Банкеръ Daily

Позиции

След 10 години на власт никакви мантри не помагат

За повечето от нас е ясно, че управлението на ГЕРБ и сателити разяжда държавата отвътре и представлява сериозна екзистенциална опасност за съществуването ни. В основата на техният метод на управление е корупцията и пълзящото демонтиране на правовата държава и разделението на властите.

Архитектурата е ясна, виждаме я в Унгария, към нея се стремят и в Полша, напълно са успели в Русия. Паричните потоци, били те от данъци, нефт и газ или ЕС - помощи, се насочват от управляващата клика към наши хора, които от своя страна изкупуват медиите, които славословят управниците и хвърлят мръсотия по опонентите им. Последният щрих е контрол върху прокуратурата и съдебната система (къде с пари, къде с политически натиск), така щото зулумите да остават ненаказани за нашите, а на враговете да пращаме полиция да им вземе чушкопека (лек вариант) или да ги осъди за измислени престъпления (тежък вариант). Такава система има само една цел: постоянно обогатяване на кликата за сметка на сънародниците й. Но за да оцелее, тези сънародници трябва да бъдат държани в неведение и заблуда, страх или подчинение.

В първите години на ГЕРБ за неведението много помагаха медиите и позицията на Евросъюза. То било дясна партия (какви всъщност факти и дела подкрепят една такава теза?), иначе ще дойдат “комунистите”, ето вижте ГЕРБ е в Народната партия в Европарламента, Бойко Борисов се прегръща с Ангела Меркел и т.н. Но след 10 години управление тази мантра не помага и резултатите са очевидно плачевни за което писах преди.( https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/v-akcionernoto-ni-drujestvo-edinstvenite-pechelivshi-sa-menidjurite ). И тогава всяка една такава клика неминуемо прибягва към страх и насилие! Прокурор, който не вярва в презумпцията за невинност и е фрапантно неквалифициран да заема позицията си. Обиски, арести, фалшиви присъди! Това всичко се случва в България сега в 2020 година и е само прелюдията на това, което може да се случи за в бъдеще, ако обществото не окаже активна съпротива.

Което означава само едно: протести! Протестите са една естествена форма на изразяване на общественото мнение за всяка една демокрация – начина на хората да кажат, че а) не са доволни и б) не са чути. Но! Те са и  най-страшния и омразен обрат на нещата за една съществуваща или оформяща се диктатура! Те им развалят формата/матрицата! Оказва с, че хората не вярват на купените медии, а на очите си. И имат мнение! И не са съгласни с управляващите! И искат промяна! За моя радост, това виждаме и у нас, но с една голяма, отличителна черта! Коя е тя?

Над вратата на Народното събрание пише “Съединението прави силата”, но аз не виждам български политик, който да следва тази мисъл!. Протестите, които текат в момента, са един от последните моменти, когато имаме шанс да съхраним парламентарната си демокрация и да продължим да се борим за държава, в която цари върховенство на закона. И в този момент опозиционните (спрямо ГЕРБ и сателити) партии, вместо да се обединят в общ протест срещу раковото образувание, разяждащо държавата, предпочитат да действат разединено. По детински, всеки протестира в своето кьоше, всеки притеснен да не би пък да го набедят, че протестира заедно с други. Това много прилича на поведението на протестиращите (заради лошите условия) политически затворници в сталинските лагери, които били най-много притеснени да не би лагерната администрация да си помисли, че социалдемократите протестират заедно с есерите. Изключително политическо късогледство и тесногръдие в ущърб на всички ни!

Германия, Финландия и много други модерни и успешни политически системи демонстрират необходимостта от политически коалиции, в които можете да видите и леви, и десни партии (да не навлизаме в темата има ли наистина десни и леви партии в България) - например ХДС и социалдемократите в Германия. Отчитайки нивото на популярност на всяка една съществуваща партия в България, коалиция е всъщност единствения им реалистичен шанс да дойдат на власт. Създаването на стратегически коалиции започва не с преглед на това, което ни разединява, а с това какво точно ни обединява. Според мен, всяка една политическа сила би следвало да вярва в честни избори (в честността на нашите много от нас се съмняват), свободни медии и истинско разделение на властите, т.е. независима съдебна система. Това не са вектори в плоскостта ляво-дясно, а основите на всяка една парламентарна демокрация!

Моето пожелание е да видя всички ни в един общ, обединен протест! Протест против система, която, ако не бъде спряна сега, ще ни смачка един по един, без много-много да се замисля кой е ляв, а кой десен.

 

Петър Зашев,

Асоцииран професор в Hanken&SSE Executive Education, Финландия

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във