Банкеръ Daily

Позиции

Слуховете за оставката на Виско засега не се потвърждават

Игнацио Виско

Председателят на "Банка д'Италия" - Игнацио Виско - не планира да освободи поста си, обяви говорител на институцията в отговор на вестникарска публикация, че премиерът Марио Драги ще го подмени заедно с други лица на ключови позиции преди изборите през идната година. Вестник "Ил Фолио" пише, че Виско ще напусне през октомври - година преди приключването на мандата му - и по този начин ще даде възможност за назначаването на професионалист, близък до правителството. Най-вероятният кандидат е членът на борда на Европейската централна банка - Фабио Панета - съобщават още журналистите като се позовават на добре информирани източници. 

Евентуалният по-бърз избор на приемник на председателя на "Банка д'Италия" ще позволи на Драги да назначи колкото е възможно повече свои протежета технократи на ключови позиции докато е начело на правителството и те ще бъдат гръбнакът за защита на държавата от влиянието на популистите в бъдещия кабинет. Сред другите спрягани за подмяна висши мениджъри са ръководителите на някои държавни компании, между които - "ЕНИ", "Енел", "Леонардо" и Агенцията за данъчни приходи, твърди още вестникът като се позовава на "Операция болтове", която се отнася за винтовете и гайките, укрепващи  рамката.  

Въпросната инициатива ще се проведе в условията на растящо политическо напрежение и разногласия в широката коалиция на Драги и перспективата за избори най-късно през първото полугодие на 2023-а. Италия премина преди дни и през сериозни турбуленции на пазара на държавни облигации, принудили ЕЦБ да обещае бъдеща подкрепа на страната.  

Правителството на Драги оцеля след остри противоречия за разходите за военна помощ за Украйна и разцеплението на движение "Пет звезди". Министърът на външните работи Луиджи Ди Майо напусна партията, която беше против изпращането на оръжия на Киев, за да основе собствена политическа сила.  

72-годишният Виско - бивш главен икономист на ОИСР, в момента изпълнява втория си шестгодишен мандат и е най-дълго задържалият се член на управителния съвет на ЕЦБ след Клаас Кнот от Нидерландия. Спекулациите за преждевременното му оттегляне от поста са най-новият обрат в кариерата му, белязана от моменти на висока доза несигурност. 

Оригиналната му номинация за лидерската позиция в "Банка д'Италия" през 2011-а от тогавашния италиански премиер Силвио Берлускони беше голямата изненада, отстранила други перспективни кандидати, включително и тогавашния член на изпълнителния борд на ЕЦБ - Лоренцо Бини Смаги. Преизбирането му през 2017-а пък стана в последния момент в условията на организара от политическите му противници засада, критикуваща резултатите от дейността му. 

Ако Панета наследи Виско, той ще е първият ръководител на Италианската централна банка, служил във висшия ешелон на ЕЦБ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във