума за десетки хиляди нелегални сервизи", изтъква Германов.

Предполага се, че над 10 000 сервиза в страната работят на черно и над тях не се упражнява никакъв контрол.

Проблемът идвал още от далечната 2000 година. След нея дейността на монтьорите била прехвърлена към Закона за занаятите и оставена на самотек - без ясна регламентация. Резултатът днес е повече от странен - всеки търговец може да отвори сервиз, стига да се сдобие с нужната регистрация. Това е единственото условие, защото законът не го задължава да покрива изискванията за техника и квалификация на работниците. Съответно, редица авторемонтни работилници не дават гаранция за ремонта и използваните части, много от тях не издават и касови бележки.

 

Борсите за строителни материали

също са крещящ пример за избягване на данъчно облагане. Пробвайте! Обадете се, на която и да е от тях и си поръчайте инертни материали – пясък, филц, чакъл или пък пелети - модерното гориво за камини и котли. Цената ви харесва и поръчате количество. Набързо ви правят сметка на коляно, включват суми за транспорт и за разтоварване, ако искате,  и ви казват крайната цена на доставката.

На другия ден камионът пристига в уречения час, разтоварва и накрая шофьорът ви подава смачкана „сметка”, такива каквито даваха сервитьорите при соца. В нея пише само една сума. За фискален бон и фактура е смешно да питате. Пък и за какво ви е, след като и вие кярите от по-ниската цена.

„Какво ми е дала тази държава, та и аз да и давам?”, гласи популярната максима за такива сделки. И изговарящите я в повечето случаи са прави, само дето са в нарушение на закона. Който пък е „врата у поле”.

Точно заради тази взаимопомощ в укриването на данъци

България е в топ 3 по укриване на данъци в ЕС.

Това написа преди време месечното издание на Асоциацията на италианските данъкоплатци списание "Контрибуенти". У нас не се декларират близо 40% от подлежащите на облагане доходи.  

Данните са от специализираните полицейски органи на страните от ЕС и са обработени от неправителствената организация KRLS-Network of Business Ethics.

Италия е страната в ЕС с рекордно избягване на данъци, при което не се декларират 54,5% от подлежащите на облагане доходи. В европейската класация след Италия се нареждат Румъния с 42.4% укрити доходи, България - 39.8%, Естония - 38.2% и Словакия - 35.4 процента.

Най-съвестни данъкоплатци са шведите - със 7.3% укрити доходи, белгийците - с 10.1% и англичаните - с 11.7 на сто.

В такива случаи, българите казваме „Те са от друго тесто!”

А ние сме от "тестото" на Андрешко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във