Банкеръ Daily

Позиции

Слави здраво яхна вълната на популизма

Още със заявката, че ще прави политически проект, т.е. партия, шоуменът Слави Трифонов яхна вълната на популизма, която повече от десетилетие залива и дави държавата. Това пролича и по наименованието на бъдещата политическа формация - "Няма такава държава", съдържащо определен нихилизъм и насочено към онези, които са гневни от случващото се в страната и (псевдо)управлението й. Очевидно стремежът е да се привлече протестният вот и на тези, които са отвратени от ГЕРБ, и на онези, които не признават БСП за алтернатива, и на третите, които не понасят патриотарството.

Някои смятат, че щеше да е по-добре, ако Слави Трифонов беше кръстил бъдещата си партия "Има такъв народ" – пак цитат от негова песен. Но явно целта му е малко по-друго - гневните у нас са достатъчно много, за да му гарантират поне влизане в парламента. А там какво ще прави с парламентарна група от 10-15 или 20 души, е отделен въпрос. Отделен въпрос е и какво ще е качеството на тази група – дали нейното ядро ще са сценаристите на шоуто, дали младите успели в чужбина българи, които се явиха на кастинга на Слави, дали някакви стари муцуни, които, разчитайки на опита и поврътливостта си, се опитват да яхнат поредната ракета-носител...

Междувременно, докато чакаме отговорите, шоуменът поставя твърде амбициозни цели пред още нерегистрираната си политическа формация. Сред основните цели на "Няма такава държава" например щяло да е засиленото участие на гражданите във вземането на решения чрез референдуми. Не съм убедена обаче, че в страна, в която е по-срамно да си дебел, отколкото прост, референдумът е най-удачния инструмент за управление. Преди години някой беше казал, че референдумът е най-добрия начин един народ да се самонакаже. При такава ниска политическа (а и всякаква друга) култура всенародните допитвания са направо противопоказни. Първо се видя, че българите не си правят труда да отидат да пуснат бюлетина, ако референдумът не се провежда заедно с някакви избори. И второ – правят неинформиран избор. Тъй като нито организаторите на плебисцита или неговите противници си правят труда да проведат някакви разяснителни кампании, нито "електоралните единици" желаят да прочетат за какво иде реч. Те обикновено се пускат по най-малката допирателна и с охота възприемат най-елементарното (и нереалистично) обяснение. Именно така, слепешката, 2,5 млн. българи от 3,5 млн., пуснаха бюлетина "за" мажоритарни избори в два тура и намаляване на партийните субсидии на 1 лев за получен реален глас. Всъщност на местните избори наесен ще се види какви и колко големи щети ще нанесе на политическия и демократичния процес у нас безумната промяна в модела на финансиране на партиите.

Е, това, че не само ние сме изпростели, а явлението е в световен мащаб, едва ли може да ни служи за извинение и оправдание.

Колкото до целта на Трифонов и бъдещата му партия  да сменят пропорционалната избирателна система с мажоритарна, все пак преди това ще трябва да вкарат в Народното събрание солидна депутатска група, способна да влияе на дневния ред на парламента и обществото. След което хем ще се харесат още повече на падащия си по популизма народа, хем ще забъркат една още по-голяма каша от сегашната в партийно-политическата ни система.

Другото намерение - намаляването на депутатите от 240 на 120, също е спорно. Все ми се струва, че проблемът не е в броя, а в акъла. Когато ГЕРБ дойде на власт преди десетина години, едно от първите неща, които направи, бе да намали числения състав на куп регулаторни и контролни органи, за да се икономисат държавни пари. От тази "оптимизация" нито качеството на работата им стана по-добро, нито се завъртя някой спестен лев, а точно обратното. Но пък по-малък брой чиновници по-лесно се манипулират или корумпират.

От друга страна, е вярно, че населението на България е намаляло и броят на депутатите би трябвало да се съобрази с тази тенденция. Дали обаче това са истинските аргументи на Слави или той просто казва на хората това, което иска да чуят: намаляване наполовина на хрантутниците, които издържате с вашите пари.

В стремежа си да се представи като извънсистемен играч и "революционер" в политиката, Слави Трифонов предлага и неща, които са твърде далече от нашите (а и европейските) традиции и нагласи – като пряк избор от гражданите на главния прокурор, на омбудсмана, както и на шефовете на областните дирекции и районните управления на МВР. Представям си тогава какъв неинформиран и шуробаджанашки избор ще настане по нашите ширини... 

Неродената още партия ще настоява също за възможността за дистанционно електронно гласуване, както и за въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми. Само че при тези тежки пробиви на НАП, на Търговския регистър, ми се струва, че у нас и за електронно гласуване още не е дошло времето. А задължителното гласуване също може да докара непоправими бели при тази вопиюща неграмотност и простотия.

Така че няма какво да се лъжем, шоуменът Слави Трифонов тръгва към политиката с популистки номера, надявайки се може би да повтори успеха на Бепе Грило с "Пет звезди" в Италия и на другия комик Володимир Зеленски със "Слуга на народа"в Украйна. И има големи изгледи да успее. Дано само някои европейски явления не се повторят при нас като фарс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във